Koiran hampaat tulee olla hyvin hoidetut koko koiran iän ajan, sillä hampaiden ja suun terveys vaikuttaa suuresti myös koiran muuhun terveyteen. Koiralle on hyvä opettaa hampaiden tutkiminen ja puhdistaminen pian sen jälkeen, kun koira on muuttanut omaan kotiin.
Ennaltaehkäisevä hampaiden hoito on koiran suun kannalta kaikkein tärkeintä. Mikäli hammaskiveä on päässyt kertymään, tulee koira viipymättä käyttää eläinlääkärissä hammaskiven poistossa. Hammaskivi on todella suuri terveysriski.
Pienillä koirilla on selkeästi enemmän hampaiden kanssa ongelmia, kuin isoilla koirilla. Kuitenkin myös isoilla koirilla tulee muistaa hampaat tutkia säännöllisesti ja etenkin ison vanhan koiran hampaat kaipaavat säännöllistä hoitoa. Parasta on totuttaa koira hampaiden tutkimiseen ja hoitoon jo pienestä pitäen.
Koiran hampaiden hoito on helppoa ihan kotikonstein. Koiran säännöllinen hampaiden pesu hammasharjalla ja hammastahnalla, hammasterveyttä edistävien makupalojen sekä lisäravinteiden käyttö ja hampaita puhdistavien lelujen käyttö auttavat osaltaan hammasongelmien ennaltaehkäisyssä. Katso tarkemmat tiedot erilaisista koiran hampaiden ja suun terveyttä ylläpitävistä tuotteista alta.
Virbac C.E.T Kit on koirille tarkoitettu hampaidenhoitosetti, joka sopii kaikenkokoisille koirille. Pakkaus sisältää tehokasta ja herkullista kananmakuista hammastahnaa, sormihammasharjan hampaiden harjauksen opetteluun sekä kaksipäisen perinteisen koirien hammasharjan, jossa on pienempi ja suurempi harjaspää koiran koon mukaan valittavaksi.
Pakkaus sisältää:
- patentoitua C.E.T entsyymihammastahnaa koiralle
- kaksipäinen hammasharja
- sormihammasharja
Veggie Dent on puruherkku, joka on tarkoitettu koiran hampaiden pesuun ja suun raikastamiseksi. Puruherkkuja annetaan koiralle yksi päivässä. Valitse sopiva puruherkun koko koiran painon mukaan.
Koiran hampaita puhdistavat herkut toimivat usealla eri tavalla. Purutuotteen sitkeys ja karhea materiaali hankaavat hampaiden pinnalta plakkia tehokkaasti. Puruherkkujen särmikäs pinta auttaa etenkin poistaman koiran poskihampaista pois epäpuhtauksia. Nystermät tai särmät voivat ”kiilata” epäpuhtauksia pois etenkin poskihampaista.
Kuitenkin on syytä muistaa, että purupalat toimivat vain osana koiran suun terveyden ylläitoa. Ne eivät ikinä riitä yksinään ratkaisemaan koiran hammaskiviongelmaa.
Auttaa koiran hammasterveydessä päivittäin ja raikastaa suun
Saatavilla seuraavista verkkokaupoista:
Virbac Aquadent liuos auttaa koiran hammasterveyden sekä terveiden ikenien ylläpidossa kontroimalla plakin muodostumista. Aquadent tuo koiralle terveen ja raikkaan hengityksen.
- Liuosta annostellaan päivittäin koiran juomaveden sekaan.
- Annostus on 2,5 ml Vet Aquadent liuosta 2,5 desilitraan juomavettä sekoitettuna.
- Pakkaus sisältää mittakupin.
- Vaihda koiran juomavesi vuorokauden välein, vaikka edellistä olisi vielä jäljellä.
- Ravista purkkia ennen käyttöä, pieni sakkautuminen on normaalia.
Tehokas koiran hammaskivi geeli
Saatavilla seuraavista verkkokaupoista:
Dentisept on koirien hampaiden pinnoille levitettävä geeli, jota ei kuulu harjata hammasharjalla.
Geelin vaikuttava aine klooriheksidiini, joka sopii sekä koirille että kissoille. Klooriheksidiinillä on desinfioiva vaikutus lemmikin suun bakteereja ja sieniä vastaan. Lisäksi se ehkäisee pahanhajuista hengitystä, plakkia, hammaskiveä sekä ientulehduksen syntyä.
Tuotetta voi käyttää myös jo tulehtuneiden ihopoimujen desinfiointiin. Dentisept on sitkeästi hampaiden pintaan tarttuvaa geeliä, joka vapautuu hitaasti 24 tunnin aikana. Dentisept maistuu vaniljaiselta, joka tekee siitä miellyttävän makuisen.
Dentiseptiä laitetaan suoraan eläimen suuhun joko pakkauksessa olevan pipetin avulla tai levittämällä sitä varovasti sormenpäillä. Käytä tuotetta päivittäin tai vähintään kerran viikossa.
Pitääkö koiran hampaita harjata?
Koiran hampaiden pesu on tärkeä osa koko suun terveyden ennaltaehkäisevää hoitoa. Koiran hampaiden harjaus on tärkeintä, mutta hammasterveyttä voi tukea myös muilla keinoin.
Säännöllisen koiran hampaiden harjauksen lisäksi koira tulee käyttää vähintään vuosittain tai aina kun tarvetta ilmenee eläinlääkärin vastaanotolla tutkimuksissa ja tarvittaessa anestesiassa tehtävässä hampaiden puhdistuksessa.
Kuinka usein koiran hampaat pestään?
Aikuisen koiran hampaat kannattaa harjata säännöllisesti. Eläinlääkäreiden suositus on päivittäin tapahtuva hampaiden pesu, mutta ihan vähintään koiran hampaat tulee pestä kerran viikossa. Tällöin hampaiden pesupäivä kannattaa olla aina samana viikonpäivänä.
Pennun hampaiden harjaus kannattaa aloittaa sen jälkeen, kun pentu on vaihtanut maitohampaat pysyviin. Koiran hampaat vaihtuvat 4-7 kuukauden iässä. Ensimmäisenä koiranpennulta vaihtuvat usein pienet etuhampaat ja viimeisenä isompi juuriset kulmahampaat, sekä takahampaat.
Pentua kannattaa kuitenkin totuttaa hampaiden harjaukseen jo ihan pienestä, vaikka itse hampaiden pesu aloitetaan vasta myöhemmin, kun koiralle on vaihtunut pysyvät hampaat. Pikkupentu on hyvä totuttaa hampaiden tutkimiseen ja lisäksi sormihammasharjan tai hampaidenhoitoliinan avulla voi tehdä pientä harjaavaa liikettä hampaille myös ilman hammastahnaa. Opettelu on syytä tehdä aina vähän kerrallaan ja koiraa kuunnellen. Muista aina kehua ja palkita koiraa usein, kun opetellaan uusia asioita.
Tavallinen vai sähköhammasharja koiralle?
Koiran hammasharja on yleisimmin ihan tavallinen, ihmisten hammasharjaa muistuttava harja. Koiran hammasharjoja voi ostaa eläinkaupoista ja apteekeista, sekä joiltain eläinlääkäriasemilta. Koiran hampaiden pesu voidaan tehdä myös sähköhammasharjalla.
Pienen koiran hammasharjaksi sopii hyvin myös ihmislapsille tarkoitettu sähköhammasharja tai tavallinen hammasharja. Sähköhammasharjan eduksi voidaan laskea, että harja tekee kaiken työn ja pienen koiran pään ei tarvitse heilua harjausliikkeen mukana, kuten tavallisella hammasharjalla harjatessa käy.
Katso alta koiran hampaiden harjaus video tavallisella hammasharjalla tehtynä.
Koiran hammaskivi
Koiran hammaskivi on erittäin suuri terveysriski. Hammaskiven muodostumista voi ennaltaehkäistä monin erilaisin kotikonstein. Tästä huolimatta etenkin pienille koirille kertyy usein hammaskiveä. Eläinlääkärin vastaanotolle tulee hakeutua välittömästi, jos koiralla on yksi tai useampi seuraavista oireista:
- Hampaissa on paljon hammaskiveä
- Punoittavat ikenet kertovat ientulehduksesta
- Yksi tai useampi hammas heiluu
- Koiralla on voimakkaan pahan hajuinen hengitys
- Koiran poskeen on ilmestynyt paise
Hammaskivi lisää koiran ientulehduksen riskiä, joka hoitamattomana vaikuttaa myös koiran muuhun terveyden tilaan. Ientulehdus voi olla myös merkki suuremmista ongelmista koiran suussa, joka voi johtaa hampaiden poistamiseen. Koiran hampaiden ja suun huono kunto aiheuttaa koiralle kovia kiputiloja, jonka vuoksi eläinlääkärillä käyntiä ei pidä ikinä viivytellä. Koirat todella harvoin kuitenkaan näyttävät kipuaan, vaan kärsivät itse hiljaa.
Kuinka usein koiran hammaskiven poisto voidaan tehdä?
Hammaskiveä voidaan joutua poistamaan kaiken ikäisiltä koirilta. Myös hyvin nuorella koiralla voi olla hammaskiveä.
Pienillä koirilla eläinlääkärillä tehty hammaskiven poisto joudutaan usein tehdä vähintään kerran vuodessa tai useammin. Myös isoille koirille täytyy muistaa tehdä säännöllisesti hampaiden tutkiminen ja tarvittaessa eläinlääkäri varaa koiralle ajan hammaskiven poistoon.
Etenkin vanhan koiran hammaskiven poisto jännittää usein omistajaa, koska koiran hammaskiven poisto tehdään anestesiassa. On kuitenkin tärkeää muistaa, että hampaiden hoitamatta jättäminen on paljon suurempi terveysriski koiralle.
Koiran hammaskiven poisto ilman nukutusta
Koiran hammaskiven poisto voidaan tehdä myös ilman nukutusta ultraäänellä. Palvelua tarjoavat jotkin eläintarvikeliikkeet tai koiran ultraäänihammasharjan voi ostaa myös kotiin. Hammasharja maksaa noin 200€ ja sen kanssa käytetään erikseen ultraäänilaitteelle tarkoitettua hammastahnaa.
Ultraäänihammasharjalla saa tehokkaasti poistettua lian koiran hammaspinnoilta. Hammasharjan käyttö ei kuitenkaan yksin riitä. Eläinlääkärissä kannattaa käydä vähintään vuosittain terveystarkastuksessa tai aina oireiden ilmetessä, koska ultraäänihammasharjalla ei saa puhdistettua koiran ientaskuja.
Koiran hammaskiven poiston hinta vaihtelee paikkakunnittain ja eläinlääkäriasemien välillä suurestikin. Halvimmat koiran hammaspuhdistukset saa varmasti kaupungineläinlääkärin vastaanotoilta. Kannattaa aina kysyä hinta-arvio etukäteen ja tehdä hintavertailua myös eri eläinlääkäriasemien välillä. Tosin on hyvä muistaa, että halvin ei aina ole se paras ja turvallisin vaihtoehto oman koiran hoitoon. Yllättäviin kuluihin on hyvä varautua etukäteen esimerkiksi säästämällä tai ottamalla koiralle vakuutus.
Koiran hammaskiven ehkäisy on tärkeää
Koiran hammaskiven muodostumista voi ennaltaehkäistä monin erilaisin kotikonstein. Hampaiden säännöllinen harjaus on tärkeintä, mutta harjauksen vaikutusta on hyvä tukea myös muilla yllämainituin keinoin. Kokeile ja löydä omalle koirallesi parhaiten sopivat tukituotteet. Tarvittaessa ole yhteydessä omaan eläinlääkäriin, varsinkin jos koiran hengitys haisee pahalta tai hampaat eivät puhdistu kotikonstein. Hammaskivi on suuri terveysriski koiralle.