Tähän artikkeliin on koottu tärkeimmät koiran hoito-ohjeet. Joka koiran perushoitotoimenpiteisiin kuuluvat silmien, korvien ja hampaiden säännöllinen tarkistaminen ja puhdistaminen. Koira tulee madottaa ja rokottaa ohjeen mukaisesti. Tutustu rokotusaikatauluun ja merkitse pennun tulevat rokotuskäynnit jo nyt kalenteriin ylös.
Artikkeliin kootut koiran hoito-ohjeet ovat hyvää kertausta pennun tai kodinvaihtajan uudelle omistajalle. Erityisen tärkeitä nämä ohjeet ovat tietysti ensimmäistä koiraa hankkiville. Artikkelin loppuun on myös koottu vinkkejä hyväksi havaituista koiran hoito- ja koulutuskirjoista, sekä linkkejä muihin sivustoihin.
Koiranpennun syliin nostaminen
Ensimmäisen koiran omistajat opettelevat kaiken koiran hoitoon ja kouluttamiseen liittyvän ihan alusta alkaen. Käydään siis hoitotoimenpiteistä ensin läpi yksi tärkeä perusasia, eli koiran oikeaoppinen nostaminen. Pientä koiraa nostetaan usein syliin. Pieni koiranpentu nauttii sylissä olosta ja rapsutteluista. Ensimmäiset kynsienleikkaukset myös tehdään pennun ollessa sylissä. Pentu nostetaan auton kyytiin ja 12 viikon iässä eläinlääkärin pöydälle ottamaan ensimmäistä rokotusta. Oikea oppinen ja hyvä koiranpennun nostotekniikka on siis tärkeää opetella.
Yllä olevalla videolla on esitetty oikeaoppinen koiranpennun nostotekniikka. Pidä pentua kiinni takajalkojen alta, sekä toisella kädellä rinnan alta. Nostaessa sormesi ovat koiran etujalkojen välissä, tai voit pitää etujalasta kiinni. Muista pitää pentua tukevasti sylissä, ettei se pääse putoamaan. Lapsien kannattaa istua ennen kuin ottavat koiranpentua syliin. Pentu saattaa näyttää rauhalliselta, mutta onkin hyvin vikkelä. Sylistä putoamisella voi olla todella vakavat seuraukset. Opetelkaa siis hyvä ja turvallinen nostotekniikka.
Lääkkeen antaminen koiralle
Ensimmäinen koiranpennulle annettava lääke on todennäköisesti matolääke. Se annetaan pennun ollessa 10 viikon ikäinen, eli kaksi viikkoa ennen ensimmäistä rokotusta. Myöhemmällä iällä koira saattaa joutua syömään myös muita lääkkeitä. Videolla on esitetty varma tapa, miten lääketabletin saa annettua koiralle.
Mittelspitzit ovat yleensä todella persoja herkuille ja lääketabletin voi hyvin piilottaa pienen juusto- tai nakkipalan sisään. Kannattaa pitää toisessa kädessä ylimääräistä herkkupalaa. Tarjoa se välittömästi lääkeherkkupalan jälkeen. Näin koira ei ehdi huomaamaan lääkettä herkkupalan sisällä, koska sillä on kiire nielaista ja syödä uusi herkku toisesta kädestäsi.
Koiran rokotus ja madotus
Kasvattajan luona pentu on saanut matolääkitykset matolääkevalmistajan ohjeistuksen mukaisesti. Uudessa kodissa pennulle annetaan ensimmäinen matolääkitys 10 viikon iässä. Madotus, eli loishäätö tehdään esimerkiksi Axilur 250mg – valmisteella. Mittelspitz pennulle annetaan puolikas tabletti kolmena peräkkäisenä päivänä. Katso ylempää vinkit lääketabletin antamiseen.
Koira on hyvä madottaa aina kaksi viikkoa ennen rokotusten ottamista. Lisäksi aikuiselle koiralle voidaan tarvittaessa tehdä madotus eli loishäätö keväisin ja syksyisin. Koiran matolääkkeitä voi ostaa apteekista ilman reseptiä tai omalta eläinlääkäriltä. Koiran matolääkkeitä myydään myös nettiapteekeissa.
Matolääkityksen vaihtoehtona on tehdä koiralle loistutkimus eläinlääkärin toimesta. Loistutkimuksen avulla koiraa ei tarvitse lääkitä turhaan ja lisäksi voidaan välttyä mahdollisesti kehittyvältä lääkeresistenssiltä. Loistutkimus tehdään koiran ulosteesta. Kysy lisätietoja loistutkimuksesta omalta eläinlääkäriltäsi. Loistutkimukseen tulee varata aika hyvissä ajoin ennen rokotustarvetta.
Pennun rokotusaikataulu
Pennun ikä 10 viikkoa: Madotus, eli loishäätö esimerkiksi Axilur 250mg – valmisteella. Mittelspitz pennulle annetaan puolikas tabletti kolmena peräkkäisenä päivänä.
Pennun ikä 12 viikkoa: Pennun ensimmäinen rokotuskerta. Varaa aika rokotukseen hyvissä ajoin omalta eläinlääkäriltä.
Pennun ikä 14 viikkoa: Madotus esimerkiksi Axilur 250mg – valmisteella. Mittelspitz pennulle annetaan puolikas tabletti kolmena peräkkäisenä päivänä.
Pennun ikä 16 viikkoa: Pennun toinen rokotuskerta. Eläinlääkärikäynnillä annetaan pennulle 12-viikkoisena annetun rokotteen tehosterokote ja rabies rokote. Toiset antavat nämä rokotteet samaan aikaan ja toiset suosittelevat ottamaan rokotteet eri aikaan. Voit kysyä eläinlääkärisi mielipidettä siitä, annetaanko rokotteet samaan aikaan 16-viikkoisena.
Vaihtoehtoisesti annetaan tehosterokotus 16-viikkoisena ja rabiesrokote erikseen 20-viikkoisena.
1 vuoden iässä: Vahvisterokotteet. Koiran madotus tai loistutkimus tehdään taas kaksi viikkoa ennen rokotusta.
Tämän jälkeen rokotetaan eläinlääkärin ohjeen mukaisesti. Tällä hetkellä koiran rokotusväli on 3 vuotta. Voit tarkistaa ajantasaisen rokotusvälisuosituksen Ruokaviraston sivulta tai omalta eläinlääkäriltä.
Koirien rokotteet ja rokotussuositukset, Ruokavirasto
Punkkikarkote koiralle
Kevään lämpenevät kelit ja vesisateet tuovat punkit tullessaan. Koiranomistajalle nämä inhottavat, pienet borrelioosia levittävät puutiaiset tulevat valitettavan tutuiksi, koska punkkeja esiintyy lähes jokapuolella Suomea. Borrelioosi on vakava tauti niin ihmisille kuin koirille, joten koiran punkkilääke on tärkeä ostos keväällä.
Paras punkkilääke koiralle riippuu yleensä punkkien määrästä ympäristössä. Punkkilääkettä valitessa täytyy myös huomioida, kuinka paljon koira ui kesän aikana. Punkkikarkote vaihtoehtoja ovat niskaan laitettava liuos, punkkipanta/huivi tai eläinlääkäriltä ostettava punkkilääketabletti, joka annetaan suun kautta. Punkkikarkotteista liuokset, pannat ja huivit ovat reseptivapaita ja niitä voi ostaa nettiapteekista tai kivijalkamyymälöistä.
Niskaan laitettava punkkikarkote on yleinen tapa häätää punkkeja. Punkkikarkotteen vaikutusaika on noin 4 viikkoa. Varmista koiran ja varsinkin pennun paino ennen lääkkeen käyttöä.
Punkin poisto kätevästi lassolla
Ylläolevalla videolla näytetään punkin helppo ja tehokas poistaminen punkkilasson avulla.
Paina punkkilassokynänpäästä nappi alas ja lasso avautuu suureksi. Vie lasso punkin yli mahdollisimman lähelle ihoa ja vapauta nappi ylös. Tällöin lasso kiristyy punkin pään ympärille. Kierrä punkkilassokynää 360 astetta ympäri. Punkki napsahtaa irti kokonaisena.
Katse koiran suuhun
Koiranpennun hampaiden vaihtuminen
Koiranpennun maitohampaat vaihtuvat pysyviksi hampaiksi noin 4-6 kuukauden iässä. MUISTA SEURATA HAMPAIDEN VAIHTUMISTA TARKKAAN. Yleensä maitohampaat ovat pienijuurisia ja ne irtoavat itsestään. Tarvittaessa voit auttaa niiden irtoamista, vaikka leikkimällä köyden vetoa tai heilutella hampaita sormin. Kannattaa pyytää rokotuskäynnin yhteydessä eläinlääkäriä katsomaan myös koiran hampaat. Samalla saat eläinlääkäriltä ohjeet, jos koiran hampaiden vaihtuminen näyttää edellyttävän joitain toimenpiteitä.
Hampaiden vaihtumisessa yleisimmäksi ongelmaksi voivat muodostua maitokulmahampaat, jotka ovat usein pienillä koirilla tiukemmin kiinni. Maitokulmahampaiden juuret eivät aina sula kuten niiden pitäisi ja on suuri vaara, että pysyvät hampaat asettuvat väärään asentoon. Siitä voi seurata suuri terveyshaitta. Pysyvä kulmahammas voi esimerkiksi porautua kitalakeen ja aiheuttaa jatkuvan tulehduksen ja valtavasti kipua.
On aika lähteä eläinlääkäriin, jos kulmahampaita on kaksi vierekkäin, vanha maitohammas paikallaan ja uusi pysyvä hammas hyvää vauhtia kehittymässä, eikä maitohammas näytä irtoamisen merkkejä. Muista siis seurata hampaiden vaihtumista ja ole tarvittaessa ajoissa yhteydessä eläinlääkäriin.
Tutki koiran hampaat säännöllisesti
Totuta pentu siihen, että saat katsoa ja tutkia sen hampaita. Voit aluksi pitää pientä pentua sylissä, rapsutella ja samalla tutkia hampaat. Kehu pentua hienosta käytöksestä ja anna namipalkka. Mikäli pentu laittaa hirveästi vastaan, rauhoita tilanne ja katso hampaat sen jälkeen uudestaan. Muista aloittaa koulutus pienistä asioista, älä vaadi liikaa kerralla. Koira ei kuitenkaan saa ikinä itse päättää, milloin tehdään hoitotoimenpiteitä. Pidä koulutushetki aluksi todella lyhyenä ja tee siitä pennulle mukava juttu, kehu ja palkkaa usein.
Opetuksen voi aloittaa esimerkiksi nopeasta koiran ylähuulen nostamisesta ja siitä heti palkka (kehuminen ja nami/lelu). Vähitellen hampaita tutkitaan kauemmin, huulet nostetaan vuorotellen edestä sekä molemmilta sivuilta. Takahampaat täytyy ehdottomasti myös muistaa tutkia. Onnistuneesta suorituksesta pentu saa aina kehuja sekä makupalan tai lelupalkan. Pidä huolta, että jokainen hampaiden katselukerta on onnistunut, eli älä vaadi pennulta liikaa kerralla.
Voit pyytää myös vieraita katsomaan pennun hampaat, jotta pentu tottuisi mahdollisimman hyvin käsittelyyn esim. näyttelyitä tai eläinlääkärikäyntiä ajatellen. Hampaiden tutkimisen ja muiden hoitotoimenpiteiden opettelut ovat tärkeä osa ihan jokaisen pennun tapakasvatusta.
Koiran hampaiden pesu
Pentu on hyvä opettaa pienestä pitäen syömään erilaisia puruluita. Ne tarjoavat koiralle mielekästä tekemistä ja ovat erinomaisia hampaiden puhdistajia. Lisäksi on kehitetty erityisesti koiran suuhygieniaa tukevia purupaloja. Hampaita kannattaa myös pestä koirille tarkoitetulla pehmeällä hammasharjalla ja koirien hammastahnalla. Koiran hampaita voi myös pestä ihmisille tarkoitetulla hammasharjalla, harjaspään tulee olla pehmeä.
Pienen koiran hampaat on paras pestä ihmislasten sähköhammasharjalla, koska tällöin hammasharja tekee kaiken työn. Tavallisella hammasharjalla pestessä pienen koiran pää heiluu harjauksen mukana, eikä se välttämättä tunnu koirasta mukavalta. Yleensä kaikki koirat tottuvat sähköhammasharjaan.
Totuttaminen kannattaa aloittaa vähitellen. Näytä ensin harjaa koiralle ja pidä sitä käynnissä suun ulkopuolella. Kehu ja palkkaa koira rauhallisesta käytöksestä. Tutustumisen jälkeen aloitetaan vasta itse hampaiden pesu. Toimenpiteeseen totuttelu vaiheessa kannattaa ensin pestä pelkät kulmahampaat. Niistä on helpoin ja koiralle miellyttävin aloittaa. Pikku hiljaa harjausaikaa pidennetään ja lopulta pestään kaikki hampaat. Älä vaadi koiralta liikaa ensimmäisillä harjauskerroilla.
Paras hyöty koiran hampaidenharjauksesta saadaan, kun hampaat pestään joka päivä. Käytä aina harjauksen yhteydessä koirille tarkoitettua hammastahnaa. Yleensä hammastahna on kanan makuista. Hammastahnaa voi ostaa apteekeista ilman reseptiä.
Miten koiran hampaat pestään?
Koiran hampaiden pesu kannattaa aloittaa heti, kun pentu on vaihtanut kaikki maitohampaat pysyviin hampaisiin. Ihan ensimmäiseksi tärkeintä on tehdä hampaiden pesusta mukava juttu koiralle. Aloita harjaaminen etu- ja kulmahampaista kevyesti harjaamalla. Pidä ensimmäiset harjauskerrat lyhytkestoisina ja tarjoa makupala välissä. Muista myös kehua koiraa samalla, kun harjaat hampaita. Hampaiden harjaukseen käytettävää aikaa pidennetään pikkuhiljaa. Opetteluvaiheen jälkeen koiralta harjataan säännöllisesti kaikki hampaat ja purupinnat. Tärkeää on harjata myös aivan takimmaisena olevat hampaat.
Kuinka usein hampaita hoidetaan?
Kuinka usein koiran hampaiden pesu sitten tehdään? Parhaaseen tulokseen päästään, jos koiran hampaat pestään joka päivä. Voit tehdä hampaiden harjaamisesta esimerkiksi joka päiväisen aamu- tai iltarutiinin. Kannustavan ja palkitsevan koulutuksen ansiosta koira nauttii joka päiväisestä hampaiden hoitohetkestä ja purukalusto kiiltää mahdollisimman puhtaana ja terveenä.
Hampaiden säännöllisestä pesusta huolimatta koiralle voi kertyä plakkia hampaisiin. Mikäli koiran hengitys haisee pahalle ja hammaskiveä on päässyt kertymään, käytä koira eläinlääkärissä hampaidenpuhdistuksessa viipymättä. Huonokuntoiset hampaat tai ientulehdus on aina suuri terveysriski.
Yleisimmät suun sairaudet koirilla ovat ientulehdus ja parodontiitti. Nämä ongelmat tulevat esiin varsinkin pienillä koirilla. Koirat eivät yleensä näytä mahdollista kipuaan ja kuivaruokanappuloiden tai puruluiden pureskelu saattaa äkkiseltään näyttää normaalilta. Suussa voi kuitenkin piileä tulehdus, joka hoitamattomana voi johtaa vakaviin seurauksiin. Huono suun kunto altistaa esimerkiksi sydän-, maksa- ja munuaissairauksille.
Koiran suun terveysasiat kannattaa siis ottaa vakavasti heti koiran pentuiästä lähtien. Hampaiden harjaus ja puruluiden syöminen toimivat hyvänä ennaltaehkäisykeinona. Mikäli et pese koiran hampaita, niin muista kuitenkin tarkistaa hampaiden kunto säännöllisesti. Eläinlääkärille kannattaa varata aika hammaspuhdistukseen mieluummin vähän aikaisin, kun liian myöhään. Kerran vuodessa tehty hammaslääkärikäynti 2-3 vuoden iästä lähtien on usein sopiva käyntiväli. Tämä on kuitenkin täysin yksilöllistä. Toiset joutuvat käymään paljon aiemmin tai useammin eläinlääkärissä hampaiden puhdistuksessa ja toisilla taas suu pysyy terveenä ja hyväkuntoisena ihan kotikonstein, eli harjaamalla ja puruluita syöden. Tärkeintä on muistaa seurata koiran suun kuntoa säännöllisesti ja toimia tarpeen mukaan.
Koiran silmien ja korvien puhdistaminen
Koiran korvat tulee tarkistaa säännöllisesti ja tarvittaessa puhdistaa korvanpuhdistusaineella tulehdusten ennaltaehkäisemiseksi. Apteekista saa korvien puhdistusaineita ilman reseptiä. Korvia ei pidä puhdistaa, jos niissä ei näy likaa. Tärkeää on muistaa tarkistaa säännöllisesti, että korvat ovat puhtaat. Koiran terve korva on puhdas, kuiva ja hajuton.
Eläinlääkärille tulee varata aika välittömästi, mikäli koiran korva kutiaa paljon, punoittaa tai erittää runsaasti ruskeaa eritettä. Voimakas pään ravistelu, korvan raapiminen tai pää vinossa kulkeminen voi johtua korvatulehduksesta. Koiran korva voi tällöin olla myös kipeä ja kosketusarka. Koiran korvassa oleva runsas määrä ruskeaa eritettä johtuu usein hiivasta tai korvapunkista. Tällaiset oireet vaativat aina välitöntä eläinlääkärin hoitoa.
Reseptivapaalla korvanpuhdistusaineella voi puhdistaa ainoastaan pienet liat koiran korvista. Edellyttäen ettei korvassa ole lisäksi tulehdusoireita. Videolla näytetään miten saat helposti puhdistettua koiran korvat kotona. Koiran korvat puhdistetaan samalla tavalla sekä pystykorvilta, että luppakorvaisilta koirilta.
Vuotaako koiran silmät?
Koiranpennun silmät voivat vuotaa hieman tietyssä vaiheessa pään kasvua. Se on aivan normaalia. Samoin kesäisin hiekkapöly voi kuivattaa silmiä ja saada ne vuotamaan. Hieman vuotavat silmäkulmat kuivataan vanulapulla tai talouspaperilla ja tarvittaessa käytetään apteekista ilman reseptiä saatavaa silmähuuhdetta. Videolla näytetään miten koiran silmät puhdistetaan kotioloissa.
Eläinlääkäriin tulee ottaa yhteyttä silloin, jos koiran silmät vuotaa runsaasti, silmät ovat punaiset tai koiran silmät rähmivät. Koiran punaiset silmät johtuvat usein silmätulehduksesta ja se vaatii aina eläinlääkärin hoitoa. Myös mikäli koira hankaa tai siristelee silmiä tai silmät vuotavat paksua vihertävää rähmää tai ruskeaa eritettä, niin on syytä varata välittömästi eläinlääkärille aika.
Kirjasuosituksia ja linkkivinkkejä
Tähän on listattu hyödyllisiä koiran hoitoon ja koulutukseen liittyviä linkkejä sekä kirjasuosituksia. Useimmat kirjat ovat saatavilla perinteisten luettavien teoksien lisäksi myös äänikirjoina. Näiden lukusuositusten avulla voit lukea ja oppia lisää koiran hoidosta sekä kouluttamisesta.
Koiran kynsien leikkaus
Koiran kynsien leikkaus on tärkeä osa koiran terveydenhoitoa. Pentu kannattaa totuttaa kynsien leikkuuseen ja muihin hoitotoimenpiteisiin heti pienestä. Lue seuraavasta artikkelista parhaat vinkit koiran kynsien leikkuuseen.
Katso koiran kynsien leikkaus ohjeet tästä.
Koirasi on persoona – näin ymmärrät lemmikkiäsi paremmin
Katriina Tiiran (biologi, FT) kirjoittama kirja Koirien käyttäytyminen ja persoonallisuus on perusteos, joka sopii niin ensimmäistä omaa koiraa hankkivalle, kuin myös kokeneemmalle koiran omistajalle. Kirja auttaa jokaista koiran omistajaa ymmärtämään koiraa paremmin ja kasvattamaan siitä kelpo kaverin. Suosittelen tutustumaan tähän teokseen. Kirja on saatavilla sekä e-kirjana, että äänikirjana.
Kirjailija Katriina Tiira (biologi, FT) on tutkinut eläinten käyttäytymistä yli 20 vuoden ajan. Hän on julkaissut aiheesta kymmeniä tieteellisiä artikkeleita ja on suosittu luennoitsija. Vuonna 2016 Katriina perusti smartDOG Oy:n, joka tekee ensimmäisenä maailmassa koirien kognitiivisten ominaisuuksien testausta.
Koira lapsiperheessä
Koiranpennun muutto kotiin osaksi perhettä on iso juttu niin aikuisille, kuin lapsille. Pentua on yleensä toivottu ja harkittu jo pitkään. Lasten kanssa on hyvä käydä koiran käyttäytymiseen ja hoitoon liittyvät perusasiat läpi hyvissä ajoin jo ennen pennun kotiutumista.
Kattava tietopaketti koirista netissä
Suomen Kennelliitto on koonnut hankikoira.fi-nimiselle sivustolle kattavasti tietoa koiran käyttäytymisestä, kouluttamisesta sekä perushoidosta. Sivulta löytyy myös monipuolisesti tietoa ja vinkkejä rotuvalintaa vielä miettivälle. Voit tehdä sivustolla rotutestin, mikäli oma koirarotu on vielä mietinnässä tai kaipaat päätökselle vahvistusta. Koiranomistajan testi on tarkoitettu erityisesti ensimmäistä koiraa hankkivalle. Suosittelen kuitenkin myös kokeneempia koiran omistajia testaamaan koiratietonsa tämän testin avulla. Opiskelu ja kertaaminen on aina hyvästä.
Parhaat koirakirjat
Kirjat ovat yleensä paras tapa hankkia tietoa, koska niiden sisältämiä tietoja ja neuvoja voi lähtökohtaisesti pitää erittäin luotettavana. Katso lista parhaista koirakirjoista täältä.