Koiran kynsien leikkaaminen on erittäin tärkeää. Lyhyenä pidetyt kynnet ovat osa koiran terveyttä. Liian pitkiksi kasvaneet kynnet voivat aiheuttaa koiralle vakavaakin kipua. Pahimmillaan oikein pitkäksi päässeet kynnet muuttavat koiran tassun asentoa ja koko jalan luusto voi rasittua väärästä asennosta.
Kynsi voi myös kasvaa sisäänpäin ja aiheuttaa haavoja ja tulehduksen. Pitkät kynnet ovat myös alttiimpia lohkeamaan tai repeämään, jolloin yleensä tarvitaan eläinlääkärin hoitoa. Pitkät kynnet ovat koiralle aina hyvin epämiellyttävät, pahimmillaan kivuliaat. Muista siis tarkistaa säännöllisesti koiran kynsien pituus.
Kuinka usein koiran kynnet on leikattava?
Kuinka usein koiran kynsien leikkaus sitten pitäisi tehdä. Tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta. Jokaisella koiralla kynnet kasvaa yksilöllistä vauhtia ja koiran kynsien leikkuu tehdään aina tarvittaessa. Yleisin koiran kynsienleikkuuväli on 2-3 viikkoa. Muista kuitenkin tarkistaa kynsien pituus säännöllisin väliajoin. Kynnen kärkeen kasvava ohut ja vähitellen käyristyvä kärki on merkki liian pitkistä kynsistä. Muista myös leikata etujaloista kannuskynnet, jotka sijaitsevat jalan syrjässä. Osalla koirista on kannuskynnet myös takajaloissa.
Pennun totuttaminen käsittelyyn
Pennulle kannattaa tehdä käsittelyharjoituksia useasti, koska vain ahkerasti kouluttamalla pentu tottuu kaikkiin hoitotoimenpiteisiin. Tee käsittelyharjoitus pennulle päivittäin tai vähintään usean kerran viikossa. Tutki pennun kynnet ja tassut. Kehu pentua ja anna namipalkka hienosta käytöksestä. Muista palkita riittävän usein myös hoitotoimenpiteen aikana.
Käsittelyharjoituksen voi tehdä, vaikka kynnet ei sillä kertaa vaatisi leikkausta. Koskettele pennun tassuja sekä kynsiä ja kehu pentua. Voit myös vähän huijata pentua ja ottaa kynsisakset käteen. Leikkaa pari kertaa ilmaa tassun vieressä. Kehu pentua ja päästä vapaaksi. Palkitse pentua kehumalla, sekä namilla tai leikkihetkellä. Näin pentu oppii, että kynsien leikkaus on mukavaa puuhaa.
Vaihtele hoitotoimenpiteeseen käytettävää aikaa. Tee välillä nopeita käsittelyharjoituksia, leikkaa toisinaan vain pelkät etutassujen kynnet tai vaikka vain yksi kynsi. Toisinaan taas leikataankin ihan kaikki kynnet kerralla. Kynsien leikkaamiseen käytettävää aikaa muuttamalla pentu tottuu siihen, että ihminen päättää hoitotoimenpiteen keston ja toisaalta kynsien leikkaus on aina yhtä mukavaa, koska siitä saa kehuja ja palkkion.
Miten koiran kynnet on paras leikata?
Kynsien leikkaamisesta tulee tehdä mahdollisimman kiva juttu koiralle. Muista kehua koiraa samalla, kun leikkaat kynsiä. Lopuksi annetaan ruhtinaallinen palkka koiralle hienosta suorituksesta. Palkka voi olla nami, puruluu, ruoka tai yhteinen leikkihetki. Opetteluvaiheessa ei kaikkia kynsiä tarvitse leikata kerralla. Muista tehdä kynsienleikkaamisesta mukava juttu koiralle, kehu ja palkkaa antamalla herkkupala palkaksi vaikka jokaisen kynnen leikkaamisen jälkeen.
Tarvittaessa toinen henkilö voi olla apuna pitämässä koiraa ensimmäisillä kerroilla, kun toinen leikkaa kynnet ja palkitsee koiraa. Edelleen korostaen, että tehkää kynsien leikkaamisesta kiva juttu. Kehukaa koiraa ja muistakaa, että kaikkia kynsiä ei tarvitse leikata kerralla.
Usein kynsien leikkaaminen sujuu parhaiten, kun koira saa itse valita mukavan asennon hoitotoimenpiteiden suorittamiseen. Toiset koirat tykkäävät istua sylissä, toiset makaavat rennosti selällään ja saattavat ottaa pienet päiväunet samalla. Jokainen päivä on erilainen koirallakin, vaikka viimeksi kynsienleikkaus tapahtui koiran maatessa kyljellään, niin tänään koira saattaa mieluummin seistä ja ojentaa tassun kerrallaan hoidettavaksi. Voit hyvin antaa koiran itse päättää, että missä asennossa se haluaa olla kynsiä leikattaessa. Näin kynsienleikkaus on mahdollisimman mukavaa. Ihminen tietenkin päättää sen, että milloin kynnet leikataan.
Opetteluvaiheessa pentua on yleensä helpoin pitää sylissä kynsiä leikattaessa. Kasvattaja on leikannut pennulta ensimmäisen kerran kynnet, kun pentu oli vain kahden-kolmen viikon ikäinen. Kynsienleikkuukertoja kertyy muutama ennen luovutusikää. Ensimmäiset kynsienleikkaukset sujuvat pennun maatessa tai istuessa kasvattajan sylissä. Tästä on helppo jatkaa hoitotoimenpiteitä uudessa kodissa. Pienen koiran kynsien leikkaaminen on helpointa oikeanlaisilla välineillä. Älä käytä isojen koirien kynsisaksia pienten koirien kynsien leikkuuseen.
Koiran kynsien leikkaus – oikea leikkauskohta
Kuva: Evidensia
Kynsiä leikattaessa on varottava, ettei osu herkkään ydinosaan, josta seuraa kipua ja pientä verenvuotoa. Aluksi voidaan leikata vain vähän kerrallaan, eli terävä kynnen kärki pois. Näin kynnen ydin ehtii vetäytyä. Koiran kynnen ydin vetäytyy melko nopeasti.
Mikäli vahingossa leikkaat ydinosaan ja verta alkaa valua, pysy itse rauhallisena. Ole kuin mitään ei olisi tapahtunut, rauhallisesti vain painat sormella tai paperilla vuotokohtaa muutaman minuutin ajan. Yleensä verenvuoto tyrehtyy nopeasti. Eläinlääkäriltä tai apteekista on myös saatavilla jauhetta, joka tyrehdyttää verenvuodon.
Pennulle ei jää minkäänlaisia traumoja siitä, että kynsi on leikattu liian lyhyeksi, vaikka se aiheuttaakin hetkellistä kipua. Sen sijaan omistajan reaktion pentu muistaa takuuvarmasti. Mikäli ihminen pelästyy kovasti tai panikoi, niin koirakin hätääntyy ja seuraavalla kerralla koiran kynsien leikkuu on haastavampaa.
Katso videolta koiran kynsien leikkaus ohje.
Koiran mustien kynsien leikkaus
Kaikki tai osa koiran kynsistä voi olla mustia. Koiran mustien kynsien leikkaus voi aluksi tuntua haastavalta. Koiran mustat kynnet on kuitenkin ihan yhtä helppo leikata, kuin vaaleat kynnetkin. Voit leikata yllä olevan ohjeen mukaisesti vähän kerrallaan ja muutaman minuutin odotuksen jälkeen taas vähän lisää. Näin kynnen ydin ehtii vetäytyä.
Aiemmin esitetystä kuvasta näet kynnen oikean leikkauskohdan. Mikäli kynsien leikkaus vielä arveluttaa, niin voit kurkata koiran kynnen alle. Kynnen alta katsomalla näet parhaiten, mistä kohtaa kynsi alkaa kapenemaan ja käyristymään. Siitä kohtaa kynsi on paras leikata.
Millaiset on hyvät koiran kynsisakset?
Koiran kynsisaksia on tarjolla useita erilaisia. Tärkeintä on käyttää oikean kokoisia saksia, eli isot sakset isoille koirille ja pienten koirien kynnet leikataan pienille koirille tarkoitetuilla saksilla.
Giljotiinikynsileikkurit leikkaavat kynnen ilman voimakasta puristusta. Kevyempi paineen tunne tekee kynsienleikkuusta miellyttävämmän tuntuista koiralle.
Perinteisissä kynsisaksissa on pieniä mallieroja, mutta saksien perusperiaate on sama. Perinteiset kynsisakset ovat edullisimmat ja sopivat kaikille koirille. Giljotiinikynsileikkurit sopivat myös ihan kaikille koirille, mutta niitä voi suositella erityisesti herkemmille koirille, tai mikäli kynsienleikkuutilanteissa on haasteita.
Giljotiinikynsileikkureiden hankintahinta on hieman arvokkaampi kuin perinteisten koiran kynsisaksien hinta. Valitse sopivat sakset koiran koon mukaisesti.
Pidä tassuista hyvää huolta
Anturoiden väliset tassukarvat kannattaa pitää lyhyenä, koska ne keräävät paljon likaa ja talvisin lumi saattaa paakkuuntua tassukarvoihin ja kävely on silloin hyvin epämiellyttävää. Toki kovilla pakkaskeleillä tassukarvat myös suojaavat kylmältä. Toimi siis kelin mukaisesti. Tassukarvat voidaan leikata ihan tavallisilla pienillä saksilla. Erikseen myydään myös tassukarvojen leikkaamiseen tarkoitettuja tassusaksia.
Muista pitää tassuista hyvää huolta. Koiran anturoiden tulee olla myös aikuisiällä sileät ja pehmeät. Anturoiden karheutuminen tai halkeilu voi johtua ravinnossa olevista puutteista. Toisaalta myös esimerkiksi liiallinen asfaltilla kävely ja teiden suolaus kuivattavat anturoita. Anna koiralle laadukasta ruokaa ja tarvittaessa lisäravinneöljyä. Tassuja voi rasvata myös ulkoisesti erikseen myytävillä koiran tassurasvoilla tai ihan perus Tummelilla. Nykyään saa myös erityisesti koirille valmistettua Tummeli-voidetta. Muista pitää huolta, ettei koira pääse nuolemaan rasvaa. Anturat kannattaa rasvata ihan kevyesti ja pitää koiraa paikoillaan hetken aikaa, että voide ehtii imeytyä.
Lue lisää koiran hoidosta
Jokaisen koiran perushoitotoimenpiteisiin kuuluvat kynsien leikkuun lisäksi turkin hoito sekä silmien, korvien ja hampaiden säännöllinen tarkastus ja puhdistaminen. Voit lukea lisää koiran hoito-ohjeita seuraavasta artikkelista, jossa perehdytään koiran perushoitotoimenpiteisiin. Koiran hoito – perushoitotoimenpiteet artikkeliin pääset tästä.