Koiranäyttely ja Match Show

Artikkelissa esitetyt näyttelysäännöt ovat voimassa vuonna 2024.

Koiranäyttelyt ovat erittäin suosittu koiraharrastus maailmanlaajuisesti. Pelkästään Suomessa järjestetään vuosittain yli 40 isoa kansainvälistä ja kaikkien rotujen koiranäyttelyä sekä pohjoismaisia NORD-näyttelyjä. Näiden lisäksi tarjolla on yli 200 pienempää ryhmä- ja erikoisnäyttelyä ympäri Suomen. Virallisten näyttelyiden lisäksi järjestetään myös epävirallisia koiranäyttelyitä, kuten pentunäyttely, open show ja match show-kisoja, eli puhekielessä mätsäreitä.

Viralliset näyttelyt ovat tarkoitettu vain terveille, puhdasrotuisille, tunnistusmerkityille ja Suomen Kennelliittoon rekisteröidyille koirille. Koirien match show kisaan voi sen sijaan osallistua myös sekarotuisen koiran kanssa, sekä sellaisen puhdasrotuisen koiran kanssa, joka ei ole oikeutettu osallistumaan viralliseen koiranäyttelyyn. Tällaisia tapauksia voi olla esimerkiksi kivesvikaiset uroskoirat, värivirheelliset koirat tai sairauden vuoksi lääkityt koirat, jotka eivät voi osallistua doping-säännön vuoksi virallisiin kilpailuihin tai kokeisiin.

Tässä artikkelissa käydään läpi koiranäyttely sekä match show säännöt ja ohjeet, koirien kilpailuluokat, koirien arvostelu ja palkitseminen, koiranäyttely ruusukkeet sekä erilaiset koiranäyttely lyhenteet. Lisäksi opitaan miten koiranäyttelyyn osallistuminen käytännössä tapahtuu ja miten koiranäyttelyyn treenaaminen kannattaa aloittaa, kun suunnitelmissa on ensimmäinen koiranäyttely oman koiran kanssa.

Miksi koiranäyttelyitä järjestetään?

Koiranäyttelyiden alkuperäinen tarkoitus on palvella koirien kasvatustyötä ja jalostamista. Näyttelyt ovat myös erinomainen paikka käydä tutustumassa erilaisiin koirarotuihin ja hankkia niistä lisätietoja, kun haaveissa on ensimmäinen oma koira. Usein näyttelyissä näkee kattavan otoksen eri koirarotujen yksilöitä. Harvinaisemmissa roduissa voi toki olla, ettei näyttelyyn ole ilmoitettu kuin korkeintaan yksi tai kaksi rodun edustajaa.

Koiranäyttelyt toimivat myös tapaamispaikkana saman rodun kasvattajille ja harrastajille. Koiran hankintaa suunnittelevan kannattaa rohkeasti lähestyä itseä kiinnostavan koirarodun omistajia ja esittää kysymyksiä koirista. Usein ihmiset kertovat mielellään omasta koirastaan ja rodun erityispiirteistä, jos oma vuoro näyttelykehässä ei ole juuri alkamassa ja keskustelulle on aikaa.

Koiranäyttelyyn mukaan katsojaksi

Lähes tulkoon kaikkien virallisten koiranäyttelyiden aikataulut löytyvät etukäteen netistä. Rodun arvosteluaika kannattaa tarkistaa etukäteen aikataulusta, jos olet menossa tutustumaan johonkin tiettyyn rotuun.

Suomessa järjestettävät näyttelyt ovat aina drive-in näyttelyitä, joka tarkoittaa ettei koirien tarvitse olla näyttelypaikalla koko päivää, vaan ne saavat poistua heti oman arvostelun jälkeen. Näyttelypaikalle täytyy saapua hyvissä ajoin ennen oman rodun arvostelun arvioitua alkamisaikaa, mutta poistua saa heti arvostelun päätyttyä. Ainoastaan rotunsa parhaat jäävät odottamaan ryhmäkehän alkamista. Epävirallisiin match show tapahtumiin ei yleensä ilmoittauduta ennakkoon, vaan paikan päällä noin tuntia ennen tapahtuman alkua. Mätsäreistä ei siis yleensä ole saatavilla etukäteen tarkkoja aikataulutietoja tai osallistujalistaa.

Kaikki Suomessa järjestettävien virallisten näyttelyiden tiedot löytyvät Suomen Kennelliiton nettisivuilla tapahtumakalenterista sekä yhdistyksen Koiramme-lehdestä. Epävirallisia mätsäreitä järjestää monet paikalliset koiraseurat ja yhdistykset. Niiden ilmoituksia voi nähdä usein esimerkiksi kauppojen ilmoitustauluilta ja koiraseurojen omilta kotisivuilta.

Koiranäyttely lyhenteet ja ruusukkeet

Rotunsa paras veteraani, chow chow Sessi, Nallelaakson Orvokki

Suomessa kaikki viralliset koiranäyttelyt ovat Suomen Kennelliiton hyväksymiä näyttelyjä, joissa on jaossa sertifikaatit, eli puhekielessä sertit ja kansainvälisissä näyttelyissä lisäksi myös CACIBit eli kansainväliset sertifikaatit. Pohjoismaisissa NORD-näyttelyissä on jaossa tavallisten sertien lisäksi myös NORD-sertit. Vuoden 2022 alusta lähtien kaikissa koiranäyttelyissä jaetaan tavallisten sertien lisäksi erikseen myös juniori-sertit ja veteraani-sertit.

Koirasta tulee muotovalio, kun sillä on riittävä määrä sertifikaatteja kerättynä. Pelkästään Suomen näyttelyissä kiertämällä voi koira saavuttaa seuraavat tittelit: Suomen juniorivalio, Suomen muotovalio sekä Suomen veteraanivalio.

NORD-sertejä saadaan Suomen lisäksi myös muista pohjoismaiden näyttelyistä. Riittävällä sertifikaattien määrällä koira saavuttaa Pohjoismaiden muotovalion arvon. NORD-sertejä jaetaan ainoastaan NORD-näyttelyissä. Samoin kansainvälisiä CACIB-sertejä voi saada ainoastaan erityisissä CACIB-näyttelyissä, eli kansainvälisissä näyttelyissä, jonka lyhenne on KV-näyttely. Riittävällä määrällä kansainvälisiä sertejä eri maista kerättynä koira saavuttaa Kansainvälisen muotovalion arvon. Tarkemmat valioitumiskriteerit esitetään jäljempänä.

Viralliset koiranäyttelyt ja niiden lyhenteet tapahtumakalenterissa

• Kansainvälinen koiranäyttely eli KV-näyttely

• Kaikkien rotujen kansallinen koiranäyttely eli KR-näyttely

• Pohjoismainen NORD-näyttely, lyhenne on NORD

• Ryhmänäyttely eli RN

• Rodun erikoisnäyttely eli E

• Lisäksi tapahtumakalenterissa on epävirallinen pentunäyttely lyhenteellä EPN.

Kansainvälisissä ja kaikkien rotujen kansallisissa näyttelyissä arvostellaan aina kaikki Suomessa hyväksytyt koirarodut. Nämä isommat näyttelyt voivat olla yksipäiväisiä, jolloin kaikki ryhmät arvostellaan samana päivänä. Näyttelyt voivat olla myös kaksi- tai useampipäiväisiä tapahtumia, jolloin arvosteltavat roturyhmät on jaettu eri päiville.

Ryhmänäyttelyissä on vain muutama roturyhmä. Erikoisnäyttelyissä voi pienimmillään olla vain yksi rotu. Jos haluat mennä tutustumaan rotuihin ryhmä- tai erikoisnäyttelyihin, niin muista tarkistaa aina etukäteen Kennelliiton tapahtumakalenterista näyttelyn aikataulun lisäksi myös mitä koirarotuja näyttelyssä arvostellaan.

Viralliset koiranäyttely ruusukkeet ja palkinnot

Perhoskoira, Papillon virallisessa näyttelyssä saatujen palkintojen kanssa. Sertifikaatti, eli SERT ja serti-pokaali. Tässä näyttelyssä jaettiin lisäksi SA-pinssi kaikille SA-laatuarvostelun saaneille, eli sertin arvoisille koirille.

Virallisissa näyttelyissä käytetään laatuarvostelua eli jokainen koira saa kirjallisen arvostelun ja laatupalkinto osoitetaan värillä.

Laatuarvostelun tulos osoitetaan seuraavilla väreillä

•    erinomainen – punainen
•    erittäin hyvä – sininen
•    hyvä – keltainen
•    tyydyttävä – vihreä
•    hylkäävä – harmaa
•    ei voida arvostella – ruskea
•    sertifikaatin eli SERTin arvoinen – vaaleanpunainen

Yksilöarvostelun jälkeen pääsee kaikki saman luokan erinomainen tai erittäin hyvä laatuarvostelun saaneet koirat kilpailuarvosteluun. Tuomari sijoittaa neljä parasta koiraa paremmuusjärjestykseen. Tuomari voi harkintansa mukaan antaa sekä kilpailuarvostelussa sijoittuneille että myös muille luokassa kilpailleille erinomaisella palkituille koirille sertifikaatin arvoisen (SA).

Kilpailuarvostelun sijoitus osoitetaan väreillä

1.    punainen
2.    sininen
3.    keltainen
4.    vihreä

Näyttelyissä jaettavat palkintoruusukkeet ja nauhat

mittelspitz
Voittoisa näyttelypäivä. Tunnistatko kaikki ruusukkeet?

1.    SERT, sertifikaatti – sinivalkoinen
2.    Vara-SERT, varasertifikaatti – vaaleansininen
3.    CACIB, kansainvälinen sertifikaatti – valkoinen
4.    Vara-CACIB, kansainvälinen varasertifikaatti – oranssi
5.    ROP, rotunsa paras – punakeltainen
6.    VSP, vastakkaisen sukupuolen paras – valkovihreä
7.    KP, kunniapalkinto – lila
8.    FI MVA, Suomen muotovalio – punavihreä
9.    NORD-serti, pohjoismainen sertifikaatti- musta-kulta
10.  NORD-vara serti, pohjoismainen varasertifikaatti – valko-hopea
11.  Juniorisertifikaatti – vaaleankeltainen
12.  Veteraanisertifikaatti – vaaleanvihreä
13.  ROP-jun, rotunsa paras juniori – ei määriteltyä väriä
14.  ROP-vet, rotunsa paras veteraani – ei määriteltyä väriä
15.  FI JMVA, Suomen juniorivalio – ei määriteltyä väriä
16.  FI VMVA, Suomen veteraanivalio – ei määriteltyä väriä

Valionarvot ja niiden saavuttaminen

Koira voi saavuttaa Suomessa erilaisia valionarvoja. Tittelistä käytettävä lyhenne liitetään koiran virallisen nimen eteen aina valionarvon saavuttamisen jälkeen.

Suomen muotovalio FI MVA

Suomen muotovalion arvoon vaaditaan vähintään kolme sertifikaattia Suomesta kolmelta eri tuomarilta. Vähintään yksi näistä sertifikaateista on saatava koiran täytettyä 24 kuukautta, riippumatta siitä missä luokassa koira on kilpaillut. Tämän lisäksi tulee täyttyä mahdolliset rotukohtaiset koepalkintovaatimukset.

Suomen juniorimuotovalio FI JMVA

Suomen juniorimuotovalion arvoon vaaditaan kolme juniorisertifikaattia Suomesta kolmelta eri tuomarilta. Koiralta ei vaadita arvon saamiseksi käyttötulosta rodusta riippumatta.

Mahdolliset muiden maiden juniorivalionarvot eivät vaikuta Suomen juniorivalionarvon saavuttamiseen. (Sääntö voimassa 1.1.2022 alkaen)

Suomen veteraanimuotovalio FI VMVA

Suomen veteraanimuotovalion arvoon vaaditaan kolme veteraanisertifikaattia Suomesta kolmelta eri tuomarilta. Koiralta ei vaadita arvon saamiseksi käyttötulosta.

Mahdolliset muiden maiden veteraanivalionarvot eivät vaikuta Suomen veteraanivalionarvon saavuttamiseen. (Sääntö voimassa 1.1.2022 alkaen)

Pohjoismaiden muotovalio NORDIC MVA

Pohjoismaiden muotovalion arvo (NORDIC MVA) korvaa aiemman Pohjoismaiden muotovalion arvon (POHJ MVA), jonka saamiseksi koiran tuli saada kolme kansallista muotovalion arvoa Pohjoismaista.

Saadakseen NORDIC MVA -arvon koiran tulee olla kansallinen valio siinä maassa, jossa koira on rekisteröity ja koiran tulee olla saanut kolme NORD-sertiä kolmesta eri Pohjoismaasta, kolmelta eri tuomarilta. Vähintään yksi NORD-serteistä on saatava koiran täytettyä 24 kuukautta.

Kansainvälinen valionarvo C.I.B

Ilman käyttötulosta kansainvälisen muotovalionarvoon (C.I.B) vaaditaan vähintään 4 CACIBia kolmesta eri maasta. Vara-CACIB voidaan muuttaa CACIBiksi, jos näyttelyssä CACIBin saanut koira on jo kansainvälinen muotovalio.

Match show ja muut epäviralliset koiranäyttelyt ja niiden lyhenteet

Chow chow pentu, kunniapalkinto KP ja vastakkaisen sukupuolen paras, eli VSP-Pentu

Epävirallisista koiranäyttely ja match show-tapahtumista käytetään seuraavia lyhenteitä:

• Epävirallinen koiranäyttely – open show

• Epävirallinen pentunäyttely, joka löytyy myös Kennelliiton tapahtumakalenterista lyhenteellä EPN

• Match show, eli puhekielessä mätsäri

Epävirallisissa näyttelyissä ja tapahtumissa on hyvä harjoitella näyttelyssä esiintymistä. Näissä epävirallisissa näyttelyissä ei jaeta sertifikaatteja, mutta pentunäyttelyissä jaetaan kunniapalkintoja ja palkitaan rotunsa paras, sekä vastakkaisen sukupuolen paras ruusukkeilla ja pokaalilla.

Lisäksi ympäri Suomen järjestetään vuosittain useita Match show -tapahtumia. Erityisen paljon mätsäreitä järjestetään keväällä ja kesällä. Koirakenttien ja koiraharrastushallien lisäksi mätsäreitä pidetään usein muun muassa kauppojen parkkipaikalla.

Mätsäri palkinnot vaihtelevat eri sponsoreiden mukaan. Yleensä mätsäreissä jaetaan myös ruusukkeet ja/tai pokaali parhaiten palkituille ja lisäksi saa pienen ruoka- tai lelulahjan. Joissain mätsäreissä annetaan kaikille koirille pieni osallistumislahja, kuten puruluu.

Pentunäyttely ja match show ruusukkeet ja palkinnot

Match show-kisassa sijoituttu punaisten nauhan saaneiden toiseksi, eli PUN2. Palkinnoksi sai ruusukkeen, lelun ja ruokapussin.

Pentuluokissa ei käytetä ylempänä virallisten näyttelyiden yhteydessä esitettyä laatuarvostelua vaan kilpailuarvostelua. Kaikki pennut saavat kirjallisen arvostelun, jonka jälkeen ne laitetaan paremmuusjärjestykseen. Tuomari voi halutessaan jakaa kunniapalkinnon kaikille pennuille, jotka hän katsoo sen arvoisiksi.

Pentunäyttelyissä jaettavat ruusukkeet

KP, eli kunniapalkinto

VSP-pentu, eli vastakkaisen sukupuolen paras pentu

ROP-pentu, eli rotunsa paras pentu

Lisäksi pennuille järjestetään usein omat loppukilpailut, puhekielessä puhutaan usein isoon kehään pääsemisestä. Isommissa näyttelyissä järjestetään ensin ryhmäkilpailu, johon osallistuu kaikkien rotujen parhaat koirat. Niistä valitaan neljä parasta.

RYP-1, punainen ruusuke

RYP-2, sininen ruusuke

RYP-3, vihreä ruusuke

RYP-4, keltainen ruusuke

Ryhmän voittaja pääsee loppukilpailuun, eli Best in show-kehään. Siellä valitaan näyttelyn kaunein pentu. Mikäli näyttelytapahtuma on pienempi, niin ryhmäkilpailua ei välttämättä järjestetä, vaan kaikki rodun parhaat pennut osallistuvat suoraan Best in show-kilpailuun.

Best in show-kehässä palkitaan ruusukkeilla neljä parasta koiraa. Yleensä palkintosijoille yltäneet saavat myös pokaalin ja ruokasäkin palkinnoksi. Ruusukkeiden lyhenteet ja värit ovat seuraavat:

BIS-1, iso punainen ruusuke

BIS-2, iso sininen ruusuke

BIS-3, iso vihreä ruusuke

BIS-4, iso keltainen ruusuke

Match show ruusukkeet

Eri mätsäri tapahtumissa saadut palkinnot eroavat paljon toisistaan. Tapahtumilla on erilaisia sponsoreita, yleensä paikallisia yrityksiä ja erityisesti eläintarvikeliikkeitä. Joissain mätsäreissä saa ruhtinaalliset palkinnot ja toisissa niukemmat. Usein sijoituksen saaneet koirat palkitaan vähintään ruusukkeella ja pienellä tuotepalkinnolla.

Match show-tapahtumissa palkitaan yleensä neljä tai viisi parasta koiraa ykkös- sekä kakkospalkinnon saaneista. Näille koirille annetaan usein ruusuke ja/tai pokaali, sekä tuotepalkinto. Mätsäreissä usein järjestetään myös loppukilpailu, eli best in show-kehä. Jokaisen arvosteluryhmän voittanut etenee loppukilpailuun, jossa valitaan mätsärin kaunein koira.

Mätsäriruusukkeiden värit voivat usein jäljitellä virallisten näyttelyiden värimaailmaa, mutta ruusukkeiden värit saattavat myös vaihdella. Yleensä ensimmäiseksi tullut saa punaisen ruusukkeen, toiseksi tullut sinisen, kolmas vihreän ja neljäs keltaisen ruusukkeen. Mätsäriruusukkeina käytetään usein kierrätettyjä, virallisista näyttelyistä saatuja ruusukkeita. Jotkin koiraseurat voivat myös painattaa omia ruusukkeita, jolloin ruusukkeen väri ja teksti voi vaihdella.

Miten koirien match show arvostelu ja virallisten näyttelyiden arvostelu eroavat toisistaan?

Suomessa koirat saavat virallisissa koiranäyttelyissä aina kirjallisen arvostelun, sekä laatuarvostelun. Myös pentunäyttelyissä annetaan aina kirjallinen arvio koirasta. Sen sijaan match show arvostelu on yleensä vain suullinen.

Virallisissa näyttelyissä rotua opiskellut ja tuomarioikeudet saanut ulkomuototuomari arvostelee koiran ja antaa sille kirjallisen arvostelun sekä laatuarvostelun. Mätsäri tapahtumat ovat aina epävirallisia näyttelyitä ja niissä voi tuomarina toimia kuka vaan, eli tuomarilla ei välttämättä ole rodun tuntemusta. Yleensä match show tuomarit ovat koiraharrastajia tai jonkin koirarodun kasvattajia.

Virallisessa koiranäyttelyssä urokset ja nartut arvostellaan erikseen. Pennut, juniorit, nuoret ja aikuiset koirat sekä muotovaliot ja veteraanit arvostellaan omissa luokissaan. Näyttelyissä voidaan lisäksi esittää kasvattajaryhmä ja erikoisnäyttelyissä myös jälkeläisryhmä.

Epävirallisissa näyttelyissä, eli match show tapahtumissa ei yleensä arvostella uroksia ja narttuja erikseen, vaan kaikki tapahtumaan ilmoitetut koirat kutsutaan kehään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Koiranäyttely luokat ja näyttelyn kulku virallisissa koiranäyttelyissä

Useimmissa koiranäyttelyissä arvostelu kehissä alkaa kello 9 tai 10. Tiedot näyttelyn aikatauluista löytyy näytteilleasettajille noin viikkoa ennen näyttelyä lähetetystä aikataulukirjeestä, jossa on tarkempaa tietoa ja ohjeita näyttelystä sekä koiran näyttelynumero. Aikataulukirja ja koiran näyttelynumero lähetetään valinnan mukaan joko sähköpostiin tai kirjeitse kotiin. Pelkät aikataulut löytyvät lisäksi näyttelyiden kotisivuilta.

Koiranäyttely luokat

Näyttelyihin osallistuvat koirat ilmoitetaan johonkin seuraavista luokista:

•    pentuluokka 5 kk- alle 7 kk (vain pentunäyttelyissä ja joissain erikoisnäyttelyissä)
•    pentuluokka 7 kk – alle 9 kk
•    junioriluokka 9 kk – alle 18 kk
•    nuortenluokka 15 kk – alle 24 kk
•    avoinluokka alkaen 15 kk
•    valioluokka alkaen 15 kk (koiran tulee olla jonkun maan muotovalio)
•    käyttöluokka alkaen 15 kk (koiran tulee täyttää ko. rodun käyttöluokkavaatimukset)
•    veteraaniluokka alkaen 8 v
•    kasvattajaluokka (Neljän samanrotuisen koiran muodostama ryhmä. Koirien on oltava saman kasvattajan kasvattamia tai samalle FCI:n vahvistamalle kennelnimelle rekisteröityjä)
•    jälkeläisluokka (Voidaan esittää vain erikoisnäyttelyssä. Luokassa on neljä uroksen tai nartun samanrotuista jälkeläistä.)

Näyttelyn kulku

Musti-koira odottaa yksilö- ja kilpailuarvostelun jälkeen kehän reunalla paras uros-kehän alkua.

Näyttelykehään mennään ennalta määritetyssä numerojärjestyksessä ja luokka kerrallaan. Luokissa koirat on numeroitu ja laitettu aakkosjärjestykseen koiran rekisterinimen mukaan. Kaikki osallistujat ovat saaneet oman kilpailunumeron postilla tai sähköpostilla ennen näyttelypäivää.

Kilpailuluokat arvostellaan jokaisessa näyttelyssä aina samassa järjestyksessä. Mikäli jossain luokassa ei ole osallistujia, siirrytään suoraan seuraavaan luokkaan. Jokaisessa luokassa sijoitetaan enintään neljä koiraa paremmuusjärjestykseen.

Ensimmäisenä arvostellaan pentuluokan urokset ja niiden jälkeen pentuluokan nartut. Pennuista valitaan ROP ja VSP-pennut, sekä jaetaan pennuille kunniapalkinnot. Tämän jälkeen alkaa virallisten luokkien arvostelu. Virallisissa luokissa arvostellaan ensin kaikki urokset. Luokat etenevät järjestyksessä pentuluokka, junioriluokka, nuortenluokka, avoinluokka, käyttöluokka, valioluokka ja veteraaniluokka. Käyttöluokka arvostellaan vain tietyissä roduissa, esimerkiksi seurakoiraroduilla ei ole käyttöluokkaa. Kaikkien luokkien arvostelun jälkeen on paras uros-kilpailu. Sen jälkeen on vuorossa rodun narttukoirien arvostelu samalla kaavalla, eli arvostelu alkaa junioriluokasta ja päättyen paras narttu-kilpailuun.

Rodun arvostelu alkaa

Kehätoimitsijat kutsuvat kaikki ensimmäisenä arvosteltavan kilpailuluokan koirat kehään niiden näyttelynumeroilla. Yleensä tuomari pyytää ensin luokan kaikki koirat kulkemaan kerran yhdessä kehän ympäri. Koirien kanssa liikutaan kehässä aina vastapäivään ja koira liikkuu esittäjän vasemmalla puolella, jotta tuomari näkee koirien liikkeet parhaiten. Sen jälkeen hän arvostelee yksitellen jokaisen koiran kilpailunumeroiden mukaisessa järjestyksessä. Muut luokan koirat odottavat sen aikaa kehän välittömässä läheisyydessä.

Arvosteluvuorossa oleva koira viedään tuomarin pöydän eteen tai muuhun osoitettuun paikkaan siten, että tuomari näkee koiran sivulta. Pienemmät rodut arvostellaan pöydällä, jonne koiran voi nostaa heti, kun se vapautuu edelliseltä. Tuomari tutkii koiran, katsoo purennan ja tunnustelee koiran rakenteen. Uroksilta tarkistetaan kivekset. Koiran tulee käyttäytyä nätisti ja sallia tutkiminen. Tuomari saattaa myös kysyä koiran ikää. Mikäli tuomari on ulkomaalainen, kehätoimitsija tarvittaessa auttaa vastaamisessa. Mahdolliset koiran arvosteluun vaikuttavat asiat, esimerkiksi lääkärintodistus hammaspuutoksesta, esitetään heti arvostelun alkuun kehätoimitsijalle.

Tutkimuksen jälkeen koiraa liikutetaan tuomarin ohjeiden mukaisesti. Koiran on tarkoitus ravata tasaisesti, ei hyppiä ja pomppia tai roikkua lahkeessa. Liiku kehässä koiran kanssa sellaista vauhtia, kun se on koiralle eduksi. Koiraa esitetään koirayksilöstä riippuen joko kävellen, hölkäten tai juosten. Arvostelun aikana tuomari voi pyytää liikuttamaan koiraa joko kohtisuoraan itsestään poispäin ja takaisin tai tekemään kolmion, jossa liikutaan ensin kehän yhtä kulmaa kohti, sitten suoraan toista kulmaa kohden ja lopuksi takaisin tuomarin luo. Näin tuomari näkee parhaiten koiran taka-, etu- ja sivuliikkeet. Tuomareissa on paljon eroja, toiset tykkäävät liikuttaa koiria todella paljon ja joillekin riittää, kun koiran kanssa mennään kerran kehän ympäri.

Liikuttamisen jälkeen koira laitetaan seisomaan kehässä ja tuomari sanelee koiran arvostelun kehätoimitsijalle, joka kirjoittaa sen ylös arvostelulomakkeeseen. Koiran pitää seistä kauniisti, kylki tuomariin päin. Koiraa ei saa seisottaa liian lähellä tuomaripöytää, koska silloin tuomarin on vaikea nähdä ja arvostella koiraa kunnolla. Koko arvostelun ajan on myös huolehdittava, että koira on aina ohjaajan ja tuomarin välissä ja näin tuomari voi helposti arvostella koiran. Koiraa saa kehua ja palkita makupaloilla myös seisottamisen aikana.

Väriviuhka kertoo koiran saaman laatuarvostelun

Yksilöarvostelun jälkeen kehätoimitsija näyttää viuhkaa, jonka väri kertoo koiran saaman laatuarvostelun. Arvostelu perustuu aina rotumääritelmään. Tuomari palkitsee koiran sen mukaan, kuinka hyvin hän katsoo koiran vastaavan rotumääritelmää. Punainen väri merkitsee rotunsa erinomaista edustajaa. Sininen tarkoittaa erittäin hyvää rotunsa edustajaa. Keltainen hyvää ja vihreä tyydyttävää oman rotunsa edustajaa. Tuomarin mielestä keltaisen tai vihreän nauhan saaneissa koirissa on yksi tai useampi virhe verrattuna rotumääritelmään. Näiden koirien kilpailu päättyy siinä näyttelyssä ja arvostelun voi noutaa hetken päästä tuomaripöydän ääressä kirjoittavalta kehätoimitsijalta.

ERI ja EH-laatuarvostelun saaneet jatkavat kilpailuluokkaan

Kilpailuluokka pidetään heti, kun kaikki luokan koirat on yksittäisarvosteltu. Kilpailuluokkaan osallistuvat kaikki luokassaan laatumaininnalla erinomainen (punainen) palkitut koirat. Laatumaininnalla erittäin hyvä (sininen) palkitut koirat osallistuvat myös kilpailuluokkaan, jos erinomaisella palkittuja koiria on luokassa vähemmän kuin neljä. Tuomari voi halutessaan palkita kilpailuluokassa sijoittuneen ja erinomaisella palkitun koiran laatumaininnalla SA, eli sertifikaatin arvoinen. SA oikeuttaa koiran osallistumaan paras uros-/paras narttu -luokkaan ja kilpailemaan sertifikaatista. Kilpailuluokan voi myös voittaa tai luokassa voi sijoittua laatumaininnalla erittäin hyvä (sininen) palkittu koira, mutta nämä eivät voi saada SA:ta, eivätkä näin ollen pääse jatkamaan paras uros/paras narttu -kilpailuun.

Kaikissa näyttelyissä junioriluokan kilpailuluokassa jaetaan juniorisertifikaatti parhaalle siihen oikeutetulle sertifikaatin arvoisella (SA) palkitulle, jolla ei ole Suomen juniorimuotovalion arvoon oikeuttavia näyttelytuloksia. Rodun parhaan juniorin valintaan osallistuvat paras erinomaisella ja sertifikaatin arvoisella palkittu uros- ja narttujuniori. Rotunsa paras juniori jatkaa edelleen kilpailemista Best in Show -juniorin arvosta, mikäli kilpailu näyttelyssä järjestetään.

Veteraaneista valitaan rotunsa paras veteraani (ROP-vet.). Tästä arvosta kilpailevat veteraaniluokkien paras uros ja narttu, mikäli ne on palkittu laatumaininnalla erinomainen (ERI) ja sertifikaatin arvoinen (SA). Veteraani voi olla myös rotunsa paras tai sijoittua paras uros/paras narttu -luokissa, mutta pennut eivät osallistu muihin kuin omiin pentuluokkiinsa.

Paras uros/narttu-kilpailu ja sertien jako

Kun kaikkien kilpailuluokkien urokset on arvosteltu, seuraa paras uros -luokka. Siihen osallistuvat koirat, jotka ovat sijoittuneet omassa luokassaan neljän parhaan joukkoon laatumaininnalla erinomainen (ERI) ja lisäksi tuomari on jakanut SA:n. Näistä tuomari valitsee jatkoon neljä koiraa, jotka hän sijoittaa paremmuusjärjestykseen.

Tuomari voi antaa sertifikaatin (SERT) parhaalle siihen oikeutetulle koiralle, jolla ei vielä ole Suomen muotovalion arvoon oikeuttavia näyttelytuloksia. Varasertifikaatin (VASERT), voi saada toiseksi paras koira, jolla ei ole Suomen muotovalion arvoon oikeuttavia näyttelytuloksia. Mikäli kaikki sijoittuneet koirat ovat jo Suomen muotovalioita tai niillä on siihen oikeuttavat näyttelytulokset, kutsutaan kehään takaisin ne paras uros -luokan koirat, jotka voivat kilpailla sertifikaatista tai varasertifikaatista. Alle kaksivuotias koira ei voi vastaanottaa sertifikaattia eikä varasertifikaattia, jos sillä on jo kaksi aikaisemmin vastaanotettua sertifikaattia. Valionarvoon oikeuttavat näyttelytulokset täyttyvät, kun koira on yli kaksivuotias.

Kansainvälisissä näyttelyissä on sertifikaattien lisäksi jaossa kansainvälisiä sertifikaatteja CACIBeja ja varaCACIBeja (VACA). CACIBista ja VACAsta voivat kilpailla koirat, jotka ovat saaneet laatumaininnan erinomainen ja SA:n kilpaillessaan nuortenluokassa, avoimessa luokassa, käyttöluokassa tai valioluokassa. CACIB jaetaan edellä mainituissa luokissa sijoittuneelle sukupuolensa parhaalle ja varaCACIB edellä mainituissa luokissa sijoittuneelle sukupuolen toiseksi tulleelle.

NORD-näyttelyissä on sertifikaattien lisäksi jaossa NORD-serti ja NORD-vara-serti. NORD-serti jaetaan sukupuolensa parhaalle ja NORD-vara-serti sukupuolen toiseksi tulleelle.

Paras uros-kilpailun jälkeen arvostellaan kaikki narttujen kilpailuluokat samalla tavalla, alkaen juniorinarttu-luokasta ja päättyen veteraaninarttuluokkaan. Kilpailuluokkien arvostelujen jälkeen on paras narttu-kilpailu, jossa jaetaan sertifikaatit nartuille.

ROP ja VSP

Kun narttujen luokat on arvosteltu samaan tapaan kuin urosten, rodun paras uros ja paras narttu kilpailevat rotunsa parhaan arvosta. Toisesta koirasta tulee rotunsa paras (ROP) ja toisesta vastakkaisen sukupuolen paras (VSP).

Rotunsa parhaan valinnan jälkeen on vielä rodun kasvattajaluokkien vuoro. Kasvattajaluokassa kasvattaja kilpailee neljän kasvattamansa samanrotuisen koiran muodostamalla ryhmällä, joiden on oltava palkittuja laatumaininnalla erinomainen tai erittäin hyvä kyseessä olevassa näyttelyssä. Kasvattajaluokissa ei jaeta laatupalkintoja, vaan ne järjestetään paremmuusjärjestykseen kuten pentuluokissa. Jos tuomari katsoo ryhmän olevan riittävän tasalaatuinen ja korkeatasoinen, hän voi antaa kunniapalkinnon. Mikäli paras kasvattajaryhmä saa kunniapalkinnon, se on rodun paras ryhmä, eli ROP-kasvattaja (ROP-kasv.).

Tämän jälkeen rodun arvostelu on näyttelyssä päättynyt. Rotunsa paras osallistuu vielä ryhmäkilpailuun ja mahdollisesti best in show-kilpailuun, sekä rotunsa parhaat juniori ja veteraani osallistuvat yhdessä muiden rotujen ROP-juniori/veteraanikoirien kanssa näyttelyn kauneimman juniorin/veteraanin valintaan. Rodun parhailla, eli ROP-ruusukkeen saaneilla siis näyttelypäivä vielä jatkuu. Kaikki muut ovat vapaita lähtemään kotimatkalle.

Ryhmäkilpailut ja best in show kruunaavat näyttelypäivän

Kaikki rotukehät on saatu päätökseen iltapäivästä ja sen jälkeen on vuorossa ryhmäkilpailut, eli ns. isot kehät. Ryhmäkilpailuissa valitaan päivän paras veteraani, osassa näyttelyitä myös päivän paras pentu/juniori, päivän paras kasvattajaryhmä, jokaisen FCI:n roturyhmän paras, eli ryhmävoittajat ja vielä lopuksi on edessä best in show-kehä, eli näyttelyn kauneimman koiran valinta.

Ryhmäkilpailuissa esimerkiksi päivän parhaan veteraanin valintaan osallistuvat kaikki rotunsa parhaat veteraanit kaikista ryhmistä ja kasvattajakisaan kaikki rotunsa parhaat kasvattajaryhmät. Rotunsa parhaat koirat kilpailevat sijoituksista ryhmittäin.

FCI:n roturyhmät

Koirarodut on jaettu ryhmiin alkuperäisen käyttötarkoituksensa tai ulkonäön mukaan. Esimerkiksi roturyhmään FCI 8 (Noutajat, ylösajavat koirat ja vesikoirat) kuuluu pääosin sellaisia koirarotuja, joita on perinteisesti käytetty metsästäjän apuna riistan ylösajajana ja noutajana. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että nykypäivänä kyseiseen roturyhmään kuuluvia koirarotuja kuten cockerspanielia tai kultaistanoutajaa käytettäisiin pääosin näissä tehtävissä. Roturyhmiä on yhteensä kymmenen. Näistä esimerkiksi chow chow ja mittelspitz kuuluvat molemmat FCI ryhmään 5 ja papillon FCI ryhmään 9.

FCI 1 Lammas- ja karjakoirat (paitsi sveitsinpaimenkoirat)

FCI 2 Pinserit, snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat

FCI 3 Terrierit

FCI 4 Mäyräkoirat

FCI 5 Pystykorvat ja alkukantaiset koirat

FCI 6 Ajavat ja jäljestävät koirat

FCI 7 Seisovat lintukoirat

FCI 8 Noutajat, ylösajavat koirat ja vesikoirat

FCI 9 Seura- ja kääpiökoirat

FCI 10 Vinttikoirat

Jokaisen ryhmän voittaja osallistuu viimeiseksi järjestettävään Best in show-kisaan eli näyttelyn kauneimman koiran valintaan. Kaikissa loppukilpailuissa sijoitetaan neljä koiraa tai ryhmää paremmuusjärjestykseen.

Koiran täytyy osallistua kaikkiin luokkiin ja kilpailuihin, joihin sillä on oikeus osallistua. Vain näyttelytoimikunnan luvalla voi poistua paikalta aikaisemmin. Koiran kanssa voi poistua paikalta ilman luvan kysymistä siinä tapauksessa, jos koiran arvostelu on päättynyt ja se ei etene jatkokilpailuun.

Koiranäyttelyyn treenaaminen

Erityisesti ensimmäinen koiranäyttely jännittää varmasti ketä tahansa. Hyvä lähtökohta on muistaa, että koiranäyttelyt ovat aina kiva paikka ja tapahtuma koiralle. Mahdolllisen oman jännityksen ei pidä antaa tarttua koiraan.

Koiranäyttelyyn treenaaminen sekä osallistuminen tulee tehdä aina niin, että koira nauttii tilanteesta. Koiraa saa kehua ääneen myös näyttelykehässä esiintymisen aikana ja antaa makupaloja. Huomioi kuitenkin, että makupalojen tarjoaminen ei häiritse koiran esiintymistä. Liian maukkaiden herkkujen edessä voi hyvä käytös koiralta unohtua. Myös lelua voi käyttää palkkaamiseen, mutta se ei saa häiritä muita osallistujia. Usein muut koirat ympärillä kiinnostuvat vinkulelusta ja se voi vaikeuttaa niiden esiintymistä. Sopivaa palkkaamista kannattaa miettiä jo ennalta muun koiranäyttelyyn treenaamisen yhteydessä.

Koira on hyvä totuttaa jo ennen viralliseen näyttelyyn osallistumista erilaisiin häiriötekijöihin. Näyttelyssä koiran tulee osata olla rentona tilanteessa, jossa on paljon muita koiria ja hälinää ympärillä. Match show ja muihin koiratapahtumiin osallistuminen auttavat koulutuksessa. Tapahtumapaikalle kannattaa saapua aina hyvissä ajoin ennen oman vuoron alkua. Tällöin koira ehtii rauhoittua ja tottua hälinään. Haukottelu ja huulten lipaisu kielellä ovat rauhoittavia signaaleja koiralle. Niitä kannattaa koittaa, jos koira on kovin rauhaton.

Näyttelyyn osallistuminen sujuu parhaiten, kun koira on jo tottunut osallistumaan erilaisiin tapahtumiin ja tilaisuuksiin. Tällöin koira sekä omistaja voivat keskittyä kehässä ollessaan olemaan arvosteltavana. Koiranäyttelyyn treenaaminen siis kannattaa, mutta kaikkea ei toki tarvitse etukäteen osata. Ensikertalainen voi tarvittaessa kysyä kehän kulkuun liittyen neuvoa kehässä ulkomuototuomarin ja koiran esittäjän apuna olevilta kehätoimitsijoilta.

Ennen ensimmäiseen koiranäyttelyyn osallistumista kannattaa panostaa koiran koulutukseen. Se onnistuu parhaiten kirjojen avulla sekä koiraseurojen järjestämiin koiran koulutus ja näyttelykoulutustunneille osallistumalla.

Koiranäyttelyyn ilmoittautuminen

Ilmoittautumisvaiheessa on hyvä tarkistaa, että koiran rokotukset ovat kunnossa ja koira on muutenkin näyttelykuntoinen. Koiran tulee olla näyttelyssä normaalipainoinen ja terve. Koiranäyttelyyn osallistuminen edellyttää myös, että koira on tunnistusmerkitty ja rekisteröity Kennelliiton hyväksymällä tavalla.

Koiran rokotukset

Näyttelyyn osallistuvan koiran on täytettävä kennelliiton rokotusmääräykset, eli sen on oltava ohjeiden mukaan rokotettu vähintään penikkatautia ja raivotautia vastaan. Sairas koira ei saa osallistua näyttelyyn.

Myös koiran lääkitseminen tai esimerkiksi sen turkin tai kirsun värjääminen on kiellettyä, eikä koirasta saa näyttelyyn osallistuessa löytyä lääkeaineita, muita kiellettyjä aineita tai niiden jäämiä. Lisätietoja antidopingvalvonnasta sekä lääkkeiden varoajoista löytyy Suomen kennelliiton sivuilta.

Miten näyttelyyn ilmoittaudutaan?

Koiranäyttelyihin ilmoittaudutaan viimeistään noin kuukautta ennen näyttelyä. Eri koiranäyttelyillä voi olla porrastettuja ilmoittautumisaikoja ja -hintoja. Koiranäyttelyyn ilmoittautumisajat ja -hinnat löytyvät näyttelyjen kotisivuilta ja Kennelliiton tapahtumakalenterista.

Lähes tulkoon kaikkiin näyttelyihin on nykyään mahdollista ilmoittautua internetin kautta. Koiranäyttelyyn ilmoittautumislomake on jäänyt jo melkein historiaan, mutta tarvittaessa sitä voi käyttää edelleen. Lomake täytetään käsin ja postitetaan näyttelyn ilmoittautumisosoitteeseen. Postitustiedot löytyvät näyttelyn ilmoittautumistiedoista.

Koiranäyttelyyn ilmoittautumislomake

Postitse ilmoittautuessa täytetään oheinen koiranäyttelyyn ilmoittautumislomake. Postin kautta ilmoittauduttaessa täytyy ilmoittautumislomakkeen mukaan liittää kopio ilmoittautumismaksukuitista. Maksupäivän sekä kirjeen postileiman päiväyksen on oltava viimeistään ilmoittautumisajan päättymispäivä. Jälki-ilmoittautumisia ei lähtökohtaisesti hyväksytä.



Netin kautta ilmoittauduttaessa maksetaan ilmoittautumismaksu samanaikaisesti nettipankin kautta.

Koira ilmoitetaan näyttelyyn aina sillä nimellä ja sen rotuisena, jolla se on rekisteröity. Ilmoittautuminen tehdään siihen laatuarvosteluluokkaan, johon se on oikeutettu osallistumaan. Näyttelyissä luokat menevät joko koiran iän tai saavutusten (= käyttökoetulokset, valionarvot) mukaan. Katso eri kilpailuluokat ylempää artikkelista. Ole tarkkana, että ilmoitat koirasi oikeaan kilpailuluokkaan. Ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen koiraa ei voi enää siirtää toiseen luokkaan, ellei näyttelyn järjestäjä ole itse vahingossa siirtänyt koiraa väärään luokkaan.

Näyttelypäivää odotellen

Näyttelyn aikataulu ja koiran näyttelynumerolappu tulevat noin viikkoa ennen näyttelyä. Tiedot lähetetään valintasi mukaan, joko sähköpostilla tai kirjepostina. Mikäli valitsit sähköpostin, niin muista tulostaa koiran näyttelynumerolappu mukaan. Se kiinnitetään kehässä olon ajaksi esimerkiksi hakaneulalla paitaan/takkiin kiinni.

Aikataulukirjeestä näkee kuinka monta rodun koiraa on ilmoitettu näyttelyyn, mihin aikaan koirat arvostellaan ja missä kehässä. Kirjeessä kerrotaan myös, jos rodun arvosteleva ulkomuototuomari on vaihtunut. Lisäksi kirjeestä löytyy näyttelyyn saapumiseen ja näyttelyn kulkuun liittyviä ohjeita, joten kirje kannattaa lukea huolellisesti. Koiran numerolapulla pääsee yksi henkilö ilmaiseksi näyttelyyn.

Muista varata koiralle näyttelyyn mukaan vesikuppi, makupaloja, makuualusta ja häkki rauhalliseksi nukkumapaikaksi, näyttelyhihna ja rokotustodistus, sekä näyttelynumerolappu. Osassa näyttelyitä on järjestetty maksullinen pysäköinti ja kahviopalvelut. Näitä varten on hyvä varata sopivaa pikkurahaa mukaan.

Match show säännöt ja ohjeet

Kaikki match show tapahtumat ovat epävirallisia ja niitä voi järjestää periaatteessa kuka vain. Tämän vuoksi match show säännöt ja ohjeet voivat vaihdella tapahtumakohtaisesti. Usein mätsäreissä kuitenkin jäljitellään virallisten näyttelyiden kulkua. Suuri osa osallistujista tulee mätsäriin hakemaan kokemusta ja oppia viralliseen näyttelyyn osallistumista varten.

Match show ohjeet, arvosteluluokat ja vaadittavat rokotukset kannattaa muistaa aina tarkistaa siitä match show ilmoituksesta, johon on osallistumassa. Alla on kerrottu yleisimmät match show säännöt ja ohjeet.

Match show rokotukset ja kilpailuun ilmoittautuminen

Match show rokotukset ovat yleensä samoilla säännöillä kuin virallisissa näyttelyissä. Rokotusohjeet löytyvät Suomen kennelliiton ja Ruokaviraston sivuilta. Koirilta vaaditaan vähintään voimassa olevat penikkatauti ja rabies-rokotukset. Match show osallistuminen ei yleensä vaadi etukäteen ilmoittautumista, vaan koira ilmoitetaan mukaan paikan päällä noin tuntia ennen arvostelujen alkamista.

Yleisimmät match show-koiranäyttely luokat

  • Pienet pennut, ikä 5-9kk tai alle 1-vuotiaat
  • Isot pennut, ikä 5-9kk tai alle 1-vuotiaat
  • Pienet aikuiset (esitetään pöydällä)
  • Isot aikuiset
  • Veteraanit, yli 7-vuotiaat tai yli 8-vuotiaat koirat. Veteraaniluokat voivat olla myös erikseen pienille ja isoille koirille.
  • Lapsi ja koira-kisa, jossa koiran esittää lapsi. Yleensä lapsen ikää ei ole rajattu ja kilpailu käydään ennen muiden kehien alkamista.
  • Lisäksi joskus näkee mätsäreissä erillisen juniorikoiraluokan nuorille koirille, ikä 9-12kk tai 9-15kk
  • Tietyn koirarotuyhdistyksen järjestämässä mätsärissä voi olla oma luokka tietyn rotuisille koirille
  • Erilaisia kilpailuluokkia voi olla järjestetty myös erilaisten teemojen mukaan, esimerkiksi luokassa voidaan palkita paras omistajan ja koiran yhteinen pukeutuminen naamiaishengessä.

Koirien match show kilpailun kulku

Mätsärissä koirat arvostellaan yleensä pareittain. Koirat ovat saaneet kilpailunumeron ilmoittautumisjärjestyksessä ja samaan aikaan kehässä arvosteltava kilpailija on yleensä eri rotuinen tai sekarotuinen. Joskus kilpakumppaniksi voi toki sattua saman rotuinen tai muuten samannäköinen koira. Mätsäreissä koirat jaetaan yleensä eri luokkiin koiran koon ja iän perusteella.

Tuomari tutkii ja arvostelee molemmat koirat. Pienet koirat tutkitaan pöydällä ja isot koirat seisovat maassa. Koiran tulee käyttäytyä nätisti ja antaa tuomarin tutkia ja katsoa hampaat. Tämän jälkeen tuomari pyytää koiraa kiertämään kehän ympäri tai kolmion mallisesti. Koira kulkee omistajan vasemmalla puolella. Kehää kierretään aina vastapäivään. Koiran koosta tai rodusta riippuen, koiran kanssa mennään kävelyvauhtia, hölkkää tai juosten. Useimmille varmaan reipas kävelyvauhti on sopiva. Koiran tulee ravata kauniisti, ei hyppiä tai pomppia. Kannattaa muistaa, että koiraa saa kehua ja palkita nameilla kehässä. Tapahtumapaikalle kannattaa aina myös saapua hyvissä ajoin, niin koira ehtii rauhoittua ennen omaa vuoroa. Näin koira jaksaa paremmin kuunnella omistajaa ja esiintyä kehässä.

Arvostelun jälkeen toiselle kilpailuparin koirista annetaan punainen nauha, eli ykköspalkinto ja toiselle sininen, eli kakkospalkinto. Kaikkien pareittain tapahtuvien yksilöarvostelujen jälkeen on yleensä vuorossa isot loppukehät erikseen sinisen ja punaisen nauhan saaneille. Kummassakin loppukehässä valitaan ja palkitaan yleensä neljä tai viisi mätsärin kauneinta koiraa. Näiden kehien jälkeen voidaan järjestää vielä Best in show-kehä, johon osallistuu kaikki punaisen ja sinisen loppukehän ensimmäiseksi tulleet koirat. Kaikissa mätsäreissä ei järjestetä Best in show-kehää.

Loppukehäkilpailuissa ensin kehään menevät arvosteltavaksi kaikki sinisen nauhan saaneet. Match show tuomari karsii kilpailijoita yksitellen ja lopulta sijoittaa neljä tai viisi parasta koiraa palkinnoille. Tämän jälkeen on vuorossa punaisen nauhan saaneiden koirien loppukilpailu. Tuomari valitsee taas parhaat koirat palkinnoille. Tämän jälkeen voi voittajilla olla vielä osallistuminen edellä mainittuun Best in show-kisaan. Kaikki voittajat saavat yleensä match show ruusukkeet ja tavarapalkinnot. Match show arvostelu on yleensä suullinen.

Ajankohtaista – Katso tulossa olevat match show ja viralliset koiranäyttelyt

Alla olevista linkeistä löydät ajankohtaiset tiedot tulossa olevista koiranäyttely sekä match show tapahtumista. Koirien match show ilmoituksia voi lisäksi löytää paikallisten eläintarvikeliikkeiden sekä ruokakauppojen ilmoitustauluilta.

Kennelliitto tapahtumakalenteri – kokeet, näyttelyt, kurssit ja jalostustarkastukset

Koirat tapahtumakalenteri – match show

Onnea näyttelyyn!