Nosework, eli koiran nenätyöskentely on vuonna 2008 Yhdysvalloissa kehitetty koiraharrastus. Alunperin laji on kehitetty kasvattamaan rescuekoirien itseluottamusta. Nosework saavutti kuitenkin nopeasti suuren suosion kaikkien koiraharrastajien keskuudessa ja se on levinnyt jo useaan maahan.
Suomen nosework yhdistys, jonka virallinen nimi on Nose Work Finland ry (NWF ry) on rekisteröity 29.04.2015. NWF kattaa koko Suomen ja yhdistyksen tarkoituksena on edistää noseworkin harrastamista. Ruotsissa vastaava noseworkyhdistys on nimeltään Svenska Nose Work klubben. Suomen ja Ruotsin yhdistykset tekevät yhteistyötä lajin tunnettuuden lisäämiseksi ja lajin harrastajien kilpailuihin osallistumisen mahdollistamiseksi molemmissa maissa. Suomessa nosework on ollut Kennelliiton virallinen koemuoto 1.1.2020 alkaen. Ensimmäiset viralliset kokeet pidettiin 26.9.2020 Siilinjärvellä ja Oulussa.
Mitä nosework tarkoittaa?
Koirien nenätyöskentelylaji nosework on erinomaista aktivointia ja aivotyöskentelyä koiralle. Noseworkissa etsitään ennalta määrättyjä hajuja eri ympäristöissä. Koira opetetaan tunnistamaan ja ilmaisemaan kolme erilaista kohdehajua sekä näiden yhdistelmiä. Etsittävät hajut ovat eukalyptus, laakerinlehti ja laventeli.
Nenätyöskentely on kaikille koirille rodusta tai koosta riippumatta erittäin tärkeää ja lajityypillistä käytöstä. Nosework tarjoaa koirille mukavan tavan päästä toteuttamaan tätä lajityypillistä tarvettaan ja samalla myös koirien itsevarmuus kasvaa ja kehittyy. Nosework sopii ihan kaikille koirille ja tarjoaa mukavaa yhteistä tekemistä koiralle sekä ohjaajalle.
Noseworkissa koiran tehtävä on tutkia ennalta määritelty etsintäalue ja löytää piilotetut kohdehajut. Koiran ohjaajan, eli yleensä koiran omistajan tehtävä on seurata vierestä koiran työskentelyä ja tarvittaessa olla koiralle tukena.
Kenelle nosework laji sopii?
Nosework sopii ihan kaikille koirille ja ohjaajille. Koira voi olla pieni tai suuri, rohkea tai arka, kolmijalkainen, kuuro tai sokea. Laji sopii ihan kaikille. Se ei myöskään vaadi kalliiden varusteiden hankintaa tai mitään erikoistaitoja koiralta ja ohjaajalta, ihan perus koiranhallinta riittää.
Nosework kursseja järjestetään useilla paikkakunnilla ympäri Suomea. Lajia ei kuitenkaan ole pakko harrastaa ryhmässä. Noseworkia voi harrastaa myös itsekseen kotona, lenkkipolun varrella tai muussa ympäristössä, joten tämä laji sopii erinomaisesti myös ihmis- tai koira-aroille yksilöille. Kilpailuissa suoritetaan etsintätehtävät yksi koirakko kerrallaan, eli myös kilpailuihin voi helposti osallistua kuka vain.
Nosework kursseja järjestetään useilla paikkakunnilla ympäri Suomea. Lajia ei kuitenkaan ole pakko harrastaa ryhmässä. Noseworkia voi harrastaa myös itsekseen kotona, lenkkipolun varrella tai muussa ympäristössä, joten tämä laji sopii erinomaisesti myös ihmis- tai koira-aroille yksilöille. Kilpailuissa suoritetaan etsintätehtävät yksi koirakko kerrallaan, eli myös kilpailuihin voi helposti osallistua kuka vain. Lajia voi tietenkin harrastaa myös ilman kilpailutavoitteita.
Nosework on mukavaa yhteistä tekemistä ihmisille ja koirille. Kuten rallytokossa, myös noseworkissa on yhteinen hauskanpito ja iloinen tekeminen tärkeintä. Noseworkin kouluttamisessa suositaan palkitsemiseen pohjautuvia menetelmiä.
Nosework tarvikkeet ja käytettävät hajut
Suomen ja Ruotsin noseworkissa etsitään eukalyptuksen, laakerinlehden ja laventelin hajuja. Nämä ovat vesipohjaisia hydrolaatteja, jotka ovat sellaisenaan turvallisia käyttää.
USA:ssa käytössä on eteeriset öljyt ja hajuina koivu, anis ja neilikka. Eteeristen öljyjen käyttö sellaisenaan voi olla eläimille vaarallista, jonka vuoksi Ruotsissa ja Suomessa on päädytty käyttämään hydrolaattihajuja.
Hydrolaatit muodostuvat eteeristen öljyjen höyrytislauksen yhteydessä ja ovat eteerisen öljyn sivutuote. Hydrolaateissa itse aineen pitoisuus on hyvin alhainen, vain joitakin prosentteja. Kaikki tutkitut hydrolaatit sisältävät myös erilaisia liuottimia ja ne poikkeavat toisistaan huomattavasti koostumukseltaan. Hydrolaatteja ei luokitella vaarallisiksi tuotteiksi eikä hydrolaattien käyttöön noseworkissa liity viranomaismääräyksiä. Hydrolaatteja käytetään noseworkin lisäksi mm. aromaterapiassa, erilaisissa ihonhoitotuotteissa, ärtyneisiin silmiin, akneen ja suuveteen.
Eukalyptuksen, laakerinlehden ja laventelin hajua on saatavilla myös eteerisinä öljyinä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että eteeriset öljyt ovat väkeviä ja niissä on erittäin vahva tuoksu. Eteerisiä öljyjä ei pidä hengittää tai käyttää iholla laimentamattomana, sillä ne sisältävät riskin allergisille reaktioille ja nieltynä jopa myrkytysoireille. Eteerisiä öljyjä ei myöskään saa joutua limakalvoille ja ne on säilytettävä lasten ulottumattomissa. Suositus on käyttää ainoastaan hydrolaatteja, eikä eteerisiä öljyjä.
Noseworkissa käytetyissä hydrolaateissa on todettu jonkin verran eräkohtaisia sekä toimittajakohtaisia eroja. Tämän vuoksi kannattaa käyttää eri toimittajien vastaavia hydrolaattituotteita, jotta koira ei totu vain yhden valmistajan hydrolaatin hajuun.
Käsittelyohje nosework-hajuille
Eukalyptus-, laakerinlehti- ja laventelihydrolaatit ovat herkästi kaasuuntuvia aineita. Ne liikkuvat nopeasti, mutta nopea kaasuuntuvuus aiheuttaa hankaluuksia aineiden säilytyksessä ja kätkemisessä. Muovi ei pidättele hajumolekyylejä, joten suosittelemme pitämään pullon lasipurkissa.
Nosework yhdistys on testannut sekä lääkelasipulloja että muovisia tippapulloja. Lääkelasipullo, jossa on muovikorkki ja kuminen pipetti, on säilyttänyt hajun paremmin sisällään kuin muovinen tippapullo. Lääkelasipullossa tulee olla muovikorkki aina säilytyksen aikana. Pipettiä käytetään vain ainetta annostellessa.
Hydrolaatit eivät sisällä säilöntäaineita, joten ne tulee säilyttää jääkaapissa. Hydrolaattien säilyvyysaika on noin vuosi pullottamisesta. Varo ettet siirrä pipetin kautta likaa pulloon. Hydrolaattia materiaan laittaessa kannattaa varoa koskemasta siihen pipetillä tai käsin, jottei ainetta joudu sormiin ja sitä kautta paikkoihin, joihin et sitä halua.
Kokeissa haju piilotetaan aina johonkin materiaan ja sitä ei koskaan imeytetä suoraan esineiden pinnalle. Hajut liikkuvat herkästi ja saattavat kaasuuntua jopa puolen tunnin päästä niin paljon, ettei koira enää löydä hajun lähtöpistettä. Koiran yleistämisen kannalta on hyvä, jos koiralla on kokemusta erilaisten ja hajuisten imeytysmateriaalien käytöstä. Yleisesti käyttöön ovat vakiintuneet huonekalutassut, topsipuikot ja vanulaput, mutta se voi olla myös vaikkapa talouspaperin tai kankaan pala.
Koiraa palkitaan hajupiilon löytymisestä koiralle sopivalla palkkiolla. Koska palkkiona käytetään usein ruokaa, syntyy koiralle klassinen ehdollistuma hajun ja palkkion yhteydestä. Siksi on hyvä laittaa materia koiran saavuttamattomiin, jotta se ei koulutuksen alkuvaiheessa syö sitä. Sopivia piilotuspaikkoja ovat käytännössä erilaiset purkit ja rasiat.
Miten aloittaa nosework harrastus?
Harrastuksen voi aloittaa kuka tahansa. Noseworkia voi harrastaa myös omassa kodissa koiran aktivointina. Parhaiten lajiin kuitenkin tutustuu hakeutumalla koulutusryhmään. Kursseja järjestetään useissa koiraharrastusseuroissa ja koirakouluissa ympäri Suomen. Katso videolta nosework lajiesittely.
Miten Nosework kokeisiin osallistutaan ja miten lajissa kilpaillaan?
Nosework-kokeissa suoritetaan etsintöjä eri etsintämuodoissa. Kohdehajuja etsitään sisä-, ulko-, laatikko- ja ajoneuvoetsinnässä. Käytössä on kaksi eri koemuotoa. Kaikkien etsintämuotojen kokeissa (KEK) koirakko suorittaa samassa kokeessa osasuorituksen neljällä erilaisella etsintäalueella. Yhden osion kokeessa (YEK) suoritetaan neljä erilaista etsintää yhdestä etsintämuodosta.
Jokaisessa koemuodossa on kolme luokkaa: 1., 2. ja 3.luokka. 1. luokan kohdehajuna käytetään eukalyptusta, 2. luokassa käytetään eukalyptusta ja laakerinlehteä sekä niiden yhdistelmää, 3. luokassa käytetään eukalyptusta, laakerinlehteä ja laventelia sekä niiden yhdistelmiä. Käytetyt hajut ovat koirille myrkyttömiä hydrolaatteja.
Kokeissa kerätään pisteitä koiran löytäessä alueelle piilotetut hajut. 1. luokassa jokaiselle alueelle on piilotettu yksi haju. 2. ja 3. luokissa alueille voidaan piilottaa enemmän hajuja. 3. luokassa osa etsintäalueen tiloista voi myös olla tyhjiä. Koirakko voi saavuttaa täydet 100 pistettä suorituksensa aikana, mikäli kaikki kohdehajut löytyvät ja koirakko ilmoittaa etsinnän valmiiksi ennen enimmäisajan päättymistä.
Kokeen tuomari asettaa jokaiselle etsintäalueelle enimmäisajan. Koirakko kerää löytöpisteitä löytäessään etsintäalueen hajut asetetun enimmäisajan sisällä. Koirakko voi saada virhepisteitä esimerkiksi väärästä ilmaisusta. Virhepisteitä ei kuitenkaan vähennetä saavutetuista pisteistä. Koira on oikeutettu luokkanousuun saavutettuaan kolmesta eri kokeesta 100 pistettä ja enintään 3 virhepistettä/koe.
Koemuotojen luokkanousut etenevät toisistaan riippumattomina. Koira voi esimerkiksi kilpailla kaikkien osioiden kokeessa ylimmässä luokassa ja yhden osion kokeessa alemmassa luokassa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että koira voi olla esimerkiksi sisätilaetsinnöissä 2-luokassa ja ajoneuvoetsinnöissä 1-luokassa. Luokkien vaikeustasoon vaikuttavat etsittävien hajujen määrä, etsintäalueen koko, ympäristön vaativuus sekä suoritusaika.
Nosework-kokeissa suoritetaan aina neljä etsintää. Kaikkien etsintämuotojen kokeissa (KEK) mukana ovat laatikkoetsintä, sisätilaetsintä, ulkoetsintä ja ajoneuvoetsintä. Yhden etsintämuodon kokeissa (YEK) suoritetaan 4 eri etsintää samassa etsintämuodossa (esimerkiksi neljä erilaista sisätilaetsintää).
Epikset tai toiselta nimeltä möllikokeet ovat epävirallisia kilpailuja, joissa on helppoa käydä harjoittelemassa kokeisiin osallistumista. Möllikokeita järjestetään lähes joka puolella ympäri Suomen. Näissä epävirallisissa kisoissa voi myös käydä tutustumassa lajiin ilman koiraa. Näkee
Miten valmistautua Nosework kokeeseen?
Suomen Nosework yhdistyksen kotisivuilta sekä Kennelliiton tapahtumakalenterista löytyvät tulevat nosework koepäivät ja tapahtumapaikkakunnat. Nosework kokeeseen on hyvä valmistautua huolella ja ennen kaikkea muistaen iloisen yhdessä tekemisen koiran kanssa. Katso yllä olevalta videolta miten Nosework kokeisiin ilmoittaudutaan, miten niissä toimitaan ja miten etsintöihin kannattaa varautua.
Kilpailuun valmistautuessa tulee koiran kanssa treenata kaikkia hajuja erilaisissa tilanteissa. Treenien pitäminen monipuolisena valmistaa koiraa parhaiten koesuoritukseen. Kilpailussa koiralla käytetään pantaa, joka ei ole kiristyvää mallia. Talutushihnavalinnassa tulee varautua sekä koealueella oleskeluun, että etsintäalueella toimimiseen. Kilpailussa koiralle annetaan palkka etsintätyön päätyttyä. Muista kuitenkin odottaa tuomarin lupaa palkitsemiseen. Palkkaa ei myöskään saa antaa liian lähellä löydettyä kätköä.
Tutustu etukäteen oheisesta linkistä nosework koesääntöihin ja yleis- ja arvosteluohjeisiin. Nosework yhdistyksen kotisivuilta löydät tietoa kokeeseen ilmoittautumisesta ja muista ajankohtaisista tapahtumista.
Nosework kokeen säännöt ja ohjeet
Suomen Nosework yhdistys – Nose Work Finland ry
Nosework on koiran ja omistajansa yhteistä laatuaikaa sekä hauskanpitoa. Treeni iloa kaikille mukavan harrastuksen parissa ja onnea kokeisiin osallistuville!
Aloita uusi harrastus
- Nosework harrastus on mukavaa ja palkitsevaa sekä koiralle että ohjaajalle ja se on helppoa aloittaa.
- Noseworkin harrastajia on jo ympäri Suomen ja maailman.
- Nosework sopii kaikille rotuun, kokoon tai taustoihin katsomatta.
- Noseworkin voi aloittaa jo pentuikäisen koiran kanssa. Tässä lajissa kuitenkin myös vanhat koirat oppivat uusia temppuja!
- Nosework tarjoaa koirille lajityypillistä toimintaa ja on erinomaista aktivointia.
- Tervetuloa hauskan hajuharrastuksen pariin!