Tämä on yleinen koiranpennun hoito- ja ruokintaohje. Kysy tarkempi, rotukohtainen ohjeistus koirasi kasvattajalta. Tässä artikkelissa esitetyt ohjeistukset ovat yleispäteviä ja sopivat suurimmalle osalle koiranpennuista, rotuun katsomatta sekä monirotuisille.
Pennun ruokinta
Pennulle annetaan ruokaa aluksi neljä kertaa päivässä. Ruokintakerrat voi vähentää kolmeen pennun ollessa n.4 kk ja pennun ollessa noin puolivuotias, kerrat vähennetään kahteen. Tässä on yksilöllisiä eroja, toiset ovat valmiita jo paljon aiemmin siirtymään kahteen ruokintakertaan päivässä. Mikäli olet epävarma miten kannattaisi tehdä, niin anna ruoka mieluummin useassa erässä.
Jokaiselle koiranpennulle maistuvaa raakaruokaa kuivamuonan helppoudella on suomalaisesta verkkokaupasta saatava Pala-koiranruoka. Koiran kuivaruoista suosituin on kansainvälisestikin tunnettu Hill’s-koiranruoka, jonka valikoimasta löytyy kaikenkokoisille koirille sopiva vaihtoehto.
Nappuloiden lisäksi voi pennulle tarjota päivittäin tai pari kertaa viikossa myös esimerkiksi märkäruokaa tai jauhelihaa. Lisäksi vähintään kerran viikossa voi antaa myös pienen palan naudan maksaa tai lusikallisen maksalaatikkoa, laktoositonta raejuustoa tai piimää sekä erilaisia lihoja. Monipuolinen ja terveellinen ruokinta tukee pennun kasvua. Raikasta vettä tulee aina olla tarjolla niin pennulle, kuin aikuiselle koiralle. Muista pitää täysravintonappuloita kuitenkin pennun pääruokana.
Maksaa tai maksalaatikkoa annetaan pennulle sekä aikuiselle koiralle kerran viikossa. Liian iso määrä maksaa voi laittaa mahan sekaisin sen suuren rautapitoisuuden vuoksi. Naudan maksa on erittäin ravintorikasta, joten sitä kannattaa antaa pala viikottain sekä pennulle, että aikuiselle koiralle. Ihmisille myytävä rusinaton maksalaatikko sopii hyvin myös koirille ja sitä voi tarjota 1-2 rkl koiranpennun ruokakuppiin.
Ruokapussin kyljessä on suositukset ruoan määrästä koiran eri ikäkausina. Vähennä nappuloiden määrää, jos annat muuta lisuketta. Pidä kuitenkin nappuloita pennun pääruokana, vähintään noin 80% koiran päivittäisestä ravinnosta on hyvä tulla täysravintokuivaruoasta. Muiden ruokalisukkeiden antaminen ei ole välttämätöntä, vaikka niiden antamisessa on hyvät puolensa. Pentu saa kaiken tarvittavan laadukkaasta koiran kuivaruoasta. Erilaisia ruokia maistattamalla pentu oppii syömään monipuolisesti eri ruokia ja se voi osaltaan auttaa ennaltaehkäisemään vatsaongelmien syntyä.
Ruoan tarve on hyvin yksilöllistä. Siihen vaikuttavat pennun aktiivisuus ja kehitysvaihe. Seuraa koiraasi, mikä on sille sopiva ruokamäärä. Kylkiluiden pitäisi tuntua kevyesti painamalla. Liikalihavuus rasittaa kehittyviä luita ja niveliä. Koiranpentu ei myöskään saa missään tapauksessa olla alipainoinen.
Mitä tehdä, jos pentu ei syö?
Jos tarjottu ruoka ei kelpaa pennulle, niin sillä ei todennäköisesti ole nälkä tai se odottaa saavansa jotain parempaa ruokaa tai herkkuja. Ota ruokakuppi pois tarjolta noin puolen tunnin kuluttua ja jätä se ateria väliin. Älä sorru antamaan pennulle pientäkään herkkupalaa sen takia ettei se syö. Pentu oppii muuten uskomattoman pian nirsoilemaan ja tulemaan toimeen vain muutamalla herkkupalalla.
Mitkä ruoka-aineet ovat koiralle vaarallisia?
Koiralle vaarallisia ruoka-aineita ovat mm. xylitoli, avokado, tumma suklaa, alkoholi, kofeiini ja jotkin kypsennetyt luut, sekä maissin tähkät. Kypsentäminen voi muuttaa luun rakennetta siten, että siitä irtoaa purtaessa teräviä säikeitä, jotka voivat rikkoa koiran suolistoa. Muista aina valvoa koiraa sen syödessä luita.
Kesän grillikauteen kuuluu monilla maissit. Muista huolehtia grilliherkuttelun jälkeen maissintähkät pois koiran ulottuvilta. Koira voi saada suolitukoksen maissintähkän syömisestä.
Lue lisää koiran ruokinnasta
Katso tarkempi koiranpennun ruokintaohje seuraavasta artikkelista: Koiranpennun ruokinta.
Koiran kynnet ja tassukarvat
Seuraa koiran kynsien kasvua ja leikkaa ne säännöllisesti. Pennulta on hyvä leikata kynnet viikoittain, että se tottuu toimenpiteeseen. Aikuisen koiran kynnet leikataan tarvittaessa, yleensä 1-2 viikon välein. Muista leikata etujaloista myös kannuskynnet lyhyeksi. Kynnen kärkeen kasvava ohut ja vähitellen käyristyvä kärki on merkki liian pitkistä kynsistä. Liian pitkät kynnet myös pitävät rapisevaa ääntä koiran kävellessä lattialla tai ulkona asfaltilla.
Kynsiä leikattaessa on varottava, ettei osu herkkään ydinosaan, josta seuraa kipua ja verenvuotoa. Jos kuitenkin leikkaat ydinosaan ja verta alkaa valua, pysy rauhallisena. Ole kuin mitään ei olisi tapahtunut, rauhallisesti vain painat sormella tai paperilla vuotokohtaa. Pennulle ei jää minkäänlaisia traumoja siitä, että kynsi on leikattu liian lyhyeksi, mutta omistajan reaktion pennut muistavat takuuvarmasti. Kynsiä on hyvä leikata vähitellen, ettei vahinkoa pääse tapahtumaan.
Tassukarvat kannattaa pitää lyhyenä, koska ne keräävät paljon likaa ja talvisin lumi saattaa paakkuuntua tassukarvoihin ja kävely on silloin hyvin epämiellyttävää. Tassukarvat leikataan ihan tavallisilla tassusaksilla. Huomioi talviaikaan, että tassukarvat myös lämmittävät koiran tassua. Oikein kylmällä kelillä kannattaa karvojen olla vähän pidemmät.
Tarkemmat vinkit koiran kynsien leikkuuseen löytyy Koiran kynsien leikkaus artikkelista.
Korvat ja silmät
Koiran korvat tulee tarkistaa säännöllisesti ja tarvittaessa puhdistaa tulehdusten ennaltaehkäisemiseksi. Apteekista saa korvien puhdistusaineita ilman reseptiä. Älä turhaan puhdista korvia, jos niissä ei ole likaa.
Silmät tarkistetaan päivittäin, ne eivät saa vuotaa kokoajan. Silmiä voi tarvittaessa pyyhkiä keitetyllä vedellä kostutetulla vanulapulla tai apteekista saatavalla silmävedellä. Eläinlääkäriin tulee ottaa yhteyttä, jos pentu hankaa tai siristelee silmiä, tai silmät vuotavat paksua vihertävää rähmää.
Pitkäkarvaisen koiran turkinhoito ja peseminen
Voit ohittaa tämän osion, jos sinulla on esimerkiksi lyhyt- tai karkeakarvainen koiranpentu. Kysy myös tarkemmat turkinhoitovinkit koirasi kasvattajalta ja pyydä näyttämään, miten pennun sekä aikuisen koiran turkista huolehditaan.
Jokainen pitkäkarvainen koiranpentu tulee harjata useasti viikossa, vähintään joka toinen päivä, jotta se tottuu käsittelyyn. Kehu pentua koko ajan sen käyttäytyessä hyvin ja palkitse myös makupalalla. Harjaamisen sekä muiden hoitotoimenpiteiden harjoittelu kannattaa ajoittaa siten, että pentu on väsynyt. Kiinnitä erityistä huomiota siihen, että opetat pennun sietämään myös ns. housukarvojen harjauksen.
Kun pentukarva alkaa irrota, harjausta on hyvä lisätä. Aikuisena riittää kunnon turkin harjaus kerran viikossa, karvanlähtöaikana on hyvä harjata parin päivän välein. Karvanlähtöaika on yleensä kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä.
Harjaamatta jäänyt turkki voi pitkäkarvaisilla koirilla muodostua tumpuiksi varsinkin korvien taakse, kainaloihin ja takaraajoihin. Se tuntuu koirasta todella epämiellyttävältä, joten huolehdi hyvästä turkinhoidosta riittävän usein.
Paras turkinhoitoväline korvakarvojen kunnossa pitämiseen on tiheäpiikkinen kampa. Kamman lisäksi pitkäkarvaista pentua harjataan tavallisella metalli- tai puupiikkisellä harjalla, koirien tangle teezer-harjalla tai pienellä, pehmeä piikkisellä karstalla.
Suositukset shampoon ja turkinhoitovälineiden valintaan
Koiran shampoissa riittää valinnanvaraa. Tärkeimpänä asiana tarkista ettei shampoo sisällä turhia väriaineita tai ole kovin voimakkaan hajuista. Turhat kemikaalit kuivattavat ihoa ja voivat aiheuttaa hilseilyä tai allergisia reaktioita.
Kuivaa pitkäkarvaisen koiran turkki pesun jälkeen pyyhkeellä ja omalla hiustenkuivaimella tai koirille tarkoitetulla koiran turkinkuivaimella, kädenlämpöinen/viileä puhallus on paras. Totuta koira fööniin vähitellen, useasti kehuen ja palkiten. Harjaa turkki föönaamisen jälkeen.
Hampaat
Pysyvät hampaat vaihtuvat neljän – kuuden kuukauden iässä. MUISTA SEURATA HAMPAIDEN VAIHTUMISTA TARKKAAN. Yleensä maitohampaat ovat pienijuurisia ja ne irtoavat itsestään, tarvittaessa voit auttaa niiden irtoamista vaikka leikkimällä köyden vetoa tai heilutella hampaita sormin.
Ongelmana ovat yleensä kulmahampaat, jotka ovat tiukemmin kiinni. Maitokulmahampaiden juuret eivät aina sula, kuten niiden pitäisi ja on suuri vaara, että pysyvät hampaat asettuvat väärään asentoon. Siitä voi seurata suuri terveyshaitta. Pysyvä kulmahammas voi esimerkiksi porautua kitalakeen ja aiheuttaa jatkuvan tulehduksen ja valtavasti kipua. Muista siis seurata hampaiden vaihtumista.
On aika lähteä eläinlääkäriin, kun kulmahampaita on kaksi vierekkäin, vanha maitohammas paikallaan ja uusi pysyvä hammas hyvää vauhtia kehittymässä, eikä maitohammas näytä itsekseen irtoamisen merkkejä. Varaa aika eläinlääkäriin mieluummin liian aikaisin. Hampaiden itsekseen vaihtumista ei pidä odotella liian pitkään.
Totuta pentu siihen, että saat katsoa ja tutkia sen hampaita. Nosta pennun ylähuulta, kehu pentua ja palkitse namilla. Tutki vuorotellen hampaat edestä ja sivuilta. Pidä treenit alkuun hyvin lyhyenä ja palkitse pentua usein. Onnistuneesta suorituksesta saa aina makupalan ja kehuja. Pyydä myös vieraita katsomaan pennun hampaat, jotta pentu tottuu käsittelyyn esim. näyttelyitä tai eläinlääkärikäyntiä ajatellen.
Pentu kannattaa totuttaa myös hampaiden pesuun pienestä pitäen. Ensimmäiset hampaiden puhdistukset on hyvä tehdä esimerkiksi hellävaraisten puhdistusliinojen avulla, joita voi ostaa eläintarvikeliikkeistä. Pienelle koiralle voi myös käyttää lasten hammasharjaa ja koirille tarkoitettua hammastahnaa.
Muista tehdä hampaiden pesusta pennulle kiva juttu. Pidä ensimmäiset pesuhetket oikein lyhyenä, kehu pentua hienosta käytöksestä ja palkkaa nameilla usein. Pesun päätteeksi voi myös pitää kivan leikkituokion lempilelun avulla.
Pentu on lisäksi hyvä opettaa pienestä pitäen syömään erilaisia puruluita. Luut ovat erinomaisia hampaiden puhdistajia.
Erityisesti pienille koirille tulee helposti hammasongelmia aikuisena. Mikäli koiran hengitys haisee pahalle tai hammaskiveä on päässyt kertymään, käytä koira eläinlääkärissä hampaidenpuhdistuksessa viipymättä. Hammaskivi on suuri terveysriski!
Loishäätö ja rokotukset
Koiranpennun madotus on hyvä tehdä esimerkiksi apteekista saatavalla Canex- oraalipastalla. Pennulle voi myös antaa esimerkiksi laajakirjoisempaa Axilur-merkkistä matolääkettä.
Ikä 10 viikkoa: Madotus
Ikä 12 viikkoa: Ensimmäinen rokotuskäynti eläinlääkärillä
Ikä 14 viikkoa: Madotus
Ikä 16 viikkoa: Toinen rokotuskäynti eläinlääkärillä. 12-viikkoisena annetun penikkatauti-rokotteen tehosterokote ja Rabies rokote. Toiset antavat nämä rokotteet samaan aikaan ja toiset suosittelevat ottamaan rokotteet eri aikaan. Voit kysyä eläinlääkärisi mielipidettä siitä annetaanko rokotteet samaan aikaan 16-viikkoisena. Vaihtoehtoisesti annetaan penikkatautirokotteen tehosterokotus 16-viikkoisena ja rabies-rokote 20-viikkoisena.
1 vuoden ja 16 viikon ikäisenä: Penikkatautirokote ja Rabies-rokote.
Tämän jälkeen rokotetaan eläinlääkärin ohjeen mukaisesti. Koira on hyvä madottaa aina kahta viikkoa ennen rokotuksen ottamista.
Aikuiselle koiralle tehdään madotus eli loishäätö keväisin ja syksyisin, tai tarvittaessa. Eläinlääkäri voi tutkia onko koiralla loisia. Tällöin koiraa ei tarvitse turhaan madottaa. Matolääkkeet ja punkkikarkoitteet ovat aina myrkkyjä, joita ei kannata turhaan käyttää. Kesällä kannattaa laittaa punkkihäätöaine koiralle vasta siinä vaiheessa, jos ympäristössä oikeasti voi olla paljon punkkeja ja tartuntariski on kohonnut.
Sisäsiisteys opetus
Vie pentu ulos tai sanomalehden päälle sen jälkeen, kun pentu on syönyt, juonut, leikkinyt tai herännyt. Kehu pentua, kun se tekee tarpeensa oikeaan paikkaan. Vahingon sattuessa, älä huomioi pentua ollenkaan. Korjaa jätökset pois antamatta ollenkaan pennulle huomiota. Kehu pentua, kun se tekee tarpeet oikeaan paikkaan. Ulos pissaaminen on pennulta hieno suoritus, jonka voi palkita myös namilla. Näin pentu oppii nopeasti ymmärtämään, minne tarpeet kannattaa tehdä.
Älä koskaan rankaise pentua vahingon sattuessa! Hyvin äkkiä käy niin, että pentu luulee tarpeiden teon olevan kiellettyä. Silloin se ei varmasti tee ulos asioitaan, vaan sisälle ollessaan sinun katseilta piilossa.
Pennut kehittyvät yksilöllisesti. Myöhäisimmätkin pystyvät yleensä pidättelemään työpäivän ajan viimeistään noin 8 kuukauden iässä, aikaisimmat jo 4 kuukauden iässä. Tähän vaikuttaa opettamisen lisäksi myös fyysinen kehitys ja jokainen koira on yksilö.
Yksinoloharjoitukset
Yksinoloharjoitukset kannattaa aloittaa lähes heti pennun kotiuduttua. Harjoitukset kannattaa ajoittaa siten, että pentu on mahdollisimman väsynyt. Alkuun pentu jätetään yksin vain hyvin lyhyeksi ajaksi, esim. käynti toisessa huoneessa.
Poistuessasi pennun luota oven tai portin taakse, pentu voi jäädä uikuttamaan perään tai raapii ovea. Älä reagoi tähän mitenkään. Heti, kun pentu hiljenee tai lopettaa oven raapimisen sekunniksi, avaa ovi ja tule samaan tilaan pennun kanssa. Ole nopea liikkeissäsi, että pentu saa palkinnon oikeasta käytöksestä. Pentua ei kannata suuresti huomioida tässä vaiheessa, ei silittää eikä antaa namia. Pennulle riittää palkinnoksi se, että tulit takaisin.
Tärkeää yksinolo-opettelussa on, ettei ns. jätä vahingossakaan minkäänlaisia jäähyväisiä ja jälleennäkemisestä ei kannata järjestää suurieleisiä juhlia. Näin pentu oppii nopeasti, että yksin jääminen on täysin normaalia.
Tilaa voi tarvittaessa rajata, esim. yksi huone on sopivan kokoinen tila. Pentu kannattaa jättää sellaiseen tilaan, missä se viettää paljon aikaa myös sinun ollessa kotona. Ennen yksinjäämistä ei kannata tehdä riehakkaita leikkejä. Pennun on helpompi jäädä yksin, kun se on jo valmiiksi rauhallisessa mielentilassa. Pennulle voi jättää esimerkiksi radion auki ja turvallisia, rauhoittavia aktivointileluja sekä puruluita järsittäväksi harkinnan mukaan.
Harrastukset ja koiran koulutus
Useimmat koirat tykkäävät puuhata kaikkea kivaa omistajansa kanssa. Sopivia koiraharrastuslajeja voivat olla esimerkiksi toko, rally-toko, agility, nosework, koiratanssi ja dobo. Katso tarkemmat lajiesittelyt Esittelyt-välilehdeltä.
Koiran kanssa ei tietenkään ole pakko harrastaa mitään tiettyä lajia, mutta kannattaa kuitenkin tutustua ja koittaa eri harrastuslajeja oman koiran kanssa. Koirat nauttivat harrastamisesta ja kaikki yhdessä tekeminen myös syventää koiran ja omistajan välistä suhdetta. Harrastuksen voi aina lopettaa, jos siltä tuntuu. Kokeilu kannattaa aina!
Erilaisten koiraharrastusten lisäksi hyviä pennun tai aikuisen koiran aktivointitapoja ovat esimerkiksi lenkkeily vaihtelevassa maastossa ja vaihtuvilla lenkkipaikoilla, uiminen, temppujen opettelu, koiran älypelit sekä aktivointileluilla leikkiminen jne. Vaihtoehtoja on monia, tärkeintä on, että tarjoaa koiralle riittävästi lajityypillistä tekemistä, virikkeitä ja aktivointia päivittäin sekä pennulle että aikuiselle koiralle. Lenkkireittien, koiraharrastusten ja muiden aktiviteettien valinnassa kannattaa suosia monipuolisuutta. Vaihtelu virkistää niin koiraa kuin omistajaa.
Mikäli pentu tekee paljon pahojaan, esimerkiksi järsii huonekaluja tai jos pentu haukkuu todella paljon, niin kannattaa miettiä, saako pentu tarpeeksi aktivointia. Usein ylivilkkaus tai muut käytöshäiriöt voivat johtua joko tekemisen puutteesta (lisää aktivointia!) tai huonolaatuisesta ruoasta (laadusta ei kannata tinkiä). Koiran aktivointi tarkoittaa aivotyöskentelyä, joka kuluttaa parhaiten koiran energiaa, sekä erilaisia maltti- ja rauhoittumisharjoituksia. Suositeltavaa on myös osallistua pennun kanssa oman alueen koiraseuran pentukoulutukseen.
”Koiran koulutus kestää koko elämän ajan. Varaa aikaa koulutukseen ja pidä huolta, että se on hauskaa teistä kummastakin. Palkinnoksi saat aina hyvin käyttäytyvän koiran.”
Terveystutkimuksista
Kaikki kotikoirien tutkimustulokset ovat kullanarvoista tietoa rodun harrastajille ja kasvattajille. Ennen kaikkea tutkimuksista hyötyy tietenkin itse tutkittava koira. Sairauksien vastustamiseksi ei valitettavasti riitä, että vain pennun vanhemmat tutkitaan, vaan tietoa täytyy saada myös kaikkien kotikoirien terveystilanteesta.
Terveystutkimuksissa on hintaeroja, riippuen missä eläinlääkärissä käyttää ja onko kyseessä joukkotarkastus vai itse varattu aika. Silmä-ja polvitutkimukset maksavat vuonna 2024 yhteensä noin 150 euron luokkaa. Silmä- ja polvitutkimus on hyvin nopea ja helppo toimenpide, koiraa ei tarvitse nukuttaa tutkimuksia varten. Kysy tarkemmat hintatiedot lähimmältä virallisia terveystutkimuksia tekevältä eläinlääkäriltä.
Vakuutus
Koiralle kannattaa ottaa vakuutus vähintään ensimmäisen elinvuoden ajaksi. Henkivakuutus korvaa koiran ostohinnan, jos koira kuolee tapaturmaisesti tai katoaa usean kuukauden ajaksi. Eläinlääkärikuluvakuutus kattaa useimmat tapaturmien tai sairauksien takia käydyt eläinlääkärikäynnit.
Vakuutusyhtiöiden välillä on isoja eroja vakuutushinnoissa sekä korvattavissa tapauksissa. Vakuutus kannattaa ottaa ajoissa, että se on voimassa heti pennun luovutuspäivästä alkaen. Vakuutusta kannattaa kysyä omasta vakuutusyhtiöstä tai kilpailuttaa vakuutukset helposti netissä. Kilpailuta vakuutus ilmaiseksi tästä.
Pennut käyvät eläinlääkärin tarkastuksessa ennen luovutusta ja siitä saa kirjallisen todistuksen. Pyydä todistus kasvattajalta ja lähetä tästä kopio omaan vakuutusyhtiöösi koiravakuutuksen liitteeksi.
Perinnölliset sairaudet
Koirilla on monia erilaisia perinnöllisiä sairauksia ja ennalta ei tietysti voi tietää kuka pennuista tulee sairastumaan ja mihin sairauteen. Nämä asiat on hyvä tiedostaa ennen pennun hankintaa. Varaudu mahdollisiin sairauksiin myös ottamalla pennulle vakuutus heti luovutuspäivästä lähtien.
Yleensä jokainen koira sairastuu johonkin elämänsä aikana. Myös onnettomuuksia voi tapahtua ja eläinlääkärilaskut voivat kasvaa suuriksi. Varaudu tähän ennalta säästämällä ja vakuutuksen avulla.
Lisää neuvoja ja vinkkejä
Tutustu myös kotisivujen muihin koiran hoito- ja ruokinta, sekä koiran koulutus artikkeleihin. Tässä muutama suora linkki. Löydät kaikki artikkelit sivun yläosan otsikoiden takaa.
Aktivointilelut ovat mahtava keino tarjota kaikille koirille lajityypillistä tekemistä. Aktivointipelejä on paljon erilaisia, osan on tarkoitus rauhoittaa ja lisätä koiran keskittymiskykyä. Toiset lelut taas lisäävät koiran energiaa ja innostavat koiraa villiin leikkiin. Jokaiselle löytyy sopiva aktivointilelu omaan sen hetkiseen tarpeeseen. Älypelit ja aktivointilelut voi ostaa valmiina tai tehdä itse. Tutustu erilaisiin aktivointileluihin seuraavasta artikkelista.
Koiranpennun ruokinnasta ja kynsien leikkauksesta on linkit ylempänä niiden omien otsikoiden alla. Tästä pääset katsomaan videoita, sekä lukemaan tarkemmat neuvot koiran perushoitotoimenpiteiden suorittamiseen.
Kirjavinkkejä
Koiran hoitoon ja koulutukseen liittyvät neuvot kannattaa ottaa vastaan ainoastaan luotettavista lähteistä. Internet ja erilaiset koirapalstat somessa ovat täynnä mitä erilaisimpia neuvoja. Niihin kannattaa suhtautua varauksella. Parhaimmat neuvot saa kasvattajien ja koirakouluttajien omilta kotisivuilta, sekä kirjoista. Katso parhaat kirjavinkit täältä.
Paljon onnea pennusta ja kaikkea hyvää teidän yhteiselle taipaleelle! ♥