papillon

Koiranpennun hoito- ja ruokintaohjeet

Koiran hoito- ja ruokintaohje | Powwi | Chow chow | Perhoskoira, Papillon | Saksanpystykorva, Mittelspitz

Alkusanat

Hei!

Onnittelut hyvästä rotuvalinnasta!

Tästä oppaasta löydät tietoja ja ohjeita koiranpennun ruokinnasta sekä hoidosta, koiran koulutuksesta ja koirien perinnöllisistä sairauksista. Tutustu myös muihin kotisivujen koiran koulutus ja koiran hoito aiheisiin artikkeleihin.

Mikäli mieleen herää kysymyksiä, älä yhtään epäröi vaan soita tai laita viestiä. Yhteystiedot löydät tekstin lopusta. Muista, että tyhmiä kysymyksiä ei ole!

Aina ei elämä mene niin kuin suunnittelee ja koirasta saatetaan joutua luopumaan syystä tai toisesta. Mikäli näin käy, toivon todella, että minulle ilmoitetaan. Haluan tietää missä päin maailmaa kasvattini ovat. Tarvittaessa autan myös uuden kodin etsinnässä.

Kuulen mielelläni kasvattieni voinnista koko niiden elämän ajan ja riemullani ei ole rajaa, jos kuvia tupsahtaa joskus postilaatikkoon, someen tai sähköpostiini. Muistakaa kertoa, mikäli perustatte esimerkiksi oman instagram-tilin pennulle. Voitte myös laittaa kuulumisia Powwilaisten omaan yksityiseen Facebook-ryhmään. Liity ryhmään tästä.

Paljon Onnea pienestä Powwi-pennusta ja kaikkea hyvää teidän yhteiselle taipaleelle! ♥

Kuvia ja kuulumisianne innolla odotellen,

Jonna

Pennun ruokinta

nappulaa ja lihaa

Pennulle annetaan ruokaa aluksi neljä kertaa päivässä. Ruokintakerrat voi vähentää kolmeen pennun ollessa n.4 kk ja pennun ollessa noin puolivuotias, kerrat vähennetään kahteen. Tässä on yksilöllisiä eroja, toiset ovat valmiita jo paljon aiemmin siirtymään kahteen ruokintakertaan päivässä. Mikäli olet epävarma miten kannattaisi tehdä, niin anna ruoka mieluummin useassa erässä.

Pentusi on syönyt kotimaista hiilineutraalia Alvar Vauhti Nollapäästönappula-koiranruokaa lämpimässä vedessä turvotettuna. Nappuloiden lisäksi voi tarjota päivittäin tai pari kertaa viikossa myös märkäruokaa tai naudan jauhelihaa. Lisäksi vähintään kerran viikossa voi antaa myös pienen palan naudan maksaa tai lusikallisen maksalaatikkoa, laktoositonta raejuustoa tai piimää sekä erilaisia lihoja, esimerkiksi naudan jauhelihaa. Raikasta vettä tulee aina olla tarjolla niin pennulle, kuin aikuiselle koiralle.

Maksaa tai maksalaatikkoa annetaan pennulle sekä aikuiselle koiralle kerran viikossa. Liian iso määrä maksaa voi laittaa mahan sekaisin sen suuren rautapitoisuuden vuoksi. Naudan maksa on erittäin ravintorikasta, joten sitä kannattaa antaa pala viikottain sekä pennulle, että aikuiselle koiralle. Ihmisille myytävä maksalaatikko sopii hyvin myös koirille ja sitä voi tarjota 1-2 rkl koiran ruokakuppiin.

Ruokapussin kyljessä on suositukset ruoan määrästä koiran eri ikäkausina. Vähennä nappuloiden määrää, jos annat muuta lisuketta. Pidä kuitenkin nappuloita pennun pääruokana, noin 80% koiran päivittäisestä ravinnosta on hyvä tulla täysravintokuivaruoasta. Muiden ruokalisukkeiden antaminen ei ole välttämätöntä, vaikka niiden antamisessa on hyvät puolensa. Pentu saa kaiken tarvittavan laadukkaasta koiran kuivaruoasta. Itse olen antanut pennuille myös pieniä määriä kaikkia edellä mainittuja lisukkeita. Tällä tavoin pentu oppii syömään monipuolisesti erilaisia ruokia. Itselläni ei ole kokemusta koirien allergioista tai vatsaongelmista. Laadukas ja monipuolinen pentujen sekä aikuisten koirien ruokinta on varmasti yksi osatekijä siihen, että tälläisiltä ongelmilta ollaan vältytty.

Ruoan tarve on hyvin yksilöllistä. Siihen vaikuttavat pennun aktiivisuus ja kehitysvaihe. Seuraa koiraasi, mikä on sille sopiva ruokamäärä. Kylkiluiden pitäisi tuntua kevyesti painamalla. Liikalihavuus rasittaa kehittyviä luita ja niveliä. Koiranpentu ei myöskään saa missään tapauksessa olla alipainoinen.

Mitä tehdä, jos pentu ei syö?

Jos tarjottu ruoka ei kelpaa pennulle, niin sillä ei todennäköisesti ole nälkä tai se odottaa saavansa jotain parempaa ruokaa tai herkkuja. Ota ruokakuppi pois tarjolta noin puolen tunnin kuluttua ja jätä se ateria väliin. Älä sorru antamaan pennulle pientäkään herkkupalaa sen takia ettei se syö. Pentu oppii muuten uskomattoman pian nirsoilemaan ja tulemaan toimeen vain muutamalla herkkupalalla.

Mitkä ruoka-aineet ovat koiralle vaarallisia?

Koiralle vaarallisia ruoka-aineita ovat mm. xylitoli, avokado, tumma suklaa, alkoholi, kofeiini ja jotkin kypsennetyt luut, sekä maissin tähkät. Kypsentäminen voi muuttaa luun rakennetta siten, että siitä irtoaa purtaessa teräviä säikeitä, jotka voivat rikkoa koiran suolistoa. Muista aina valvoa koiraa sen syödessä luita.

Kesän grillikauteen kuuluu monilla maissit. Muista huolehtia grilliherkuttelun jälkeen maissintähkät pois koiran ulottuvilta. Koira voi saada suolitukoksen maissintähkän syömisestä.

Lue lisää koiran ruokinnasta

Katso tarkempi koiranpennun ruokintaohje seuraavasta artikkelista: Koiranpennun ruokinta.

Koiran kynnet ja tassukarvat

Seuraa koiran kynsien kasvua ja leikkaa ne säännöllisesti. Pennulta on hyvä leikata kynnet viikoittain, että se tottuu toimenpiteeseen. Aikuisen koiran kynnet leikataan tarvittaessa, yleensä 1-2 viikon välein. Muista leikata etujaloista myös kannuskynnet lyhyeksi. Kynnen kärkeen kasvava ohut ja vähitellen käyristyvä kärki on merkki liian pitkistä kynsistä. Liian pitkät kynnet myös pitävät rapisevaa ääntä koiran kävellessä lattialla tai ulkona asfaltilla.

Kynsiä leikattaessa on varottava, ettei osu herkkään ydinosaan, josta seuraa kipua ja verenvuotoa. Jos kuitenkin leikkaat ydinosaan ja verta alkaa valua, pysy rauhallisena. Ole kuin mitään ei olisi tapahtunut, rauhallisesti vain painat sormella tai paperilla vuotokohtaa. Pennulle ei jää minkäänlaisia traumoja siitä, että kynsi on leikattu liian lyhyeksi, mutta omistajan reaktion pennut muistavat takuuvarmasti. Kynsiä on hyvä leikata vähitellen, ettei vahinkoa pääse tapahtumaan.

Tassukarvat kannattaa pitää lyhyenä, koska ne keräävät paljon likaa ja talvisin lumi saattaa paakkuuntua tassukarvoihin ja kävely on silloin hyvin epämiellyttävää. Tassukarvat leikataan ihan tavallisilla tassusaksilla. Huomioi talviaikaan, että tassukarvat myös lämmittävät koiran tassua. Oikein kylmällä kelillä kannattaa karvojen olla vähän pidemmät.

Tarkemmat vinkit koiran kynsien leikkuuseen löytyy Koiran kynsien leikkaus artikkelista.

Korvat ja silmät

Koiran korvat tulee tarkistaa säännöllisesti ja tarvittaessa puhdistaa tulehdusten ennaltaehkäisemiseksi. Apteekista saa korvien puhdistusaineita ilman reseptiä. Älä turhaan puhdista korvia, jos niissä ei ole likaa.

Silmät tarkistetaan päivittäin, ne eivät saa vuotaa kokoajan. Silmiä voi tarvittaessa pyyhkiä keitetyllä vedellä kostutetulla vanulapulla tai apteekista saatavalla silmävedellä. Eläinlääkäriin tulee ottaa yhteyttä, jos pentu hankaa tai siristelee silmiä, tai silmät vuotavat paksua vihertävää rähmää.

Turkinhoito ja peseminen

Jokainen koiranpentu tulee harjata useasti viikossa, vähintään joka toinen päivä, jotta se tottuu käsittelyyn. Kehu pentua koko ajan sen käyttäytyessä hyvin ja palkitse myös makupalalla. Harjaamisen sekä muiden hoitotoimenpiteiden harjoittelu kannattaa ajoittaa siten, että pentu on väsynyt. Kiinnitä erityistä huomiota siihen, että opetat pennun sietämään myös ns. housukarvojen harjauksen.

Kun pentukarva alkaa irrota, harjausta on hyvä lisätä. Aikuisena riittää kunnon turkin harjaus kerran viikossa, karvanlähtöaikana on hyvä harjata parin päivän välein. Karvanlähtöaika on yleensä kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä.

Harjaamatta jäänyt turkki muodostuu tumpuksi varsinkin korvien taakse, kainaloihin ja takaraajoihin. Se tuntuu koirasta todella epämiellyttävältä, joten huolehdi hyvästä turkinhoidosta riittävän usein.

Paras turkinhoitoväline korvakarvojen kunnossa pitämiseen on tiheäpiikkinen kampa. Kamman lisäksi pentua harjataan tavallisella metalli- tai puupiikkisellä harjalla, koirien tangle teezer-harjalla tai pienellä, pehmeä piikkisellä karstalla.

Chow chow’n ja mittelspitzin pentuturkki on pehmeää ja korvakarvat takkuuntuvat helposti. Aikuisena korvakarvat pysyvät hieman vähemmällä vaivalla takuttomina. Papillonin turkinlaatu on erilaista ja korvakarvoja tulee harjata useasti pentuiässä sekä aikuisena.

Chow chow, Mittelspitz tai Papillon eivät ole trimmattavia rotuja, eli älä saksi turkkia turhaan.

Papillon

Papillonin turkki hylkii melko hyvin likaa, yleensä pesu 1-2 kuukauden välein riittää. Tietenkin tarvittaessa pestään useammin. Pentu on hyvä pestä pari kertaa, vaikkei olisi likainenkaan, jotta tottuu pesuun. Papillon harjataan useasti viikossa sekä pentuna että aikuisena.

Chow chow ja mittelspitz

Chow chow ja mittelspitz ovat pohjavillarotuja, eli niillä on kaksinkertainen turkki; suora ja pysty päällyskarva ja lyhyt alusvilla. Pentuiässä harjaamatta jäänyt turkki menee helposti takkuun varsinkin korvien takaa. Muista harjata turkki ja erityisesti korvan taukset riittävän usein.

Muista myös tämä: Älä pese koiraa pahimman karvanlähdön aikana, koska kuollut ja irronnut karva ”laatoittuu” kastuessaan, jolloin joudutaan leikkaamaan tumput saksilla pois. Se on iso homma ja sitä virhettä ei varmasti tee toisten. Ennen karvan irtoamista tehty pohjavillapesu sen sijaan edesauttaa karvan irtoamista ja karvanvaihto sujuu nopeammin. Harjaa koiraa usein karvanlähdön aikana.

Muista harjata chow chow’n ja mittelspitzin turkkia myös vastakarvaan, jotta päästään käsiksi pohjavillaan. Paras turkinhoitoväline pohjavillan aukaisuun on tavallinen pitkäpiikkinen harja tai harvapiikkinen kampa. Monitoimikamman toisessa päässä on muutama tiheämmällä välillä oleva piikki. Tiheäpiikkisellä päällä harjataan korva- ja kinnerkarvat.

Tavallisen harjan ja kamman lisäksi mittelspitziä voi harjata tangle teezerillä tai karstalla. Mittelspitzin turkki hylkii hyvin likaa, joten yleensä yksi tai pari pesua vuodessa riittää. Tietenkin tarvittaessa pestään useammin. Pentu on hyvä pestä vähintään kerran, vaikkei olisi likainenkaan, jotta se tottuu pesuun. Aikuista koiraa ei kannata turhaan pestä. Turkinlaatu on sitä parempi, mitä harvemmin pesee.

Suositukset shampoon ja turkinhoitovälineiden valintaan

Koiran shampoissa riittää valinnanvaraa. Tärkeimpänä asiana tarkista ettei shampoo sisällä turhia väriaineita tai ole kovin voimakkaan hajuista. Turhat kemikaalit kuivattavat ihoa ja voivat aiheuttaa hilseilyä tai allergisia reaktioita.

Kuivaa koiran turkki pesun jälkeen pyyhkeellä ja omalla hiustenkuivaimella tai koirille tarkoitetulla koiran turkinkuivaimella, kädenlämpöinen/viileä puhallus on paras. Harjaa turkki föönaamisen jälkeen.

Chow chow ja Mittelspitz

Shampoo suositukset: Bio-Groom Extra Body, pennuille Bio-Groom Fluffy Puppy.

Harja suositukset: Karsta, tavallinen puu-tai metallipiikkinen harja, keskitiheä/harvapiikkinen kampa, tangle teezer (ihmisille tarkoitettu käy myös hyvin).

Papillon

Bio-groom merkillä on oma Papillon-shampoo. Tämä shampoo sopii sekä pennuille, että aikuisille perhoskoirille.

Papillonin turkinhoitoon sopivat parhaiten tiheä/keskitiheäpiikkinen kampa, pehmeä karsta ja tangle teezer.

Hampaat

koiran hampaiden hoito

Pysyvät hampaat vaihtuvat neljän – kuuden kuukauden iässä. MUISTA SEURATA HAMPAIDEN VAIHTUMISTA TARKKAAN. Yleensä maitohampaat ovat pienijuurisia ja ne irtoavat itsestään, tarvittaessa voit auttaa niiden irtoamista vaikka leikkimällä köyden vetoa tai heilutella hampaita sormin.

Ongelmana ovat yleensä kulmahampaat, jotka ovat tiukemmin kiinni. Maitokulmahampaiden juuret eivät aina sula, kuten niiden pitäisi ja on suuri vaara, että pysyvät hampaat asettuvat väärään asentoon. Siitä voi seurata suuri terveyshaitta. Pysyvä kulmahammas voi esimerkiksi porautua kitalakeen ja aiheuttaa jatkuvan tulehduksen ja valtavasti kipua. Muista siis seurata hampaiden vaihtumista.

On aika lähteä eläinlääkäriin, kun kulmahampaita on kaksi vierekkäin, vanha maitohammas paikallaan ja uusi pysyvä hammas hyvää vauhtia kehittymässä, eikä maitohammas näytä itsekseen irtoamisen merkkejä. Varaa aika eläinlääkäriin mieluummin liian aikaisin. Hampaiden itsekseen vaihtumista ei pidä odotella liian pitkään.

Totuta pentu siihen, että saat katsoa ja tutkia sen hampaita. Nosta pennun ylähuulta, kehu pentua ja palkitse namilla. Tutki vuorotellen hampaat edestä ja sivuilta. Pidä treenit alkuun hyvin lyhyenä ja palkitse pentua usein. Onnistuneesta suorituksesta saa aina makupalan ja kehuja. Pyydä myös vieraita katsomaan pennun hampaat, jotta pentu tottuu käsittelyyn esim. näyttelyitä tai eläinlääkärikäyntiä ajatellen.

Pentu kannattaa totuttaa myös hampaiden pesuun pienestä pitäen. Ensimmäiset hampaiden puhdistukset on hyvä tehdä esimerkiksi hellävaraisten puhdistusliinojen avulla, joita voi ostaa eläintarvikeliikkeistä. Pienelle koiralle voi myös käyttää lasten hammasharjaa ja koirille tarkoitettua hammastahnaa.

Muista tehdä hampaiden pesusta pennulle kiva juttu. Pidä ensimmäiset pesuhetket oikein lyhyenä, kehu pentua hienosta käytöksestä ja palkkaa nameilla usein. Pesun päätteeksi voi myös pitää kivan leikkituokion lempilelun avulla.

Pentu on lisäksi hyvä opettaa pienestä pitäen syömään erilaisia puruluita. Luut ovat erinomaisia hampaiden puhdistajia.

Pienille koirille tulee helposti hammasongelmia aikuisena. Mikäli koiran hengitys haisee pahalle tai hammaskiveä on päässyt kertymään, käytä koira eläinlääkärissä hampaidenpuhdistuksessa viipymättä. Hammaskivi on suuri terveysriski!

Loishäätö ja rokotukset

Pentusi on madotettu Canex- oraalipastalla. Pentua voi jatkossa madottaa samalla lääkkeellä tai antaa esimerkiksi laajakirjoisempaa Axiluria.

Ikä 10 viikkoa: Madotus

Ikä 12 viikkoa: Ensimmäinen rokotuskäynti eläinlääkärillä

Ikä 14 viikkoa: Madotus

Ikä 16 viikkoa: Toinen rokotuskäynti eläinlääkärillä. 12-viikkoisena annetun penikkatauti-rokotteen tehosterokote ja Rabies rokote. Toiset antavat nämä rokotteet samaan aikaan ja toiset suosittelevat ottamaan rokotteet eri aikaan. Voit kysyä eläinlääkärisi mielipidettä siitä annetaanko rokotteet samaan aikaan 16-viikkoisena. Vaihtoehtoisesti annetaan penikkatautirokotteen tehosterokotus 16-viikkoisena ja rabies-rokote 20-viikkoisena.

1 vuoden ja 16 viikon ikäisenä: Penikkatautirokote ja Rabies-rokote.

Tämän jälkeen rokotetaan eläinlääkärin ohjeen mukaisesti. Koira on hyvä madottaa aina kahta viikkoa ennen rokotuksen ottamista.

Aikuiselle koiralle tehdään madotus eli loishäätö keväisin ja syksyisin, tai tarvittaessa. Eläinlääkäri voi tutkia onko koiralla loisia. Tällöin koiraa ei tarvitse turhaan madottaa. Matolääkkeet ja punkkikarkoitteet ovat aina myrkkyjä, joita ei kannata turhaan käyttää. Kesällä kannattaa laittaa punkkihäätöaine koiralle vasta siinä vaiheessa, jos ympäristössä oikeasti voi olla paljon punkkeja ja tartuntariski on kohonnut.

Sisäsiisteys opetus

Vie pentu ulos tai sanomalehden päälle sen jälkeen, kun pentu on syönyt, juonut, leikkinyt tai herännyt. Kehu pentua, kun se tekee tarpeensa oikeaan paikkaan. Vahingon sattuessa, älä huomioi pentua ollenkaan. Korjaa jätökset pois antamatta ollenkaan pennulle huomiota. Kehu pentua, kun se tekee tarpeet oikeaan paikkaan. Ulos pissaaminen on pennulta hieno suoritus, jonka voi palkita myös namilla. Näin pentu oppii nopeasti ymmärtämään, minne tarpeet kannattaa tehdä.

Älä koskaan rankaise pentua vahingon sattuessa! Hyvin äkkiä käy niin, että pentu luulee tarpeiden teon olevan kiellettyä. Silloin se ei varmasti tee ulos asioitaan, vaan sisälle ollessaan sinun katseilta piilossa.

Pennut kehittyvät yksilöllisesti. Myöhäisimmätkin pystyvät yleensä pidättelemään työpäivän ajan viimeistään noin 8 kuukauden iässä, aikaisimmat jo 4 kuukauden iässä. Tähän vaikuttaa opettamisen lisäksi myös fyysinen kehitys ja jokainen koira on yksilö.

Yksinoloharjoitukset

Yksinoloharjoitukset kannattaa aloittaa lähes heti pennun kotiuduttua. Harjoitukset kannattaa ajoittaa siten, että pentu on mahdollisimman väsynyt. Alkuun pentu jätetään yksin vain hyvin lyhyeksi ajaksi, esim. käynti toisessa huoneessa.

Poistuessasi pennun luota oven tai portin taakse, pentu voi jäädä uikuttamaan perään tai raapii ovea. Älä reagoi tähän mitenkään. Heti, kun pentu hiljenee tai lopettaa oven raapimisen sekunniksi, avaa ovi ja tule samaan tilaan pennun kanssa. Ole nopea liikkeissäsi, että pentu saa palkinnon oikeasta käytöksestä. Pentua ei kannata suuresti huomioida tässä vaiheessa, ei silittää eikä antaa namia. Pennulle riittää palkinnoksi se, että tulit takaisin.

Tärkeää yksinolo-opettelussa on, ettei ns. jätä vahingossakaan minkäänlaisia jäähyväisiä ja jälleennäkemisessä ei oikeasti ole mitään riemua. Näin pentu oppii nopeasti, että yksin jääminen on täysin normaalia.

Tilaa voi tarvittaessa rajata, esim. yksi huone on sopivan kokoinen tila. Pentu kannattaa jättää sellaiseen tilaan, missä se viettää paljon aikaa myös sinun ollessa kotona. Ennen yksinjäämistä ei kannata tehdä riehakkaita leikkejä. Pennun on helpompi jäädä yksin, kun se on jo valmiiksi rauhallisessa mielentilassa. Pennulle voi jättää esimerkiksi radion auki ja turvallisia, rauhoittavia aktivointileluja sekä puruluita järsittäväksi harkinnan mukaan.

Harrastukset ja koiran koulutus

vilkutus papillon

Mittelspitz ja papillon ovat monipuolisia harrastuskoiria. Sopivia koiraharrastuslajeja ovat esimerkiksi toko, rally-toko, agility, nosework, koiratanssi ja dobo. Katso tarkemmat lajiesittelyt kotisivujen Esittelyt > Koiraharrastukset-välilehdeltä.

Koiran kanssa ei tietenkään ole pakko harrastaa mitään tiettyä lajia, mutta suosittelen koittamaan eri harrastuslajeja koiran kanssa. Koirat nauttivat harrastamisesta ja kaikki yhdessä tekeminen myös syventää koiran ja omistajan välistä suhdetta.

Erilaisten koiraharrastusten lisäksi hyviä pennun tai aikuisen koiran aktivointitapoja ovat esimerkiksi lenkkeily vaihtelevassa maastossa ja vaihtuvilla lenkkipaikoilla, uiminen, temppujen opettelu, koiran älypelit sekä aktivointileluilla leikkiminen jne. Vaihtoehtoja on monia, tärkeintä on, että tarjoaa koiralle riittävästi lajityypillistä tekemistä, virikkeitä ja aktivointia päivittäin sekä pennulle että aikuiselle koiralle. Lenkkireittien, koiraharrastusten ja muiden aktiviteettien valinnassa kannattaa suosia monipuolisuutta. Vaihtelu virkistää niin koiraa kuin omistajaa.

Mikäli pentu tekee paljon pahojaan, esimerkiksi järsii huonekaluja tai jos pentu haukkuu todella paljon, niin kannattaa miettiä, saako pentu tarpeeksi aktivointia. Usein ylivilkkaus tai muut käytöshäiriöt voivat johtua joko tekemisen puutteesta (lisää aktivointia!) tai huonolaatuisesta ruoasta (laadusta ei kannata tinkiä). Koiran aktivointi tarkoittaa aivotyöskentelyä, joka kuluttaa parhaiten koiran energiaa, sekä erilaisia maltti- ja rauhoittumisharjoituksia. Suositeltavaa on myös osallistua pennun kanssa oman alueen koiraseuran pentukoulutukseen.

”Koiran koulutus kestää koko elämän ajan. Varaa aikaa koulutukseen ja pidä huolta, että se on hauskaa teistä kummastakin. Palkinnoksi saat aina hyvin käyttäytyvän koiran.”

Terveystutkimuksista

Toivon, että käyttäisitte Powwi-pentunne virallisessa silmä- ja polvitarkastuksessa 1 vuoden iän jälkeen. Chow chow’t myös lonkka-ja kyynärtutkimuksessa Pevisa-ohjeistuksen mukaisesti. Nykytiedon mukaan mittelspitzit kannattaa tutkia laajemmin, eli silmä ja polvitutkimuksen lisäksi myös laaja luustokuvaus; lonkat, kyynärät, selkä ja olkanivelet.

Kaikki kotikoirien tutkimustulokset ovat kullanarvoista tietoa kaikille rodun harrastajille ja kasvattajille. Ennen kaikkea tutkimuksista hyötyy tietenkin tutkittava koira. Sairauksien vastustamiseksi ei valitettavasti riitä, että vain pennun vanhemmat tutkitaan, vaan tietoa täytyy saada myös kaikkien kotikoirien terveystilanteesta.

Terveystutkimuksissa on hintaeroja, riippuen missä käyttää ja onko joukkotarkastus vai ei. Silmä-ja polvitutkimukset maksavat yhteensä noin 100 euron luokkaa. Silmä- ja polvitutkimus on hyvin nopea ja helppo toimenpide, koiraa ei tarvitse nukuttaa tutkimuksia varten. Kysy tarkemmat hintatiedot lähimmältä virallisia terveystutkimuksia tekevältä eläinlääkäriltä.

Vakuutus

Suosittelen ottamaan koiralle vakuutuksen vähintään ensimmäisen elinvuoden ajaksi. Henkivakuutus korvaa koiran ostohinnan, jos koira kuolee tapaturmaisesti tai katoaa usean kuukauden ajaksi. Eläinlääkärikuluvakuutus kattaa useimmat tapaturmien tai sairauksien takia käydyt eläinlääkärikäynnit.

Vakuutusyhtiöiden välillä on isoja eroja vakuutushinnoissa sekä korvattavissa tapauksissa. Vakuutus kannattaa ottaa ajoissa, että se on voimassa heti pennun luovutuspäivästä alkaen. Vakuutusta kannattaa kysyä omasta vakuutusyhtiöstä tai kilpailuttaa vakuutukset helposti netissä. Kilpailuta vakuutus ilmaiseksi tästä.

Pennut käyvät eläinlääkärin tarkastuksessa ennen luovutusta ja siitä saa kirjallisen todistuksen. Laitan kuvakopion terveystodistuksesta heti eläinlääkärillä käynnin jälkeen. Lähetä tämä kopio omaan vakuutusyhtiöön vakuutuksen liitteeksi.

Perinnölliset sairaudet

eläinlääkäri

Papillon on rotuna melko terve, mutta ikinä ei tietysti voi tietää kuka sairastuu ja mihin. Mittelspitz ja chow chow-roduilla on sen sijaan todettu paljon erilaisia sairauksia. Nämä asiat on hyvä tiedostaa ennen pennun hankintaa. Varaudu mahdollisiin sairauksiin myös ottamalla pennulle vakuutus heti luovutuspäivästä lähtien.

Yleensä jokainen koira sairastuu johonkin elämänsä aikana. Myös onnettomuuksia voi tapahtua ja eläinlääkärilaskut voivat kasvaa suuriksi. Varaudu tähän ennalta säästämällä ja vakuutuksen avulla.

Yleisimpiä perinnöllisinä esiintyviä sairauksia ovat papillon-rodulla patella luksaatio (polven sijoiltaan meno) ja silmäsairauksista mm. PRA. Erityisesti mittelspitzeillä on todettu edellä mainittujen lisäksi myös erilaisia luustosairauksia, kuten lonkkanivelen kehityshäiriötä, kyynärnivelen kehityshäiriötä ja selkäongelmia. Lisäksi mittelspitzeillä on todettu aineenvaihduntasairauksia, epilepsiaa, addisonin tautia, sydänvikaa, nivelsairauksia, ruokatorven ongelmia (esim. trakeakollapsi) ja myös maksasairautta jonkin verran.

Katso tarkemmat tiedot roduissa esiintyvistä sairauksista sivujen yläosan kohdasta Esittelyt > Rotuesittelyt Chow chow, Mittelspitz tai Papillon.

Polvilumpion sijoiltaanmeno eli Patella luksaatio

Patella luksaatio tarkoittaa polvinivelen sijoiltaan menoa. Patella luksaatiossa on useita eri asteita ja ne luokitellaan asteikolla 1-4, jossa 1 on lievin ja 4 vaikea-asteisin. Lievimmillään luksaatio tarkoittaa sitä, että koiran polvinivel saadaan tutkimustilanteessa työnnettyä pois uraltaan, mutta palautuu irti päästettäessä itsestään paikoilleen. Voimakkaimmillaan luksaatio aiheuttaa sen, että polvinivel on pysyvästi pois sijoiltaan ja tämä vaikeuttaa voimakkaasti koiran normaalia liikkumista ja toimimista.

Lieväasteisena patella luksaatio ei yleensä haittaa koiran arkielämää. Vakavampi-asteinen patella luksaatio vaatii käytännössä aina leikkaushoidon.

PRA

Progressiivinen retinan atrofia, verkkokalvon etenevä surkastuma, eli PRA, käsittää suuren joukon perinnöllisiä, eri alkuperästä johtuvia tauteja, jotka vääjäämättä johtavat sokeuteen. PRA on kaikista ikävin ja hankalin perinnöllinen silmäsairaus.

PRA tuhoaa silmän valoa aistivia soluja. PRA:ta on montaa tyyppiä, eri rotujen PRA:t ovat erilaisia, useita eri muotoja voi esiintyä jopa samassa rodussa. PRA on löydetty yli 100 rodulla. PRA:an sairastuneelle yksilölle ei ole hoitoa, joka voisi estää, hidastaa tai parantaa oireita.

KATARAKTA, HC

Hereditary cataract, HC, eli perinnöllinen harmaakaihi on silmän linssin samentuma joko yhdessä tai molemmissa silmissä. Kaihi on nimitys linssissä olevalle samentumalle, jonka läpi valo ei pääse. Normaalisti nuoren koiran linssi on kristallinkirkas. Sen tehtävä on taittaa valoa sopivasti verkkokalvolle, jotta silmä voi aistia.

Kaihi voi olla pieni muutos linssissä, joka ei etene, eikä vaivaa koiraa, mutta se voi olla myös etenevä, johtaen linssin täydelliseen samentumiseen ja siten silmän näkökyvyn menetykseen. Kaihia tavataan myös tietyillä roduilla toissijaisena PRA tautiin liittyen. Kaihi sinänsä ei aiheuta kipua, mutta pitkälle kehittyneeseen kaihiin liittyy aina silmän tulehdustiloja, jotka vaativat hoitoa, niiden muuten aiheuttaessa potilaalle voimakastakin kipua. Kaihiintunutta linssiä voikin pitää eräänlaisena vierasesineenä silmän sisällä.

Kaihiin ei ole olemassa lääkkeellistä hoitoa, joka ennaltaehkäisisi, hidastaisi tai parantaisi sairauden. Kirurginen hoito, jossa linssikapselin ympäröivä linssin samentunut sisältö poistetaan ja tilalle asetetaan valoa taittava keinolinssi, on ainoa tapa saada sokeutuneen silmän näkökyky takaisin. PRA-sairaan potilaan kaihin leikkauksesta ei luonnollisestikaan ole hyötyä. Pitkälle edenneen kaihin aiheuttamaa silmänsisäistä tulehdustilaa voidaan hallita silmätipoilla.

Distichiasis

Luomen reunassa luomirauhasten laskuaukosta uloskasvavia ylimääräisiä ripsiä kutsutaan distichias-ripsiksi. Vaivaa esiintyy monella rodulla jo nuoresta iästä alkaen. Ylimääräisiä ripsiä voi esiintyä sekä ylä- että alaluomissa, ja tavallisesti molemmissa silmissä.

Ylimääräiset ripset eivät aina aiheuta harvalukuisena ongelmia, mutta runsaslukuisena ne aiheuttavat silmän sarveiskalvon ärtymistä, silmän siristystä, punoitusta ja lisääntynyttä kyynelvuotoa. Ärsyttäessään silmää ylimääräiset ripset, mikäli ne ovat harvalukuisia, voidaan nyppiä paikallispuudutuksessa pois. Ne kasvavat kuitenkin yleensä takaisin. Jos ylimääräisiä ripsiä on runsaasti, niin leikkaus- /jäädytyshoito on tarpeen. Distichiasis diagnoosin saanutta potilasta saa käyttää jalostukseen, mutta sille on suotavaa valita distichiasis vapaa puoliso.

Silmäsairaudet, lähde:

Sari Jalomäki, ELL, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri, silmätarkastuseläinlääkäri, 2008 Apex Malmin Eläinklinikka.

Lisää neuvoja ja vinkkejä

koira opiskelee

Tutustu myös kotisivujen muihin koiran hoito- ja ruokinta, sekä koiran koulutus artikkeleihin. Tässä muutama suora linkki. Löydät kaikki artikkelit sivun yläosan otsikoiden takaa.

Aktivointilelut ovat mahtava keino tarjota kaikille koirille lajityypillistä tekemistä. Aktivointipelejä on paljon erilaisia, osan on tarkoitus rauhoittaa ja lisätä koiran keskittymiskykyä. Toiset lelut taas lisäävät koiran energiaa ja innostavat koiraa villiin leikkiin. Jokaiselle löytyy sopiva aktivointilelu omaan sen hetkiseen tarpeeseen. Älypelit ja aktivointilelut voi ostaa valmiina tai tehdä itse. Tutustu erilaisiin aktivointileluihin seuraavasta artikkelista.

Koiranpennun ruokinnasta ja kynsien leikkauksesta on linkit ylempänä niiden omien otsikoiden alla. Tästä pääset katsomaan videoita, sekä lukemaan tarkemmat neuvot koiran perushoitotoimenpiteiden suorittamiseen.

Kirjavinkkejä

Koiran hoitoon ja koulutukseen liittyvät neuvot kannattaa ottaa vastaan ainoastaan luotettavista lähteistä. Internet ja erilaiset koirapalstat somessa ovat täynnä mitä erilaisimpia neuvoja. Niihin kannattaa suhtautua varauksella. Parhaimmat neuvot saa kasvattajien ja koirakouluttajien omilta kotisivuilta, sekä kirjoista. Katso parhaat kirjavinkit täältä.

Yhteystiedot

Mikäli heräsi kysymyksiä, niin soita tai laita viestiä. Muista liittyä myös Powwilan facebook ja instagram-tileille.

Powwi

Sähköposti: jonna(a)powwi.fi

Puhelin/Whatsapp: 050-4694857

Instagram: @powwila

Facebook, julkinen, kaikille avoin ryhmä: Powwi

Facebook, yksityinen ryhmä Powwi-pennun omistajille: Kennel Powwi