powwila

Powwilan tarina

Hei,

Mie ja chow chow Sessi

Olen Jonna Liminka, intohimoinen koiraharrastaja Kotkasta, Kymenlaaksosta. Vuonna 1999 keväällä lapsuudenkotiini saapui ihastuttava Papillon -urospentu Ronny, joka sytytti elinikäisen rakkauden perhoskoiriin. Ronny, viralliselta nimeltään Kitana’s Ironman oli niin sanotusti minun ensimmäinen oma koira.

Samaan aikaan siskoni sai ensimmäisen kleinspitzin. Tästä heti seuraavana vuonna sydämiimme tassutteli astetta isompi kokomuunnos, eli Mittelspitz. Uljas leijonakoira Chow chow oli aina ollut haaveissani. Viimein vuonna 2008 unelma muuttui todeksi ja kotiin tepasteli musta chow chow narttu Sessi, viralliselta nimeltään Nallelaakson Orvokki.

Papillon uros Kitana’s Ironman, Ronny

Perhoskoirat ja saksanpystykorvat ovat molemmat monipuolisia harrastuskavereita kerrassaan hurmaavien ulkokuoriensa alla. Chow chow’t taas tekevät asiat omalla tyylillään. Kaikki kolme koirarotua ovat luonteeltaan aivan ihania seurakoiria, jotka kiintyvät syvästi omistajaansa. Tästä syystä rotuvalinnat ovat olleet helppoja, eikä ole ikinä käynyt mielessä rotujen vaihto. Vuosien varrella koirat ovat muodostuneet elämäntavaksi ja ne kulkevat lähestulkoon kaikessa mukana.

Mittelspitz emä ja poika ♥ Tempore Cause Celebre, Säde & Kitana’s Bark At The Moon, Röpö ♥

Koiraharrastuksista erityisesti rallytoko on vienyt minut mennessään. Kaikkia mahdollisia lajeja on kyllä tullut harrastettua, niin agilitya, näyttelyitä, tokoa, koiratanssia kuin mejää (metsästyskoirien verijälki, johon nykyään saa osallistua kaikki rodut). Meidän harrastuslista jatkuu vielä tästä nosework, eli nenätyöskentelylajilla, pelastuskoirahaulla, sekä pallopaimennus, flyball ja dobo-harrastuksella, joka on erinomainen kotiliikuntamuoto sekä koiralle, että omistajalleen. Dobossa järjestetään myös ohjattuja liikuntatunteja. Lue näiden koiraharrastusten lajiesittelyt seuraavista artikkeleista, Esittelyt-välilehdeltä.

Virallisten lajien lisäksi ollaan opeteltu myös tarpeellisia ja vähemmän tarpeellisia temppuja kotona. Onhan se hauskaa, kun koira tunnistaa valkoisen ja mustan keittiökauhan toisistaan, osaa laskea neljään, välillä antaa tassua ja sitten pyynnöstä tunnistaa omistajan sormet ja vetää villasukan jalasta. Temppulista on pitkä, mutta tässä pari hauskaa esimerkkiä. Katso ohjeet hauskojen sekä osin myös tarpeellisten temppujen opetteluun tästä.

Toki elämä on paljon muutakin kuin temppujen opettelua. Tällä hetkellä meidän suosikkiharrastus on geokätköily ja välillä vaan käydään yhdessä uimassa tai otetaan takapihalla aurinkoa varjossa. Suorassa auringon paahteessa harvoin viihdytään. Itse tykkään enemmän kesästä, mutta koirat nauttivat myös talvesta ja lumihangessa kierimisestä.

geocaching
Bellan ja Viljon kanssa geokätköilemässä

Näyttelyitä ollaan kierretty pääasiassa Suomessa ja muutaman kerran ollaan käyty myös Virossa. Agilityssa ja rallytokossa ollaan kisattu Etelä-Suomen alueella. Suurin osa koiristani on käynyt myös luonnetestissä. Pääosin kuitenkin harrastetaan ihan omaksi iloksi, eli niin sanottua höntsäilyä kotona ja lähikoirakentillä.

Powwi Moona VSP ja SERT Haminan näyttelyssä v.2011

Koirien kasvatustyö, perinnöllisyysoppi ja genetiikka ovat kiinnostaneet minua nuoresta tytöstä lähtien. Lähipiirissäni on koirankasvattajia, joiden kasvatustyö on osaltaan innostanut minua jo nuoresta pitäen koirien pariin. Koirien kasvattaminen on elinikäistä oppimista ja oman tietotaitonsa kehittämistä, joten osallistun usein erilaisille luennoille, kursseille ja webinaareille.

Suoritin Suomen Kennelliiton järjestämän kasvattajan peruskurssin vuonna 2009. Mietin pitkään sopivaa kennelnimeä ja tässä välissä ehti syntyä ensimmäinen chow chow – pentueeni 10.04.2010. Pentueen syntymän jälkeen hain omaa kennelnimeä ja kennelnimi Powwi myönnettiin minulle tammikuussa 2011.

Hain ensimmäiselle pentueelleni jälkikäteen kennelnimen lisäystä ja näin vuoden 2010 syntyneistä choweista tuli ensimmäiset Powwit. ♥ Seuraava Powwi-pentue näki päivänvalon toukokuussa 2012, kun ensimmäiset Powwi Mittelspitzit syntyivät. Tästä tarina jatkuu.

Powwi Mocca, kutsumanimeltään Sohwi on Powwilan ensimmäisestä pentueesta.

POWWI -kennelnimi koostuu harrastamieni rotujen mukaan.

P=Papillon

OW=Chow chow

WI=Mittelspitz, peilikuvana.

Powwi oli ensimmäinen kennelnimivaihtoehtoni. Mietin myös kennelnimiä Chowwipowwi, Kivipeikon ja Tallikiven. Näiden nimien tarina olisi ollut sen hetkisten asuinpaikkani ja työnkuvani mukaan. Ainakin silloin nämä kaikki nimivaihtoehdot olisivat olleet vapaina.

Kasvattajakurssin lisäksi olen suorittanut myös koetoimitsijan peruskurssin ja agilityn koetoimitsijakurssin. Olen myös toiminut paikallisessa koiraseurassa kouluttajana. Yhdistystoiminnassa olen ollut mukana mm. tapahtumajärjestäjänä, hallitustyössä ja jäsensihteerinä. Koulutukseltani olen myös Restonomi (AMK) ja ehkä siitä syystä olen ollut usein koiraseurojen kahvilatoimintaa pyörittämässä.

Ensimmäinen Powwi Papillon pentue syntyi v.2015. Kuvassa pikkuisella on ikää 4 vrk.

Kasvatustyössä tärkeintä on panostaa koiran kokonaisvaltaiseen terveyteen, luonteeseen sekä rotutyypilliseen ulkonäköön. Powwi kasvatus tähtää luonteiltaan rohkeisiin ja reippaisiin, rodunomaisiin koiriin, jotka saavat elää mahdollisimman pitkän ja terveen elämän rakkaina perheenjäseninä omissa kodeissaan. Sujuva ja hyvä arkielämä seurakoiran kanssa on aina tärkeintä, mukavat yhteiset harrastukset tulevat heti toisena.

Mitä hyvä arkielämä sitten tarkoittaa? Koiran tulee saada toteuttaa omia koiramaisia tarpeitaan joka ikinen päivä vuodessa. Tämä tarkoittaa nenän käyttöä, kävelylenkkejä vaihtuvissa maisemissa ja erilaisessa maastossa, eli metsälenkkejä, pururataa, hiekkamonttuja, rantoja ja välillä voi tehdä myös asfalttilenkkejä. Koiran päivittäinen aktivointi eri tavoin on todella tärkeää. Lue vinkkejä koiran aktivointiin tästä. Sosiaalisesti rikas elämä kuuluisi olla jokaisen koiran etuoikeus. Koiran kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja terveydestä huolehtimisen kruunaa tietysti laadukas koiranruoka ja puruluut, aina tarjolla oleva raikas vesi ja omistajan rakastavat rapsutukset.

Chow chow, Mittelspitz ja Papillon ovat kaikki turkkirotuja ja uuden kodin tulee olla sitoutunut turkin harjaukseen joka viikko. Papillonia pestään usean kerran vuodessa, chow’t ja mittelit pari kertaa vuodessa. Lisää koiran hoitovinkkejä voi lukea seuraavasta artikkelista Koiran hoito – Perushoitotoimenpiteet.

Mikäli oma Powwi-pentu kiinnostaa, niin ota yhteyttä. Mieti kuitenkin jo ennen yhteydenottoa tarkkaan, oletko valmis sitoutumaan koiraan koko sen eliniäksi ja tarjoamaan koiralle joka päivä sen tarvitsemia aktiviteetteja? Minulle voi laittaa sähköpostia jonna(a)powwi.fi tai puhelin/whatsapp 050-4694857. Asutaan Kotkassa, Kymenlaaksossa.

Meidät löytää myös somesta:

Instagram @powwila

Facebook julkinen, kaikille avoin sivu: Powwi

Facebook yksityinen ryhmä kaikille Powwi-pennun omistajille: Kennel Powwi

Aurinkoisin auringonkukkaterveisin,

Jonna Liminka, Kennel Powwi

Olen jäsenenä mm. Suomen Kennelliitossa, Suomen Koirankasvattajat SuKoKa ry:ssä, Suomen Papillon- ja Phalèneyhdistyksessä, Suomen Mittelspitz ry:ssä sekä Chow chow yhdistys ry:ssä.