TOKO on lyhenne sanoista koirien tottelevaisuuskoe. Sen lisäksi toko sanalla tarkoitetaan myös tottelevaisuuskokeen standardien mukaista tottelevaisuuskoulutusta. Tokon tavoitteena on opettaa koiralle hyvää, asiallista ja hallittua käyttäytymistä sekä koiran ohjaajalle oikeanlaista koiran käsittelytaitoa.
Tottelevaisuuskokeessa, eli puhekielessä toko-kokeessa koira ja koiran ohjaaja pääsevät näyttämään taitojaan suorittamalla oman kilpailuluokkansa mukaiset toko liikkeet. Suorituksissa arvostetaan liikkeiden oikea oppisen suorittamisen lisäksi koiran ja ohjaajan välistä iloista yhteistyötä. Koetilanne testaa koiran ja ohjaajan välisen yhteistyön sujuvuutta ja koulutuksen tasoa neljässä eri kilpailuluokassa. Toko luokat ovat alokasluokka (ALO), avoin luokka (AVO), voittajaluokka (VOI) ja erikoisvoittajaluokka (EVL).
Toko tarjoaa koirakolle mukavan yhteisen harrastusmahdollisuuden. Tottelevaisuutta voi tietenkin harrastaa myös ilman kilpailullisia tavoitteita. Perustottelevainen koira on mukava kotikoira ja lemmikki. Perustottelevaisuuskoulutus luo myös hyvän pohjan muiden lajien harrastamiselle.
Tokon kouluttamisen voi aloittaa heti, kun pentu muuttaa uuteen kotiin. Myös vanhat koirat oppivat uusia temppuja ja toko sopii erinomaisesti kaiken ikäisille ja – kokoisille koirille ja koiran ohjaajille. Toko harjoituksia on helppo opiskella kotona tai sitä voi harrastaa ohjatuissa ryhmissä. Katso artikkelin lopusta vinkit harrastuksen aloittamiseen.
Historiaa
Suomen Kennelliiton toko-toimikunta aloitti vuonna 1967 kehittämään seura- ja kääpiökoiraryhmille aktiivista toimintaa. Tavoitteena oli tarjota lisäharrastusmahdollisuuksia näille ryhmille ja saada aikaan yhteiskuntakelpoisia koiria.
Ensimmäiset epäviralliset toko-kokeet järjestettiin vuonna 1968 Hangon kaikkien rotujen koiranäyttelyssä. Ensimmäinen kilpailijapari oli karkeakarvainen mäyräkoira ohjaajansa kanssa.
Toko säännöt virallistettiin vuonna 1969 ja yhteiskuntakelpoinen koira -teemalla koe vapautettiin vuonna 1974 kaikille roduille avoimeksi. Siihen aikaan kilpailuluokkia oli kolme. Toko luokat olivat alokasluokka, avoin luokka ja voittajaluokka. Vuoden 1991 jälkeen tokossa on kilpailtu neljässä eri tasoluokassa eli edellä mainittujen lisäksi tuli vielä erikoisvoittajaluokka.
Ketkä saavat osallistua toko-kokeeseen?
Tottelevaisuuskokeeseen saavat osallistua kaikki tunnistusmerkityt ja Suomen Kennelliiton määräysten mukaisesti rokotetut 10 kk täyttäneet koirat. Erikoisvoittajaluokkaan saavat osallistua 15 kk täyttäneet koirat. Lajin harrastamisen voi aloittaa kotona ja koiraseuran ohjatussa ryhmässä jo pikkupennun kanssa. Laji sopii kaikille koiraroduille ja virallisiin kokeisiin saa osallistua myös monirotuisen koiran kanssa.
Miten tokossa kilpaillaan?
Tottelevaisuuskokeissa on neljä eri kilpailuluokkaa. Toko luokat ovat alokasluokka (ALO), avoin luokka (AVO), voittajaluokka (VOI) ja erikoisvoittajaluokka (EVL). Erikoisvoittajaluokka voi olla myös kansainvälinen koe. Koira saa siirtyä luokasta toiseen yhden 1-palkinnon saatuaan ja sen pitää siirtyä seuraavaan luokkaan viimeistään kolmannen 1-palkinnon saatuaan.
Koiralle myönnetään jokaisen luokkanousun yhteydessä koulutustunnus ja mitali. Koulutustunnukset ja mitalit jaetaan jokaisessa luokassa koiran saavuttaessa kolmannen 1-palkinnon kyseisessä luokassa.
• Alokasluokassa koulutustunnus on TK1 ja pronssinen mitali.
• Avoimessa luokassa koulutustunnus on TK2 ja hopeinen mitali.
• Voittajaluokassa koulutustunnus on TK3 ja kultainen mitali.
• Erikoisvoittajaluokassa koulutustunnus on TK4 ja kultainen mitali lehväkehyksin.
Tottelevaisuudessa järjestetään tavallisten kaikille avoimien kokeiden lisäksi myös kansainvälisiä tottelevaisuuskokeita, piirinmestaruuskokeita, tottelevaisuuden Suomen mestaruuskilpailut, Pohjoismaiden mestaruuskilpailu, sekä maailmanmestaruuskilpailu. Suomessa tokon taso on erittäin korkea, mistä kertovat suuri harrastajamäärä ja hyvä menestys kansainvälisissä arvokilpailuissa.
Miten TOKO harrastus aloitetaan?
Koiran koulutus on helpoin aloittaa ohjatusti esimerkiksi osallistumalla toko kurssille paikallisessa koirakerhossa tai koirakoulussa. Toko on hyvin suosittu ja yleinen laji Suomessa ja sen vuoksi koulutusta tarjotaan lähes kaikissa koirakerhoissa. Saatavilla on myös kotimaisia koiran koulutus ja tottelevaisuuskirjoja.
Yleensä koulutusryhmään pääsee mukaan heti, kun pennun rokotukset ovat kunnossa. Sitä ennen pikkupennulle voi opettaa perusasioita kotona. Ensimmäisiä sopivia toko harjoituksia kotona opeteltavaksi ovat esimerkiksi luoksetulo, kontaktin ottaminen ohjaajaan, istuminen ja mukana kulkeminen.
Koiran koulutus on helppoa aloittaa mittelspitz-kasvattaja ja tokotuomari Riikka Pulliaisen Pennusta kisavalmiiksi-kirjan avulla. Teos antaa hyvät lähtövalmiudet koiran koulutukseen, oli sitten kilpailutavoitteita tai ei.
Toko säännöt
TOKO kokeiden ja kilpailujen säännöt ja ohjeet löytyvät täältä. Nämä uudistetut TOKO säännöt ja koeohjeet ovat voimassa 1.1.2022 alkaen.
Toko liikkeet
Toko alokasluokka
Tokon alokasluokan liikkeet koostuvat kahdeksasta eri osa-alueesta. Toko alo liikkeet 1.1.2022 lähtien ovat seuraavat:
- Paikalla makaaminen 1 minuutti
- Seuraaminen
- Maahanmeno seuraamisen yhteydessä
- Luoksetulo
- Noutoesineen pitäminen
- Kauko-ohjaus
- Estehyppy
- Kokonaisvaikutus
Toko avoin luokka
Toko avo liikkeet ovat hieman haastavammat, kuin alokasluokan liikkeet. Avoin luokka koostuu 1.1.2022 alkaen seuraavista yhdeksästä osa-alueesta:
- Paikalla istuminen 1 minuutti
- Seuraaminen
- Seisominen/istuminen/maahanmeno seuraamisen yhteydessä
- Luoksetulo
- Lähettäminen määrätylle paikalle ja maahanmeno
- Kauko-ohjaus
- Noutaminen esteen yli hypäten
- Merkin kiertäminen ja paluu perusasentoon
- Kokonaisvaikutus
Toko voittajaluokan liikkeet 1.1.2022 alkaen
- Paikalla makaaminen 2 minuuttia
- Seuraaminen
- Seisominen ja/tai istuminen ja/tai maahanmeno
seuraamisen yhteydessä - Luoksetulo ja pysäytys seisomaan
- Lähettäminen määrätylle paikalle, maahanmeno ja luoksetulo
- Ohjattu noutaminen
- Tunnistusnouto
- Kauko-ohjaus
- Merkin kiertäminen, pysähtyminen ja ohjattu hyppy esteen yli
- Kokonaisvaikutus
Toko erikoisvoittajaluokan liikkeet 1.1.2022 alkaen
- Paikalla istuminen 2 minuuttia
- Paikalla makaaminen 1 minuutti ja luoksetulo
- Seuraaminen
- Seisominen, istuminen ja maahan meno
sekä luoksetulo seuraamisen yhteydessä - Luoksetulo ja pysäytykset seisomaan/istumaan/maahan
- Lähettäminen määrätylle paikalle, maahanmeno ja luoksetulo
- Ohjattu noutaminen
- Merkin kiertäminen, pysähtyminen ja ohjattu noutaminen
esteen yli hypäten - Tunnistusnouto
- Kauko-ohjaus