koiran kakka

Mitä kakka kertoo koiran terveydentilasta?

Kaupunkialueella asuessa koiran kakan koostumukseen tulee väkisin kiinnitettyä huomiota, koska jätökset tulee aina kerätä roskikseen kaupunkialueella. Myös syrjäisemmällä asuinalueella asuvan kannattaa muistaa päivittäin tarkkailla, millaista jätöstä koira tuottaa.

Kakan koostumus kertoo paljon koiran terveydentilasta sekä sen ruokinnasta. Kakkaa ei kuitenkaan tarvitse käydä sen tarkemmin tutkimaan tai analysoimaan, ihan päivittäinen vilkaisu koiran tekemään jätökseen riittää. Koiran ulosteiden koostumusta seuraamalla voi huomata ajoissa mahdolliset muutokset koiran terveydentilassa.

Ripuli voi olla koiralle hengenvaarallinen tila

Koiran ei kuulu olla ripulilla tai ulosteen vetistä. Koiralle voi kehittyä nopeasti nestevaje ja kuivumisen vaara, jos ripulointi jatkuu yli vuorokauden ajan. Vetinen uloste voi myös johtua sairaudesta, eikä sillä välttämättä ole tekemistä ruokinnan kanssa. Eläinlääkäriin kannattaa olla yhteydessä heti, jos ripulointi ei lakkaa kotikonstein.

Ripulin ensihätään kannattaa antaa maitohappobakteerivalmistetta sekä vatsalle helposti sulavaa ruokaa, kuten keitettyä kanaa ja riisiä. Puruluut ja herkut kannattaa laittaa tauolle, kunnes koira on parantunut.

Kana-riisiseosta voi antaa noin 1-4% koiran painosta päivittäin. Eli esimerkiksi 10 kg painoiselle koiralle annetaan keitettyä kana-riisiseosta 100-400 g päivässä riippuen koiran voinnista ja ruokahalusta. Seoksen lisäksi annetaan apteekista saatavaa, reseptivapaata maitohappobakteeria. Valmistetta kannattaa pitää aina varuilta kotona lääkekaapissa saatavilla.

Muista aina ottaa eläinlääkäriin yhteyttä heti, jos koiran yleistila vaikuttaa heikentyneeltä!

Limainen koiran kakka – normaalia vai ei?

Limainen tai aivan kuin limapussissa tuleva koiran kakka kertoo usein siitä, että suoliston bakteerikanta uudistuu normaalisti ja bakteerimassaa on poistunut yhdellä kertaa vain normaalia enemmän. Tämä voi tapahtua normaalisti kerran kuukaudessa tai harvemmin. Kakan ei tule olla muuten löysää ja limaisuus ei kestä yhtä vuorokautta pidempään.

On syytä ottaa huomioon, että limainen uloste voi toimia myös merkkinä tulehduksesta tai ärtyneestä suolesta. Mikäli koiran jätökset vaikuttavat yli yhden vuorokauden ajan epänormaalilta tai koiran käytös on normaalista poikkeavaa, koira vaikuttaa esimerkiksi kipeältä, apaattiselta tai ruokahaluttomalta, niin on syytä ottaa heti yhteyttä eläinlääkäriin. Mikäli koiran yleisvointi on hyvä, niin koiralle voi ensin antaa apteekissa myytävää maitohappobakteerivalmistetta ja olla eläinlääkäriin puhelinyhteydessä.

Koiran ummetus

Mikäli koiran jätökset ovat oikein kuivan ja kovan oloisia pikkukikkareita tai koiran on vaikea tehdä tarpeensa, niin se voi olla merkki liian vähästä veden saamisesta tai liian vähäisestä liikunnasta. Myös liian vähäinen kuidun saanti ruokavaliossa voi aiheuttaa koiralle ummetusta.

Koirat eivät aina osaa juoda tarpeeksi paljon vettä, mikäli ne syövät vain kuivattua ruokaa. Tällöin kuivaruoat on hyvä välillä turvottaa vedessä myös aikuiselle koiralle. Ruokakuppiin voi myös tarjota kuivaruoan lisukkeeksi esimerkiksi naudan jauhelihaa tai kananfileepaloja. Liha sisältää vettä noin 70%, joten raaka liharuoka auttaa tehokkaasti vedensaannissa. Liharuoka on myös todella maistuvaa koiralle ja terveellistä lihansyöjän ravintoa. Lihan voi tarjota koiralle raakana tai kypsennettynä, esimerkiksi keittäen. Mikäli kypsennät lihan, niin tarjoa ruoka aina jäähtyneenä. Myös koiran valmiit märkäruoat ovat oiva vaihtoehto tuomaan nesteytystä ruokintaan.

Muista huolehtia riittävästä koiran ulkoilutuksesta. Ulkona liikkuminen ei ainoastaan tarjoa koiralle virikettä ja lajityypillistä tekemistä, kun se nuuskuttelee viestejä teiden varsilta. Liikunta myös edistää koiran kokonaisvaltaista terveyttä. Suolisto voi paremmin, kun koira liikkuu päivittäin kunnon lenkkejä. Saman hyödyn toki saa myös koiran ulkoiluttaja.

Joskus ummetuksessa voi olla kyse suolitukoksen ensioireista. Koira on voinut päästä nielemään esimerkiksi pieniä kiviä, lelun tai vaatteiden osia, vanua, luun palasia tai liian määrän ruohoa. Ota aina yhteyttä eläinlääkäriin, jos koiran yleisvoinnissa on tapahtunut muutos tai epäilet esimerkiksi suolitukoksen mahdollisuutta. Suolitukos voi vaatia kiireellistä leikkaushoitoa.

Millaisia koiran jätösten tulee sitten normaalisti olla?

Kiinteä ja kuohkean oloinen pökäle kertoo koiran terveestä suoliston hyvinvoinnista. Koiran tulee myös aina ulostaa helposti, ilman mitään erityistä pinnistelyä ja ponnistelua. Koirat tekevät tarpeensa päivittäin, aikuiset koirat yleensä 2 kertaa päivässä ja pennut tätä useammin.

Harvemmat ulostamiskerrat voivat johtua ummetuksesta tai pahimmillaan kasvaimesta, selän tai lantion alueen kivusta tai sairauksista tai muista limakalvon sairauksista. Ota aina tarvittaessa eläinlääkäriin yhteyttä.

Löystynyt tai pahan hajuinen uloste voi myös johtua koiralle epäsopivasta ruokinnasta. Voit kokeilla vaihtaa koiran ruokintaa, mikäli ulosteongelmat ovat jatkuneet jo pidempään. Katso vinkkejä seuraavasta artikkelista: