koira eroahdistus

Koiran eroahdistus – Katso tehokkaat vinkit

Koiran eroahdistus on erittäin ikävä vaiva sekä koiralle itselleen että ihmisille. Yksinolo-ongelmat voivat olla osin perinnöllistä käyttäytymistä, opittu tapa tai jonkin trauman seurauksena syntynyt käytöshäiriö. Syitä voi olla monia, mutta tärkeintä on löytää niihin apua. Eroahdistus on ikävä olotila itse koiralle, mutta varsinkin kerrostalossa, rivitalossa tai luhtitalossa asuessa asiasta kärsivät myös ihmiset ja naapurisopu voi olla koetuksella. 

Jokainen koira on erilainen ja jokaisen eroahdistus on hoidettavissa yksilöllisin keinoin. Tästä artikkelista löydät tehokkaat tuotevinkit koiran eroahdistuksen hoitamiseksi, sekä neuvoja koiran yksinolon harjoitteluun. Valitse teille parhaiten sopivat ja ota vinkit heti käyttöön.

CBD-öljy koiran eroahdistukseen

CBD-öljy-pullo

CBD-öljy, eli kannabidioli on hampusta peräisin oleva luonnontuote joka voi olla avuksi koirille moniin eri ongelma-alueisiin kuten stressiin, tulehdukseen, nivelrikkoon ja kipuun. Täten CBD-öljy voi myös auttaa koiria jotka kamppailevat eroahdistuksen kanssa.

Jos mahdollisesti vaaralliset reseptilääkkeet eivät ole houkutteleva vaihtoehto koiran eroahdistuksen hoitamiseen, kannattaa antaa tälle luonnolliselle vaihtoehdolle mahdollisuus.

Miten CBD-öljy koirille toimii?

Aivan kuten ihmisillä, koirilla on endokannabinoidijärjestelmä (ECS) joka on muun muassa kipua, mielialaa, ja tulehdusta säätelevä hermoverkosto. Se koostuu endokannabinioideista, kannabiniodireseptoreista (CB1 ja CB2) sekä entsyymeistä. Kun koira saa endokannabinioideja, reseptorit vastaanotavat nämä ja suorittavat tarvittavat tehtävät, eli esimerkiksi vähentävät kiputilaa. Kun endokannabinioidi on vastaanotettu entsyymit liuottavat sen ja poistavat sen kehosta turvallisesti.

CBD-öljyn avulla koiran keho saa kannabinioideja jotka muistuttavat kehon itse tuottamia endokannabinioidija hyvin paljon. Kannabidiodit voivat siis tukea ECS:n toimintaa ja lievittää oireita kuten stressiä ja eroahdistusta.

CBD-öljyn annostus koiran eroahdistukseen

Koira-ja-cbd-öljy
CBD-öljyn voi annostella kätevästi suoraan suuhun pakkauksessa mukana tulevalla ruiskulla. Öljy on mautonta ja sopii hyvin myös nirsoille lemmikeille.

CBD-öljyn annostus koiralle riippuu monesta tekijästä, kuten koiran koosta, käyttötarkoituksesta ja oireista. On aina parempi aloittaa pienellä annoksella ja lisätä tätä ajan myötä jos oireet vielä jatkuvat.

Esimerkiksi Naturecan tarjoaa eri vahvuuksia eri kokoisille koirille, ja voit CBD-öljy koiralle -tuotesivulla laskea täydellisen annoksen juuri omalle koirallesi annostustaulukon avulla. CBD-öljyä voi antaa ruoan kanssa tai suoraan suuhun tiputtimen avulla. Suoraan kielen alle annettuna vaikutus alkaa nopeammin kuin ruoan kautta annettuna. Naturecanin CBD-öljyjen kanssa tulee ruisku jonka kautta annostelu sujuu helposti.

Tilauksesta saa nyt 15% alennuksen rekisteröitymällä heidän uutiskirjeeseen, ja lisäksi ilmaisen toimituksen yli €45 tilaukseen. Osta Naturecan-tuotteita täältä.

Feromoni voi auttaa koiran stressiin ja ahdistukseen

D.A.P-feromonia sisältävät tuotteet voivat auttaa rauhoittamaan koiraa. Adaptil tuotteita käytetään yleensä uuden vuoden aikaan helpottamaan paukkuarkojen koirien oloa, uuteen kotiin muuton yhteydessä sekä eroahdistuksen hoidossa.

Koiranpentujen emä erittää feromonia pennuilleen. Adaptil-tuotteet sisältävät tätä samaa luonnollista feromonia. Monet koirat ovat saaneet tuotteista avun stressaavien tilanteiden kohtaamiseen. Adaptil-tuotteita voi käyttää turvallisesti sekä pennuille että aikuisille koirille. Ainoastaan aggressiivisesti käyttäytyville koirille ei haihduttimen käyttöä suositella.

Saatavilla seuraavista verkkokaupoista:

Feromonituotteita käytetään kotona ja niitä on saatavilla pistorasiaan kytkettävänä haihduttimena, kaulapantana sekä suihkeena. Käyttö on paras aloittaa pistorasiaan kytkettävän haihduttimen avulla. Tarvittaessa vaikutusta voi tukea myös feromonikaulapannan käytöllä. 

Adaptil-feronomihaihdutin on tukituote, joka auttaa koiraa kohtaamaan stressaavia tai uusia tilanteita kotona. Muista aina yhdistää tuotteen käyttöön koiran kouluttaminen ja yksinolo harjoittelu. Näin saavutat helpoiten parhaat tulokset.

Milloin käyttää Serene-UM luontaistabletteja?

Serene-UM-tabletit ovat koirille ja kissoille tarkoitettu luontainen täydennysravinto, joka auttaa stressaantuneita, yliaktiivisia tai aggressiivisia koiria ja kissoja rauhoittumaan. Käyttötarkoituksia voivat olla esimerkiksi matkapahoinvointi, eroahdistus tai paukkuarkuus ukkosen ja ilotulituksen yhteydessä. 

Ne sisältävät tarvittavat vitamiinit, hivenaineet sekä aminohapot. Erityisesti vaikuttavana aineena on aminohappo tryptofaani, joka ylläpitää elimistössä mieltä rauhoittavan serotoniin tuotantoa. Tabletteja voi käyttää kaikille koirille ja kissoille, myös tiineille ja imettäville nartuille. Tutustu tuotteeseen tästä.

Koiran yksinolo harjoittelu on tärkeää

koiran yksinolo harjoittelu

Koira vinkuu tai haukkuu kotona yksinollessaan, saattaa järsiä sohvankulmaa tai tehdä pissat matolle. Kuulostaa aivan eroahdistuksen oireilta, mutta miten koiran eroahdistuksesta voi päästä eroon?

Ensimmäisenä on tärkeää muistaa, että koiran koulutuksessa aina maltti on valttia ja säännöllinen harjoittelu todella kannattaa. Koulutus ei ikinä tapahdu sormia napsauttamalla ja koiran yksinolo harjoitteluun on syytä varata riittävästi aikaa. 

Eroahdistus oireet ovat usein omistajan mieltä kiristäviä ja koiran haukkuminen voi häiritä myös muita talon asukkaita sekä olla todellinen uhka naapurisovun säilymiseen. Tämän takia voi olla hyvä harkita tukituotteiden käyttöä yhdessä yksinoloharjoittelun kanssa. Kokemuksen mukaan vaikuttavin ja nopein apu saatetaan saada CBD-öljyn käytössä koiran eroahdistuksen hoidon yhteydessä.

Näin opetat yksinoloa koiralle

1. Koiran yksinoloharjoituksia tulee tehdä säännöllisesti. Yksi harjoituskerta on lyhyt, mutta päivittäin toistuva. Aloita harjoittelu koiran kanssa rauhallisesti kotona ilman häiriötekijöitä. Harjoitukset ovat samoja sekä pennulle, että aikuiselle koiralle. 

2. Mene toiseen huoneeseen ja laita ovi kiinni. Harjoittelussa voi olla helpointa käyttää esimerkiksi vessaa. Tällöin lyhyitä koiran yksinoloharjoituksia muistaa tehdä säännöllisesti päivittäin. Ajoita kuitenkin ensimmäiset harjoituskerrat sellaiseen aikaan, kun sinulla ei itsellä ole vessahätää. 

Eli mene vessaan ja laita ovi kiinni, jättäen koira toiselle puolelle. Poistu vessasta heti, käyttäydy rauhallisesti ja älä anna koiralle huomiota. Vähitellen harjoituspäivien edetessä voit viipyä vessassa pienen hetken pidempään ja avata oven, kun koira odottaa toisella puolella rauhallisena. 

Näin koira oppii, että omistajan kulkeminen ovesta on täysin normaalia ja se tulee sieltä aina takaisin. Pidä harjoitukset tarpeeksi lyhyenä, älä vaadi koiralta liikaa. Oven tulee aina aueta ennen kuin koira ehtii käydä ääntelemään tai raapimaan ovea. Harjoitus on tehokas, kun se on tarpeeksi lyhyt ja koiran ei tarvitse kokea hätääntymisen tunnetta ollenkaan. Tee vain yksi harjoituskerta kerrallaan ja pidä taukoa. Toista harjoitus 2-5 kertaa päivässä, joka päivä. 

Aluksi harjoitus kestää noin sekunnin, eli ovi aukeaa heti. Harjoitusten edetessä koira oppii rauhallisesti odottamaan oven toisella puolella koko omistajan luonnollisen vessakäynnin ajan. 

3. Usein koiran yksinolo-opetukseen ei ole paljoa aikaa, ennen kuin koira joutuu jo jäämään pidemmäksi aikaa yksin. Tällöin yksinoloharjoittelun tukena on hyvä käyttää erilaisia kikkoja. Jokainen koira on yksilö ja kokeilemalla löytyy omalle koiralle parhaiten sopivat keinot. 

  • Radio. Kodin hiljaisuus ja ulkoa kantautuvat äänet ovat haastellisia monille koirille. Radion päälle jättäminen voi auttaa. Huomioi kuitenkin, että radiokanava tai soittolista on rauhallinen, eikä sieltä tule kovia tai yllättäviä ääniä, joista koira voi stressaantua.
  • Näköyhteys ulos. Verhot saattaa kannattaa jättää auki. Jokainen koira on yksilö, mutta useimpia koiria helpottaa ja rauhoittaa, kun niillä on mahdollisuus nähdä ikkunasta ulos.
  • Oma käyttäytyminen. Kulje ulko-ovesta aina rauhallisesti ja turhaa numeroa tekemättä. Koiralle ei kannata jättää jäähyväisiä, eikä kotiinpaluusta tehdä suurta numeroa.
  • Rauhoittuminen. Varmista myös, että koira on rauhallisessa mielentilassa yksin jäädessään. Eli ei riehumisleikkejä, pallon tai kepin noutoa tai muuta mieltä kiihdyttävää tekemistä juuri ennen yksinjääntiä.
  • Haju. Tutut omistajan tuoksut auttavat rauhoittumaan. Oma käytetty vaate, esimerkiksi paita on hyvä laittaa koiran petiin. Tuttu haju tuo lohtua ja auttaa rauhoittamaan koiran mieltä.
  • Puruluut ja lelut. Pureskelu rauhoittaa koiraa. Mikäli koira ei ole erityisen ahne, voi koiralle jättää puruluun tai rauhoittavan aktivointilelun yksinolon ajaksi. Tällöin koiralla on rauhoittavaa tekemistä pitkäksi aikaa. Varmista kuitenkin tuotteen käytön turvallisuus.
  • Ulkoilu. Tarjoa koiralle tarpeeksi paljon lajityypillistä tekemistä päivittäin. Koirat tykkäävät liikkua ulkona ja luonnossa, kaivaa, kieriä ja haistella ulkoilman tuoksuja kaikessa rauhassa. Monille koirille myös sosiaalinen elämä, eli koirakaverien näkeminen on erittäin tärkeää. Koira voi hyvin vain silloin, kun se saa elää päivittäin tarpeeksi paljon reilua koiranelämää.
  • Ruokinta. Ruoan tulee olla tarpeeksi laadukasta ja sopivaa koiralle. Jokainen koira on yksilö ja ruoan sopivuus omalle koiralle selviää vain kokeilemalla. Koira on lihansyöjä ja lihan osuuden tulee olla riittävä koiran ruokinnassa. Ruokinnan laatu vaikuttaa niin koiran fyysiseen kuin psyykkiseen oloon, ihan niin kuin meillä ihmisilläkin. Selvitä mikä ruokavalio on omalle koirallesi paras.