anna tassu

Koiratemput ABC – Anna tassu

Tassun antaminen on helppo ja hauska klassinen koiratemppu. Tassun antaminen toimii myös perustana monille muille tempuille. Ohjesanoina voidaan käyttää ”anna tassu” sijasta myös esimerkiksi ”päivää” tai ”kiitos”.

Varoitus! Jotkin koirat innostuvat tästä tempusta niin paljon, että antavat tassua useasti ihan pyytämättä. Se voi olla äärimmäisen hauskaa tai sitten myöhemmin kaduttaa, että tuli koiralle opetettua tämä temppu. Tätä asiaa on hyvä miettiä ennen tempun opettelua.

Miten opettaa koira antamaan tassua?

tassun antaminen
7 viikon ikäinen chow chow – pentu Moona on juuri oppinut antamaan tassua

Tassun antaminen on helpoin opettaa, jos koira osaa ensin istua käskystä. Tutustu ”Istu”-tempun opettamiseen tästä linkistä. Istumistempun opettelu ei kuitenkaan ole pakollista, vaan ”Anna tassu”-temppu voi hyvin olla vaikka koiran ensimmäinen opeteltava temppu.

Tempun opettaminen

Polvistu tai istu koiran eteen. Pyydä myös koiraa istumaan, jos olette jo opetelleet istu-tempun. Ota käteesi makupala ja näytä sitä koiralle. Laita käsi nyrkkiin ja anna koiran vapaasti haistella nyrkin sisässä olevaa namia. Koira yrittää todennäköisesti tassulla raapia nyrkkiä.

Kehu koiraa ja palkitse namilla heti, kun koira nostaa tassun maasta. Toista tätä pari kertaa. Tämän jälkeen voit yhdistää temppuun käskysanan, esimerkiksi ”tassu”.

Tempun opettaminen toisella tavalla

Tassun antamisen voi opettaa koiralle myös toisella tavalla. Pidä kädessäsi namia ja nosta avoimella kädelläsi koiran tassua hellästi ilmaan. Sano käskysana, esimerkiksi ”tassu” ja anna koiralle nami. Toista muutaman kerran. Kehu koiraa hienosta suorituksesta. Pidä tämän jälkeen taukoa ja jatka tempun opettelua myöhemmin illalla tai seuraavana päivänä.

Muista! Treenihetket kannattaa aina pitää lyhyenä. 1-2 minuuttia on sopiva opetteluaika yhteen temppuun. Sen jälkeen pidetään taukoa ja jatketaan uudella innolla myöhemmin illalla tai seuraavana päivänä. Temppuja opetellessa tulee koiraa kehua ja palkata usein, että mielenkiinto ja innostus temppujen opetteluun säilyy.

Aika opetella uusia temppuja

Tassun antamisesta on lyhyt matka ylävitosten heittämiseen. Tutustu ”High five eli Ylävitoset” – temppuun seuraavasta artikkelista.

Uusi Koiratemput – kirja on ilmestynyt kesällä 2021. Tämä on laajin koiratemppukirja, joka sisältää paljon kuvia temppujen eri suorittamisvaiheista. Kirjasta löytyy laaja valikoima temppuja ihan jokaiselle koiralle ja taitotasolle. Tutustu kirjaan tästä.

koiratemput

Tämä on markkinoiden paras koiratemppukirja. Koiratemppuesiintyjänä toivon, että minulla olisi ollut tämä resurssi käytössäni jo 20 vuotta sitten!”
-Lou Mack, pääkouluttaja, Purina Incredible Dog Team