high five

Koiratemput ABC: Vitoset! High five! Ylävitoset!

Koiratemput ABC – aakkosissa on vuorossa erittäin hauska ja näyttävä temppu ”High five!”, jonka suomenkielinen termi voi olla ”Ylävitoset! Yläviis! tai Vitoset!”. Muita yleisesti käytettyjä termejä ovat ”Yläfemma!” tai ”Give me five!”.

Ylävitosissa oma käsi pidetään auki sormet ylöspäin ja heilautetaan kevyesti yläviistoon kaverin kättä tai tässä tapauksessa tassua vasten. Sanoista voi valita omaan suuhun parhaiten sopivan. Tässä artikkelissa koiraa pyydetään paiskaamaan tassua sanalla ”Vitoset!”.

Miksi ylävitosia läimäytetään kaverin kanssa?

Alunperin ihmiset ovat läimäyttäneet oikean kätensä yhteen toisen kanssa tervehdyksen, kannustuksen tai onnittelun merkiksi. Käsien yhteenläimäyksellä, eli ylävitosilla myös ilmaistaan kaveruutta ja ihmisten välistä luottamusta. Ylävitosten antaminen voi myös nostaa ihmisten yhteenkuuluvuuden tunnetta ja tiimihenkeä.

High five tai Ylävitoset -nimi kuvastaa toimintaa, eli viisi sormea heilautetaan ylöspäin. Temppu on erittäin hauska opettaa myös ihmisen parhaalle ystävälle. Koiran kanssa tehdessä voi omaa kättä pitää paikallaan ja antaa koiran heilauttaa tassun kättäsi vasten. Tassut yhteen kaveruuden ja luottamuksen merkiksi, mikäs sen parempaa.

Miten ylävitoset opetetaan koiralle?

Ylävitosten opettaminen koiralle on todella helppoa, jos koira osaa jo ennalta tassun antamisen. Voi olla hyvä idea opettaa ensin koira antamaan tassua ja sen jälkeen siirtyä paiskaamaan ylävitoset karvakaverin kanssa. Toki ylävitoset voi hyvin opettaa koiralle myös ensimmäisenä temppuna. Valitse alla olevista vaihtoehdoista teille sopivin. ”Anna tassu” – tempun voi opetella tästä linkistä. Hauskoja treenihetkiä!

Koirani osaa jo tempun ”Anna tassu”

Tassun antamisesta on lyhyt matka vitosten heittämiseen. Ihminen kääntää vain kätensä toisinpäin ja nostaa kättä vähän ylemmäs.

Mikäli koirasi osaa jo antaa tassua, niin High five – tempun opettaminen koiralle on todella helppoa. Käännä kätesi sormet ylöspäin ja pyydä koiraa antamaan tassua. Tee useampi toisto ja palkkaa koira jokaisesta onnistuneesta suorituksesta.

Tämän jälkeen nosta kättäsi vähän ylöspäin ja pyydä tassua. Tadaa! Vitoset on nyt heitetty hauvan kanssa. Tee muutama toisto, jolloin sanot ”tassuvitoset”. Tämän jälkeen voit alkaa häivyttämään tassu-sanan kokonaan pois ja pyytää vain ”vitoset!”. Voit myös koittaa suoraan sanoa ”vitoset!”, koska monesti koirat eivät kuuntele käskysanaa vaan pyynnöksi riittää käden asettaminen sormet ylöspäin noin koiran kuonon korkeudelle tai vähän ylemmäs.

Tempun opettaminen alusta alkaen

Koiran kannalta tämä on melkein sama temppu, kuin tassun antaminen. Vitosissa on vain hieman korkeampi vaikeustaso, koska koira joutuu nostamaan tassuaan hieman ylemmäs. Temppujen opettelu pitää aina muistaa tehdä koiralle mahdollisimman helpoksi. Tämän takia voi olla hyvä opettaa ensin perinteinen tassun antaminen. Voit myös lähteä suoraan opettamaan koiralle ylävitosten antamista.

vitoset-high-five
High five!

Pidä kädessäsi namia ja näytä sitä koiralle. Laita tämän jälkeen käsi nyrkkiin ja aseta kätesi koiran eteen noin kuonon korkeudelle. Koira todennäköisesti heilauttaa tassuaan hieman irti maasta, kehu ja palkkaa koira välittömästi.

Ota uusi nami käteen, näytä sitä koiralle ja laita käsi taas nyrkkiin. Kehu koiraa ja anna koiran syödä nami kädestäsi heti, kun tassu vähänkin irtoaa maasta. Yhdistä palkitsemishetkeen käskysana, esimerkiksi ”Vitoset!”.

Muutaman toiston jälkeen voit alkaa vaatia koiralta enemmän ja odottaa tassun kosketusta nyrkkiisi, ennen kuin annat palkkion. Muista kuitenkin kokoajan pitää tempun opettelu koiralle tarpeeksi helppona. Mikäli koira ei ymmärrä mitä haluat, niin helpota tempun opettelua heti, esimerkiksi laskemalla kättäsi hieman alemmas tai voit myös vähän heiluttaa kättäsi koiran kiinnostuksen herättämiseksi.

Useamman onnistuneen toiston jälkeen voit jättää kämmenesi auki ja sormet ylöspäin ja sanoa käskysanan ”Vitoset!”. Palkkaa koira vapaana olevalla kädelläsi.

Hauskoja tempun opettelu hetkiä koirasi kanssa, High five!

alvar koiranruoka