kesä-mittelspitz

Koiran viilennys helteellä – Parhaat vinkit

Kesä ja hellekelit ovat taas täällä ja on aika suojautua kuumuudelta. Koiran viilennys on helppoa niin kotona kuin matkoilla. Tähän artikkeliin on koottu tehokkaimmat ja parhaat vinkit koiran viilennystä varten. Artikkelin lopusta löydät myös tärkeää tietoa koiran lämpöhalvauksen tunnistamiseksi ja ensiapuohjeet.

Miten helpottaa koiran kuumuutta?

hellepäivä-vesi
Koiralle täytyy olla aina raikasta vettä tarjolla

Ensimmäinen ja tärkein perusasia on, että koiralla on aina saatavilla puhdasta ja raikasta vettä. Erityisesti hellepäivinä on tärkeää huolehtia veden saatavuudesta.

Koirat sietävät melko huonosti kuumuutta. Koirilla ei ole hikirauhasia ja läähätys on ainut keino viilentää kuumuudesta kärsivää kehoa. Läähättäessä kielen päältä haihtuu vettä ja tällä tavoin koira voi estää ruumiinlämpöä nousemasta.

Suihkupullo – nopea ja kätevä koiran viilennyskeino

Koiraa on kätevä viilentää suihkupullon avulla. Kaikki koirat eivät pidä uimisesta tai suihkussa käynnistä, mutta lähes jokaisen koiran saa tykkäämään suihkupullosta. Varsinkin matkustaessa on kätevää pitää suihkupulloa mukana. Viileää vettä on aina saatavilla esimerkiksi huoltoasemilla. Suihkupullolla voi suihkuttaa koiran tassuihin, vatsan alle ja nivusiin, sekä kainaloihin.

Koira kannattaa totuttaa suihkupulloon jo kotona. Näytä koiralle suihkupulloa ja kehu koiraa. Suihkauta pullosta koiran eteen ja palkitse namilla. Näin koira ymmärtää, että suihkupullo on hyvä juttu, eikä sitä tarvitse säikähtää. Suihkauta tämän jälkeen koiraa tassuun, kehu ja palkitse.

Suihkupullo on hyvä olla aina matkoilla mukana, toki se on tehokas koiran viilentäjä hellepäivinä myös kotona. Suihkupullon sijasta voi koiraa viilentää nopeasti kastelemalla ainakin tassut vedellä tai märällä pyyhkeellä. Koiran päälle voi myös sitoa märän t-paidan, jos koira pitää vaatteiden käytöstä.

Kylmäpyyhe on erityisen kätevä kuumina kesäpäivinä

Vinkki! Samalla suihkupullolla kannattaa tietenkin muistaa huolehtia myös omasta viilennyksestä. Suihkuta viileää vettä jaloille ja niskaan. Toinen tehokas viilentäjä on kylmäpyyhe.

Kylmäpyyhe kastellaan ja väännetään ylimääräinen vesi pois. Tämän jälkeen pyyhettä ravistetaan voimakkaasti taikatempun tekemiseksi. Ravistuksen voima aktivoi pyyhkeen viilentävän toiminnon. Ihanaa ja helppoa viilennystä kuumana kesäpäivänä! Kylmäpyyhe sopii erinomaisesti sekä koirille, että ihmisille. » Tutustu tehokkaaseen kylmäpyyhkeeseen tästä.

Miten viilentää koiraa autossa?

koiran viilennys
Koiran viilennys on tärkeää kesähelteillä

Koiraa voi viilentää matkalla suihkepullon lisäksi viileiden herkkujen, raikkaan juomaveden ja häkkituulettimen avulla, sekä oikeanlaisella makuualustan valinnalla.

Kesällä koiran makuualustan tulee olla ohut ja materiaaliltaan sellainen, joka ei kuumene. Esimerkiksi pyyhkeet ovat hyviä alustoja kesällä. Ne voi kastella viileällä vedellä ja laittaa auton häkin pohjalle. Kastellun pyyhkeen voi myös pakastaa ennen matkalle lähtöä, jolloin viilennysvaikutus kestää hieman pidempään.

Muista aina laittaa viilennetty pyyhe tai muu koiran viilennysalusta vain puolen matkustushäkin alalle. Laita toiselle puolelle häkkiä tavallinen, kuiva ja ohut alusta. Näin koira voi itse päättää kumpi alusta on mieluisampi matkan aikana. Pidemmällä reissulla pyyhettä voi kastella uudestaan suihkupullolla tai huoltoasemalla pysähdyttäessä.

Koiran oloa voi helpottaa ja viilentää helteellä laittamalla kylmäkalleja koiran matkustushäkkiin tai kotona koiranpetiin. Kylmäkallet voi kätevästi kietaista ohuen pyyhkeen sisään, jonka päällä koirat usein tykkäävät makoilla.

Pitkillä matkoilla koiran juomasankoon voi laittaa kylmäkallen tai jääpaloja, jolloin vesi pysyy kauemmin viileänä. Juomavesi kannattaa myös muistaa vaihtaa taukopysähdysten yhteydessä. Kevyet ja pieneen tilaan mahtuvat matkavesikupit ovat äärimmäisen käteviä matkoilla.

Katso myös kätevä koirille tarkoitettu vesipullo, jossa on juomakuppi samassa. Vesipullo on erittäin helppo kantaa ulkoillessa mukana ja oma juomakuppi on hygieenisempi vaihtoehto julkisille koirien vesikupeille.

Miten helpottaa koiran oloa helteellä?

uiminen-koira
Tassujen ja mahan alusen kastelu riittää, jos ei koira tykkää mennä uimaan

Koiran ulkoilutuslenkit kannattaa ajoittaa aikaiseen aamuun tai myöhäiseen iltaan. Raskasta liikuntaa ja riehakkaita leikkejä kannattaa välttää hellekelien aikaan.

Hellepäivän aikana koiralle voi tarjota monia erilaisia viilennyskeinoja, kuten uiminen, viilennysalustalla makoilu, viilennyshuivin tai viilennyspannan käyttö, sekä herkulliset ja viilentävät koiranherkut.

Koiran uima-allas – helppo ja hauska viilennyskeino

uima-allas
Kovamuovinen lasten hiekkalaatikko toimii erinomaisesti myös koiran uima-altaana

Uiminen on erinomainen koiran viilennys keino helteellä. Myös vedessä kahlaaminen on tehokasta, jos koira ei pidä uimisesta. Sinilevää pitää kuitenkin muistaa varoa. Koiraa ei saa uittaa vedessä, jossa on sinilevälauttoja. Tällöin kannattaa hankkia koiralle oma pieni uima-allas takapihalle tai kerrostalossa asuttaessa kylpyhuoneeseen.

Eläintarvikeliikkeissä myydään koirille tarkoitettuja uima-altaita. Koiran uima-allas on valmistettu sellaisesta materiaalista, että koiran kynnet eivät riko sitä. Koiran uima-altaana toimii kuitenkin hyvin myös useat lasten uima-altaat. Taiteltavat, ohuesta materiaalista valmistetut altaat menevät pieneen säilytystilaan talven ajaksi. Kovamuovista valmistetut altaat taas kestävät kovaakin käyttöä. Kovamuovisia altaita saatetaan myydä kaupoissa myös lasten hiekkalaatikko nimellä.

Miten saada koira innostumaan uima-altaasta?

pennut-mittelspitz
Mittelspitz pennut poimivat nameja vedestä

Useat koirat tykkäävät viilentää itseään uima-altaassa kahlaamalla. Toiset koirat taas täytyy totuttaa altaaseen ja opettaa niille, että uima-altaassa on kivaa viilentää itseään. Mikäli uima-allas on tarpeeksi suuri, niin helpoin tapa on näyttää koiralle esimerkkiä, eli molskahtaa itse altaaseen istumaan. Usein koira innostuu tulemaan altaaseen omistajan esimerkin innoittamana. Koiralle voi myös antaa altaaseen vesileluja ja innostaa koiraa leikkimään uima-altaassa.

Mikäli koira ei pidä vedestä, niin paras tapa on laittaa uima-altaaseen vain vähän vettä. Ripottele altaan pohjalle koiran herkkunameja ja innosta koiraa poimimaan namit altaasta. Näin koiran viilennys on hauskaa ja maukasta!

Miten koiran viilennysmatto toimii?

Koiran viilennysmatto on äärimmäisen kätevä ja helppo käyttää. Viilennysalustojen viilentävä vaikutus aktivoituu kosketuksella ja niiden käyttöön ei tarvita erillistä jäähdyttämistä tai vettä. Koiran viilennysalustat toimivat myös täysin ilman sähköä. Koiran viilennysalusta on nopea ja helppo ottaa käyttöön niin matkalla kuin kotona. Sitä ei tarvitse viilentää pakastimessa eikä kylmällä vedellä. Viilennysmatot ovat todella käteviä ja niitä on lisäksi saatavilla useassa eri koossa. Tutustu viilennysmattoon tästä.

Muista aina vahtia koiran viilennysmaton käyttöä. Koira ei saa päästä pureskelemaan mattoa.

Vinkki! Mattoja kannattaa hankkia kaksi kappaletta, toinen koiralle ja toinen koiran omistajalle. Kuumana kesäyönä on ihanan viileää nukkua sängyssä tällaisen viilennysmaton kanssa.

Viilentävät koiranherkut

Viilentävät koiranherkut ovat nopea ja maukas tapa helpottaa koiran oloa kesähelteillä. Koiranherkut voi tehdä kätevästi itse tai ostaa valmiina. Eläintarvikeliikkeissä ja hyvin varustelluissa ruokakaupoissa myydään koirien omaa jäätelöä. Mikä maukas tapa viilentää oloa! Litrahinta on toki kohdillaan näissä valmisjäätelöissä ja vastaavia herkkuja onkin helppo tehdä myös itse.

Viilentävät, itsetehdyt koiranherkut on helppo ja nopea valmistaa kotona. Tässä muutama suosittu ja helppo resepti.

Wanhan ajan waniljaton – jäätelö

piimä koiranherkku
Wanhan ajan waniljaton – jäätelö valmiina pakastettavaksi

Tämä herkku muistuttaa ulkonäöltään ihmisten wanhan ajan wanilja – jäätelöä. Koirien jäätelöstä voi kuitenkin vaniljan jättää pois. Resepti on yksinkertainen:

Laita pakasterasiaan laktoositonta piimää tai viiliä.

Pakasta.

Irrota wanhan ajan waniljaton – jäätelö kopauttamalla rasiaa pöydän reunaan.

Tarjoa välittömästi. Tämä herkku on parasta syödä ulkona varjossa tai pyyhkeen päällä, koska sotkua voi syntyä.

Kalkkunaherkku – jäätelöpuikko

koiran-viilennys

Tarvikkeet kalkkunaherkku jäätelöpuikon valmistamiseen:

Kalkkunanameja

Herkkutikku

Vettä

Pieni pakasterasia

Kalkkunajäätelön valmistus käy käden käänteessä. Laita pieneen pakasterasiaan kalkkunameja ja herkkutikku. Täytä rasia puoleen väliin vedellä ja pakasta. Valmiin jäätelön saa kätevästi irti puristamalla pakasterasiaa pohjasta. Tarvittaessa pakasterasian pohjaa voi hetken pitää kuumassa vedessä.

Maksamakkarajäätelö

Tästä ei herkut parane! Helppo valmistaa ja maistuu takuuvarmasti.

Tarvikkeet:

Maksamakkaraa

Vettä

Pieni pakasterasia

Sekoita maksamakkara veteen ja pakasta pienessä pakasterasiassa. Maksamakkara jäätelö irtoaa helposti kopauttamalla rasiaa pöydän reunaan tai pitämällä pakasterasian pohjaa hetken kuumassa vedessä.

Maksamakkarajäätelön voi myös valmistaa kätevästi suoraan esimerkiksi pakastamisen kestävälle nuolumatolle tai aktivointileluun. Täytä lelu maksamakkaralla ja pakasta. Koira viihtyy ihanan viileän ja maukkaan aktivointilelun parissa pitkään. Herkullista viilentymishetkeä! Katso lisää herkullisia vinkkejä aktivointilelun täyttöön seuraavasta artikkelista.

Makeaa mahantäydeltä

koiran viilennys chow
Ruokanappuloista ja herkkutikuista tehty jäätelö maistuu chow chow Nallelle

Helteisenä kesäpäivänä koiralle voi tarjota kokonaisen aterian jäädytettynä. Näin koira saa mielekästä ja samalla viilentävää aktivointia. Tähän herkkuun voit käyttää kaapista valmiiksi löytyviä ainesosia, esimerkiksi

 • Märkäruokaa ja/tai Kuivanappuloita
 • Pari koirankeksiä
 • Vettä, laktoositonta piimää, kermaviiliä tai maustamatonta jogurttia
 • Pakasterasia

Sekoita kaikki ainekset keskenään pakasterasiaan. Annoksen voi pakastaa jo edellisenä päivänä. Tarjoa kylmän viileänä.

Kalapuikko – helppo ja nopea

kalapuikko

Erittäin helppo ja nopea herkku on vanha kunnon kalapuikko ruokakaupan pakastealtaasta. Tarjoa koiralle kalapuikko suoraan pakastimesta. Maistuu makoisalta ja viilentää välittömästi.

Pienet ja kätevät mehujäät

Tarvikkeet:

Lihaliemi

Vesi

Jääpalamuotti tai jääpalapussit

Valmistusohje:

Keitä laimennettua lihalientä. Anna jäähtyä ja annostele jääpalamuottiin tai jääpalapusseihin. Pakasta yön yli. Tarjoa ruokakupista tai nurmikolle syötäväksi herkulliset, pienet mehujäät.

Koiran lämpöhalvaus – Tunnista oireet ajoissa

koiran-viilennys-tassut

Koiran lämpöhalvaus on vakava asia. Mikäli koira saa lämpöhalvauksen, on hädänhetkellä osattava toimia oikein. Tärkeintä on tietenkin ennaltaehkäistä lämpöhalvauksen syntyä. Koiran viilennys on helppoa ja tehokasta ihan kotikonstein. Muistutuksena vielä, koiralle pitää aina olla tarjolla puhdasta ja raikasta vettä.

Lämpöhalvaus uhkaa yleisimmin, jos koira jätetään suljettuun autoon tai mikäli koira pakotetaan olemaan suorassa auringonpaisteessa kesällä. Koiraa ei tule ikinä jättää kytkettynä tai tarhaan suoraan auringonpaahteeseen, vaan koiralle tulee aina tarjota mahdollisuus siirtyä varjoon. Muista huomioida auringon liikkeet. Varjoisa kohta saattaa pian olla suorassa auringonpaahteessa.

Stressi lisää koiran riskiä saada lämpöhalvaus. Matkustaminen ja vieraat tilanteet, sekä vieraat ihmiset voivat nostaa koiran stressitasoa. Muista ottaa koiran mahdollinen stressitason nousu huomioon hellepäivinä.

Rasitus kuumassa ja kosteassa säässä nostaa myös lämpöhalvauksen riskiä. Koiran ulkoiluttaminen kannattaa ajoittaa aikaisiin aamuihin ja myöhäiseen iltaan, kun on hieman viileämpi ulkoilukeli. Rankka liikunta voi olla hyvä jättää välistä kokonaan hellepäivinä. Koirat ovat myös muita eläimiä alttiimpia lämpöhalvaukselle.

Normaali ruumiinlämpö koiralla on 38-39 astetta. Koiralle on hengenvaarallista, jos ruumiinlämpö kohoaa yli 41 asteeseen. Esimerkiksi auton sisälämpötila nousee aurinkoisena kesäpäivänä nopeasti vaarallisen korkeaksi.

Mittaa koiran lämpö, mikäli epäilet lämpöhalvausta. Aloita koiran viilennys välittömästi, jos koiran ruumiinlämpö on kohonnut. Ota ensiavun jälkeen yhteyttä eläinlääkäriin.

Mistä tunnistaa koiran lämpöhalvauksen?

Lämpöhalvauksen ensimmäiset oireet ovat läähätys ja levottomuus. Aloita koiran viilennys välittömästi, jos huomaat koiran läähättävän normaalia enemmän ja pidempään.

Lämpöhalvaus oireiden edetessä koira alkaa horjahdella ja kävellä vaappuen. Koira voi myös alkaa oksentaa ja ripuloida. Myös punaiset limakalvot ja märät polkuanturat ovat merkki koiran lämpöhalvauksesta.

Mikäli oireita ei huomata ajoissa, voi koira mennä shokkiin ja tajuttomaksi. Lämpöhalvaukseen voi myös menehtyä.

Toimi näin, jos koiralla on lämpöhalvaus

 1. Siirrä lemmikki pois kuumasta.
 2. Aseta viileitä pyyhkeitä pään ja kaulan ympärille, nivusiin, kainaloihin ja vatsan alle. Muista ettei koiraa saa viilentää jääkylmällä!! Se voi olla kohtalokas erehdys, koska jääkylmä vesi voi nostaa kehon lämpötilaa entisestään. Käytä siis viileää vettä, EI jääkylmää.
 3. Kastele tassut, vatsanalus ja korvalehdet viileällä vedellä.
 4. Kohdista viileä puhallin kohti koiraa.
 5. Tarjoa vettä, mutta älä pakota juomaan.
 6. Mittaa lämpö. Voit lopettaa koiran viilennyksen, kun koiran ruumiinlämpö on laskenut alle 39 asteeseen.
 7. Ota yhteyttä eläinlääkäriin ensiavun jälkeen.