koiran aktivointi virikkeellistäminen metsä

Aktivointi tuo sisältöä koiran elämään

Koiran aktivointi eli virikkeellistäminen rikastuttaa koiran elämää sen jokaisessa elämänvaiheessa. Koiran aktivointi ei vaadi välttämättä yhtään mitään tarvikehankintoja ja se voi olla täysin ilmaista.

Aktivoinnin avulla saa elämäniloa täynnä olevan pentukoiran tai aktiivisen aikuisen koiran ylimääräistä energiaa purettua helposti. Energiset koirat saavat usein helpommin huomiota. Kuitenkin virikkeellistäminen kuuluu myös rauhallisten koirien sekä seniori-ikäisten koirien joka päiväisiin tarpeisiin. Henkisesti rikas elämä kuuluu ihan kaikille koirille iästä, koosta tai rodusta riippumatta. Artikkeliin on koottu kaikille koirille sopivia virikkeellistämisvinkkejä.

Miten virikkeellistää koiraa?

Koiraa voi virikkeellistää todella monin eri tavoin, ainoastaan mielikuvitus on siinä rajana. Koira voi esimerkiksi syödä päivittäisen ruoka-annoksen tai herkut tuhansilla erilaisilla tavoilla, vierailla vuoden aikana ainakin sadassa erilaisessa paikassa ja haistella useita miljoonia erilaisia hajuja.

Koira nauttii erityisen paljon, kun se saa viettää aikaa oman ihmisensä tai perheen kanssa. Koiran aktivoinnin ei missään tapauksessa tarvitse olla mitään suorittamista, vaan koiran aktivointi on osa jokaisen koiraperheen henkisesti rikasta arkielämää. Rahaa koiran virikkeellistämiseen ei välttämättä tarvitse laittaa ollenkaan.

Näe ja koe asuinpaikkasi uudella tavalla

Arkea voi rikastuttaa helpolla tavalla vierailemalla uusissa ympäristöissä. Omistaja sekä koira nauttivat yhdessä, kun tutustutaan uudenlaisiin lenkkeilypaikkoihin, sekä kenties myös kahviloihin tai ravintoloihin. Ota haaste vastaan ja suuntaa lenkille koiran kanssa erilaisiin paikkoihin. Tuttujen kotikulmien lisäksi on hyvä suunnata haistelemaan uusia hajuja hieman kauemmas tai totutusta poikkeavia reittejä pitkin.

Jokaisen asuinpaikalta löytyy varmasti uutta tarjottavaa, kun suuntaa rohkeasti uudenlaisille reiteille. Perinteiselle ulkoilureitille saa myös erittäin helpolla tavalla vaihtelua jo ihan pelkästään kiertämällä päivittäisen lenkkireitin eri suuntaan kuin normaalisti.

Geokätköily on hauska ulkoilmaharrastus

geokätköily
Geokätkö voi löytyä vaikka kivenkolosta.

Geokätköily on todella hauska ja mukaansa tempaava ulkoilmaharrastus, jota voi harrastaa yhdessä koiran kanssa. Geokätköjä on useita erilaisia. Perinteiset geokätköt ovat julkisille paikoille piilotettuja kätköjä, joita etsitään koordinaattien sekä vihjeiden perusteella. Kätkö on usein säänkestävä rasia, jossa on vihko. Löytämisen merkiksi vihkoon laitetaan oma nimimerkki.

Kätköily on täysin ilmaista aloittaa. Tarvitset vain älypuhelimen tai muun GPS-paikannuslaitteen, kynän, ulkoilmaan sopivat kengät ja vaatteet sekä hieman seikkailumieltä ja aarteen etsintä voi alkaa. Tutustu lisää ja aloita geokätköilyharrastus ilmaiseksi täältä. Geokätköilyn avulla voi nähdä oman kotikaupungin uusin silmin. Erityisesti se tarjoaa paljon raitista ulkoilmaa ja iloista mieltä sekä ihmisille, että mukana seikkaileville koirille.
 

Anna koiran päättää suunta ja vauhti lenkillä

Yleensä ihminen lähtee viemään koiraa lenkille. Mitä jos koira veisikin ihmisen lenkille? Anna koiralle vapaus valita lenkkireitin suunta sekä vauhti ja katso mitä tapahtuu. Koira voi kuljettaa sinua tuttuja reittejä pitkin tai sitten saatatte päätyä täysin uusille ja innostaville lenkkeilypaikoille.

Tee näin:

 • Kytke koira normaalisti pantaan/valjaisiin ja talutushihnaan ja menkää ulos.
 • Pidä talutushihna löysänä ja odota.
 • Koira voi aluksi olla tilanteesta ihmeissään. Pian koira kuitenkin löytää mielenkiintoisia hajuja maasta ja lähtee kulkemaan niiden mukana.
 • Pidä talutushihnaa kokoajan löysällä ja anna koiran viedä sinut lenkille. Muista olla tarkkana, ettet ohjaa koiraa omalla kehonkielellä tai taluttimella.
 • Anna koiran päättää reitistä ja kulkuvauhdista. Toki ihmisen tehtävä on huolehtia muun liikenteen huomioon ottamisesta, mutta muuten, anna koiran päättää.
 • Kulkuvauhti ja lenkin pituus riippuvat täysin yksilöllisesti koirasta ja sen hetkisestä mielentilasta. Esimerkiksi perhoskoira Ronny kuljetti kerran omistajaansa 40 minuutin aikana kokonaiset 300 metriä kotiportilta eteenpäin ja sen jälkeen halusi kääntyä takaisin kotiin. Tätä ei varmasti olisi osannut omistaja tietää pirteästä, terveestä ja aktiivisesta koirasta sinä päivänä, jos ei koira olisi saanut sillä hetkellä itse tehdä ja päättää lenkistä. Joskus aktiivinen koirakin haluaa vain rauhassa nuuskutella. Toisaalta yllätyksiä voi koirien lenkkivalinnoista tulla joka tavalla, niin käytetyn ajan kuin reittivalinnan suhteen.
 • Lenkistä voi tulla myös erittäin pitkäkestoinen, joten sille kannattaa varata riittävästi aikaa.
 • Anna koiralle mahdollisuus päättää lenkistä ainakin kerran kuukaudessa tai useammin. Mukavaa ja yllättävää vaihtelua molemmille!

Ei kiirettä valmiissa maailmassa

koira ja omistaja kiireetön hetki

Joskus on hyvä vain levähtää ja unohtaa kiire. Useimmat koirat nauttivat, kun saavat vain olla ja ihmetellä maailman menoa. Tätä voi sanoa vaikka puistopönötykseksi tai paikoillaan jumittamiseksi. Kenties se on kuitenkin parasta mitä kuvitella saattaa, ainakin koiran mielestä.

 1. Valitkaa hyvä paikka pysähtyä. Erityisen hyvä kohta paikoillaan seisoskeluun tai istumiseen löytyy puistosta tai kotitalon edustalta.
 2. Olkaa koiran kanssa vain paikoillaan ja ihmetelkää. Ei sen kummempaa. Välillä on hyvä unohtaa kaikki kiire ja vain ihmetellä maailman menoa. Koirat nauttivat todella paljon rauhallisesta ympäristön tarkkailusta ja tekee se pysähtyminen hyvää talutushihnan toisellekin päälle.

Tämä vinkki on annettu erityisesti koiran hyvinvoinnin lisäämiseksi, mutta kannattaa siitä ottaa itsekin kaikki hyöty irti. Älä kaiva puhelinta taskusta tällä kertaa, vaan ihmettele maailmaa yhdessä koiran kanssa. Huomioi ympäristön puut, talot ja taivaan värit, miltä ilma tuoksuu, kuinka monta ihmistä, eläintä tai autoa kulkee näköpiirissä?

Kirsu töihin ruokaa etsien – tätä koirat rakastavat!

Koirat rakastavat käyttää hajuaistiaan ruoan etsinnässä, koska se on kaikille koirille luontainen tapa toimia. Ruoalla virikkeellistäminen on suhteellisen helppoa ja jokaiselle toteutettavissa. Syöminen on jokaiselle koiralle pakollinen käyttäytymistarve ja useimmat tykkäävät nähdä hieman vaivaa ruoan saamisen eteen tai syödä totutusta poikkeavin tavoin. Kokeile rohkeasti kuinka monella erilaisella tavalla koirasi tykkää syödä.

Minkälainen ruokakuppi koiralle?

Kokeile tarjota koiralle ruoka vaihdellen erilaisista ruokakupeista, ahmimisenestokupista, nuolumatolta ja muista aktivointileluista. Löydä vinkkejä seuraavasta artikkelista. Huomioi myös, että ruokaa ei ole aina pakko syödä mistään kupista tai edes sisätiloissa. Koiran ruokakuppi on täysin ihmisen keksintö. Erilaisia tapoja tarjota ruoka koiralle kannattaa vaihdella välillä. 

Aktivointilelut ovat toki helppo ja hyvä vaihtoehto sisätiloissa. Toisinaan ruoan voi tarjota kuitenkin myös ulkona esimerkiksi maasta löydettynä tai kädestä koulutuksen yhteydessä. Vaihtoehtoja on lukemattomia. Joka päivä ei tarvitse keksiä uutta, mutta välillä on hyvä tuoda vaihtelua arkeen. 

Herkkupiilot on aina mukava yllätys

Herkkuja tai maistuvan puruluun voi piilottaa esimerkiksi koiran lelukoriin, sohvatyynyn alle, kietaista pyyhkeen tai aktivointilelun sisään tai piilottaa takapihan nurmikolle löydettäväksi. Kokeile rohkeasti erilaisia tapoja ja anna koiran käyttää kirsua haisteluun ja ruokaherkkujen löytämiseen. Ruoan tilalta voi myös käyttää koiran lempilelua.

Piilota koiralle herkkuja vain turvallisiin paikkoihin, joihin koira saa muutenkin mennä ja joista se voi turvallisesti löytää herkkuaarteen. Aluksi koira voi olla hämillään uusista tavoista löytää ruokaa, rohkaise koiraa etsimään ja syömään piiloista löydetyt herkut.

Nakki puussa ja muita ihmeitä

Ruoalla voi virikkeellistää monin eri tavoin. Anna koiran vaihtelevasti etsiä, saalistaa, pureskella ja raadella ruokaa, sekä löytää ruokaa erilaisista kätköistä. Ruoan koostumusta voi myös vaihdella välillä. Tarjoa eripäivinä niin kovaa kuin pehmeää ruokaa, hampaissa narskuvaa, sulaa tai jäistä ruokaa. Nämä ovat helppoja tapoja tarjota koiralle uutta virikkeellistämistä arjessa.

Toisinaan voi myös nähdä hieman enemmän vaivaa ja tarjota koiralle täyden uudenlaisen elämyksen. Tarvitset tähän narua ja jonkin herkullisen nakin, pekoniviipaleen tai lihakimpaleen.

 • Sido nakki, pekoniviipale tai lihakimpale naruun kiinni.
 • Köytä naru roikkumaan puusta noin koiran kirsun korkeudelle.
 • Tuo koira paikalle ihmettelemään tätä löytöä.
 • Anna koiran saalistaa herkku vapaalla tyylillä; haukata, repiä tai raadella. Katso ja kenties ylläty, mikä on sinun koirasi tyyli?

Kokeilemalla löytyy parhaat virikkeellistämiskeinot

Tässä tuli muutamia keskenään hyvin erilaisia vinkkejä rikastuttamaan helpolla tavalla koiran arkea. Koiran virikkeellistäminen on tärkeä asia ja lopulta hyvin helppoa. 

Aktivointi on jokaisen koiran oikeus ihan kaikissa elämänvaiheissa. Myös vanhat koirat tykkäävät oppia ja kokea uusia asioita. Tarjoa koiralle erilaisia vaihtoehtoja ja kokeile rohkeasti eri juttuja. Kokeilemalla löytyy ne oman koiran suosikkiasiat lukuisten vaihtoehtojen joukosta. Hauskoja hetkiä!