koiran aktivointi

Koiran aktivointi sisällä – Katso parhaat vinkit

Erilaiset aktivointilelut tarjoavat koiran aivonystyröille mukavaa ja lajityypillistä tekemistä. Toki ulkoileminen ja pitkät kävelylenkit vaihtelevissa ulkoilumaastoissa, sekä erilaisissa paikoissa tarjoavat koiralle liikuntaa ja lisäksi myös mahtavaa aktivointia. Välillä kannattaa ottaa auto alle tai liikkua julkisilla kauemmas kotoa yhdessä koiran kanssa ulkoilemaan. Uusien hajujen nuuhkiminen ja totutusta poikkeavassa ympäristössä ulkoilu antavat uudenlaisen kokemuksen ja se on erinomaista aktivoivaa aivotyöskentelyä koiralle.

Toisinaan tulee kuitenkin tilanteita, jolloin ei ole mahdollista lähteä ulos pitkäksi aikaa. Ulkona voi olla kova pakkanen tai koira on toipilas, jolloin pitkät ulkoilut eivät tule kysymykseen. Myös arjen kiireet voivat joskus painaa koiran omistajaa ja aika ei tunnu riittävän kaikkeen. Koira kuitenkin kaipaa lajityypillistä tekemistä vuoden jokaisena päivänä. Onneksi koiran virikkeistäminen onnistuu oikein hyvin myös sisätiloissa ja koiralle voi keksiä loputtoman paljon erilaista aktivoivaa tekemistä sisällä. 

Artikkeliin on koottu parhaat vinkit koiran helppoon aktivoimiseen sisätiloissa. Nämä aktivointivinkit tarjoavat koiralle tekemistä välillä pitkäksikin aikaa, mutta osa niistä ovat nopeita ja helppoja ratkaisuja tarjota koiralle aktivointia myös arjen kiireessä. 

Tässä vinkkejä koiran helppoon aktivoimiseen kotona. Koiran aktivointi ei välttämättä vie sinulta paljoa aikaa, mutta tarjoaa koirallesi tekemistä, joskus pidemmäksikin ajaksi. Aktivointi sopii ihan kaikille koirille ikään tai kokoon katsomatta ja sitä tulee tarjota jokaiselle koiralle vuoden jokaisena päivänä.

Paras aktivointilelu koiralle

Koirille on myynnissä runsaasti erilaisia aktivointileluja ja älypelejä sekä nuuskuteltavia puuhamattoja. Niiden avulla saa tarjottua koiralle helposti mukavaa tekemistä ja erinomaista aivojumppaa. Ylivoimaisesti suosituimpia koiran aktivointileluja ovat nuolumatto, ruoalla täytettävä koiran aktivointipallo, jokaiselle koiralle sopiva ahmimisenestokuppi sekä erilaiset älypelit. Koiran aktivointileluja voi valmistaa myös itse.

Paras aktivointilelu omalle koiralle valitaan aina koiran luonne, koko ja käyttäytyminen huomioon ottaen. Koirien älypeleistä löytyy useita eri vaikeustasoja niin aloittelijoille kuin älykkäämmille ongelmanratkaisumestareille. Erilaisia aktivointileluja kannattaa hankkia koiralle useampi, niin leluja voi vaihdella eri päivinä ja pitää jostain lelusta välillä pidempääkin taukoa. Tällä tavoin koiran aktivointiin tulee kaivattua vaihtelua.

Kaikille koirille sopiva aktivointilelu, joka myös edistää suun terveyttä

  • Voidaan käyttää apuna kylpyyn, kynnenleikkuuseen sekä harjaukseen
  • Vahvat imukupit kiinnittyvät hyvin sileille pinnoille ja ovat helposti irrotettavissa
  • Valmistettu sataprosenttisesti elintarviketurvallisesta materiaalista

Saatavilla seuraavista verkkokaupoista:

29,90 € 7,90 € 

Nuolumatto on turvallinen kumista valmistettu alusta, joka on tarkoitettu koirien sekä kissojen aktivointiin ja rauhoittamiseen, sekä myös hillitsemään ahmimista. Nuolumatto sopii ihan jokaisen koiran käyttöön, koiran iästä ja koosta riippumatta ja se tarjoaa koiralle pitkäkestoista aktivointia. Useimmat koirat tykkäävät syödä myös kokonaisen päivittäisen ruokansa nuolumatolta.

Matto voidaan täyttää esimerkiksi koiran lempiherkuilla tai se käy hyvin myös pehmeän ruuan tai pienirakeisen kuivamuonan tarjoiluun. Nuolumatot ovat hauska ja aktivoiva tapa tarjota koiralle myös päivittäiset ruoat niistä.

Nuolumaton käyttö tarjoaa monia etuja koiralle:

  • Nuolumatto auttaa vähentämään koiran stressiä
  • Nuoleminen rauhoittaa koiraa
  • Sopii myös ahneelle koiralle, koska nuolumatto hidastaa hotkimaan taipuvaisen lemmikin ruokailua
  • Hillitsee ylensyömistä, koska nuolumatto tarjoaa pitkäkestoisen puuhan vähästä määrästä herkkuja
  • Auttaa suun hyvinvoinnissa
  • Nuoleminen kuorii bakteereita kielen pinnasta, joka edesauttaa ylläpitämään raikasta hengitystä
  • Nuolumaton käyttö stimuloi syljeneritystä, joka osaltaan auttaa pitämään hampaat, kielen ja ikenet puhtaina

Kesävinkki! Kesäajan hellepäivinä voi koiralle tarjota kaivattua viilennystä myös nuolumaton avulla. Voitele nuolumatto koiran märkäruoalla tai raakaruoalla ja pakasta. Tarjoa nuolumatto koiralle suoraan pakastimesta. Matto tarjoaa pakastettuna lisähaastetta koiralle ja antaa samalla viilennystä hellepäivään.

Muista aina valvoa koiraa sen käyttäessä nuolumattoa, ettei herkulliselta maistuva matto katoa kokonaan parempiin suihin!

Suosituin koiran aktivointilelu

Saatavilla seuraavista verkkokaupoista:

29,90 € 9,90 € 

Aktivointipallo on yksi kaikkien aikojen suosituimpia koiran aktivointileluja. Erilaisia aktivointipalloja on saatavilla useita eri merkkisiä, muotoisia ja kokoisia. Pallo täytetään koiran lempiherkuilla tai kuivaruokanappuloilla ja pyörittäessä pallosta tippuu koiralle namipaloja tai kuivaruokaa. Kuivaruokaa syövälle koiralle voi tarjota kokonaisen ruoka-annoksen aktivointipallosta.

Erittäin suosittuja ja kaikille koirille sopivia aktivointileluja ovat myös pehmeällä ruoalla tai muilla herkuilla täytettävät kumilelut, joista innostuu suurin osa koirista. Tärkeää on valita koiralle oikean kokoinen lelu, jotta se saa ruoan syötyä lelusta. Kumilelun voi myös pakastaa, jolloin se tarjoaa puuhaa pidempään. Varsinkin kesäisin pakastettu, ruoalla täytetty lelu on erityisen mukava hellepäivän aktivointia tarjoava lelu.

Sopii aktivointileluksi muillekin kuin ahmijoille

→ Sopii kaikille koirille → Erinomainen aktivointiin → Ehkäisee vatsavaivoja

Ahmimisenestokuppi on suunniteltu erityisesti ahneille ja ahmimiseen taipuvaisille koirille, mutta kupit sopivat myös kaikkien muidenkin koirien aktivoimiseen. Ahmimisenestokupin muodon ansiosta koira joutuu tekemään enemmän töitä saadakseen ruoan kupista ja tämän ansiosta se syö ruokansa huomattavasti hitaammin kuin tavallisesta kupista syötynä. Tämä tarjoaa jokaiselle koiralle mahdollisuuden kaivattuun päivittäiseen aktivointiin.

Syömisen hidastuminen voi auttaa myös vatsavaivoista tai närästyksestä kärsivää koiraa, kun syöminen hidastuu. Ahmimisenestokuppia kannattaa koittaa myös nirsolle koiralle. Ruoan saalistus voi kannustaa nirsoa koiraa parempaan ruokahaluun. Kuppi käy ihan kaikille koirille ikään, kokoon tai syömistyyliin katsomatta.

Ahmimisenestokuppia voi käyttää päivittäisen kuivaruoan, märkäruoan tai raakaruoan tarjoamiseen. Lisäksi niitä voi käyttää täysin aktivointilelun tapaan ja tarjota koiralle niistä sen lempiherkkuja. Ahmimisenestokupit ovat myös usein koiralle sopivaa tekemistä työpäivän ajaksi ja tarjoavat koiralle hyvää aktivointia yksinollessa.

Älypelejä on saatavilla kaikille koirille aloittelijasta aina mestarietsivään

Aloittelijalle sopiva Trixie koiran älypeli on saatavilla verkkokaupoista:

9,60 € 

Koirille on saatavilla useita erilaisia älypelejä helpoista aloittelijoiden malleista aina mestaritason älypelaajille. Valitse sopiva lelu koiralle sen lähtötason mukaan ja auta koiraa tarvittaessa pulman ratkaisussa. Liian vaikea älypeli turhauttaa helposti koiraa ja saa sen luovuttamaan. Tarpeeksi helposti ratkaistava peli taas lisää koiran itseluottamusta.

Tee älypelin pelaamisesta hauska yhteinen leikkihetki koirasi kanssa. Yhdessä leikkiminen vahvistaa täysin uniikilla tavalla koiran ja omistajan välistä suhdetta

Opeta koira ”puhumaan”

Koiran äänipainikkeet ovat hauska uutuus, joka tarjoaa koiralle ja omistajalle yhteistä opeteltavaa pitkäksi aikaa. Lopulta koira oppii tavallaan puhumaan, koska se voi painikkeiden avulla ilmaista mitä haluaa tehtävän. Painikkeet sopivat kaikille eri koiraroduille ikään tai kokoon katsomatta.

Pakkauksessa on neljä eri väristä painiketta, joihin voi jokaiseen tallentaa oman puhekomennon. Kokeile esimerkiksi sanoja: ”ulos”, ”ruokaa/syömään”, ”pallo/lelu”, ”rapsuta/silitä”. Opeta koira yhdistämään toiminto oikeaan painikkeeseen. Tämä vaatii harjoittelua, mutta lopulta koira voi kertoa painikkeiden avulla mitä se itse haluaisi tehdä.

Tee itse koiran aktivointilelu

Koiran aktivointilelun voi tehdä helposti myös itse. Lelun valmistuksessa voi käyttää kotoa jo valmiiksi löytyviä tavaroita apuna. Muista aina valvoa koiran leikkihetkeä. Aina aktivoiminen ei myöskään vaadi varsinaista lelua. Tässä pari vinkkiä koiran aktivoimiseen kotona.

Herkkujen etsintä sopii myös sisätiloihin

Koiralle sen lempiherkkujen etsiminen on erittäin hauskaa tekemistä ja lisäksi se tarjoaa oivallista aktivoivaa nenätyöskentelyä. Piilota koiran herkut tai kuivaruoka yhteen tai useampaan huoneeseen. Voit laittaa herkkuja esimerkiksi lattialle ja lattialistojen päälle, tuolin jalkojen päälle, sekä lipaston kahvojen päälle. Mikäli koiralla on lupa mennä sohvalle tai nojatuoliin, niin kuivaherkkuja voi piilottaa myös viltin tai tyynyn alle sohvalle.

Ensimmäinen etsintäkerta kannattaa pitää koiralle helppona. Levitä kuivaruokaa tai koiran lempiherkkuja lattialle koiran nähden ja päästä se sitten syömään niitä. Tämän jälkeen voit piilottaa koiralle herkkuja eri paikkoihin niin, että koira näkee sinun piilottavan ne. Koirasta alkaa pikkuhiljaa kuoriutua herkkujen mestarietsivä ja jatkossa voit laittaa koiran toiseen huoneeseen herkkujen piilotuksen ajaksi. Voit myös yhdistää tottelevaisuustreenin herkkujen piilotuksen yhteyteen. Pyydä koiraa makaamaan tai istumaan paikallaan herkkujen piilotuksen ajan, jos olette jo aiemmin opetelleet paikallaan oloa.

Anna koiran aina ensin itse etsiä herkut. Koiraa ei tarvitse heti auttaa tässä leikissä. Toki koiraa voi ja saa kannustaa. Aluksi koira voi myös olla epävarma, että onko löydettyjen yllätysherkkujen syöminen sallittua.

Koirilla on erittäin tarkka hajuaisti ja kirsun aktiivinen käyttäminen tekee koiralle hyvää. Voit aloittaa namien piilotuksen myös esimerkiksi koiran lempi puruluulla tai keksillä. Mikäli koira on kovin nirso, niin silloin esimerkiksi kuivaruoan levittäminen lattialle ei ole hyvä idea tai joutuu vielä itse siivoamaan. Tällöin kannattaa ainakin aloittaa vain pienellä ruokamäärällä.

Alun jälkeen koirasta tulee mestarietsivä, joka ei kaipaa oman ihmisen läsnäoloa herkkujen etsimiseen, vaan se osaa selviytyä siitä myös yksin. Voit piilottaa koiralle herkkuja ja antaa sen rauhassa keskittyä etsimispuuhaan ja samalla itse tehdä omia kotiaskareita.

HUOM! Älä piilota koiran herkkuja sellaisiin paikkoihin, joihin koira ei saa normaalisti mennä, kuten esimerkiksi ruokapöydälle. Piilota herkut vain turvallisiin ja koiralle sallittuihin paikkoihin ja minne se helposti ylettää.

Koiran herkut ovat koiralle helppo ja hauska aktivointitapa myös ulkona liikkumisen yhteydessä. Herkut voi piilottaa turvallisesti kotipihan nurmikkoon tai lenkillä ollessa esimerkiksi kiven tai betoniporsaan päälle ja pyytää koiraa etsimään. Namien käyttö lenkillä lisää myös koiran halua seurata ja olla kiinnostunut omistajastaan. Tästä on hyötyä kaikille, mutta erityisesti niille koirille, jotka ovat liian kiinnostuneita muista tiellä liikkujista.

Lisää vaikeustasoa herkkujen etsinnässä

Herkkujen piilotuksessa voi välillä myös nostaa vaikeustasoa koiralle. Tämä on myös helppo tapa säästää luonnonvaroja ja ottaa vanhat pyyhkeet, loppuun käytetyt sukat sekä lakanat uusiokäyttöön. Piilota koiran herkut sukan sisään tai lattialle pyyhkeen tai lakanan alle.

Voit myös piilottaa herkut suoraan pyyhkeen sisään ja taitella pyyhkeen solmuun tai kierteelle. Koira saa kaivella herkkuja ja tehdä töitä namien saamiseksi, ehkä samalla vähän myös repiä pyyhettä tai vanhaa sukkaa, jonka sisältä herkut löytyvät.

Näissä aktivointileikeissä koira saa ihan luvan kanssa repiä pyyhettä, sukkaa tai lakanaa. Muista kuitenkin aina valvoa koiraa sen leikeissä.

Missä lelu on?

Leluja rakastava koira nauttii lelun etsimisleikistä. Vie koiran lelu piiloon ja anna sen jälkeen koiran etsiä se. Lelun piilottamisleikin voi aloittaa niin, että vie lelun koiran nähden vähän matkan päähän ja sen jälkeen antaa koiralle luvan lähteä hakemaan lelua sanomalla esimerkiksi ”etsi” tai ”missä lelu”, voit keksiä myös muun vihjesanan koiralle. Kehu koiraa, kun se hakee lelun. Voit kehua koiraa esimerkiksi sanomalla ”hienosti”, ”wau miten hyvin löysit lelun”.

Tämän jälkeen koiran lempilelun etsimistä voi vaikeuttaa asteittain. Helpompien lelun etsimiskertojen jälkeen voit jättää koiran odottamaan eri huoneeseen ja käydä piilottamassa lelun toiseen huoneeseen. Samoin kuin herkkujen etsinnässä, voit myös tässä yhdistää paikallaolotreenin lelun piilotuksen yhteyteen pyytämällä koiraa makaamaan tai istumaan lelun piilotuksen ajan. Opeta paikallaan olo koiralle erillisenä temppuna. Anna koiralle vihjesana, esimerkiksi ”etsi” tai ”missä lelu”, tämän luvan saatuaan koira voi lähteä etsimään lelua.

Vaihtele välillä koiran lelun piilopaikkaa ja voit nostaa myös vaikeustasoa. Piilota lelu esimerkiksi viltin alle, jotta koira joutuu käyttämään hajuaistiaan, eikä heti näe lelun piilopaikkaa.

HUOM! Piilota lelu vain sellaiseen paikkaan, joka on koiralle myös muulloin sallittu. Älä piilota lelua esimerkiksi ruokapöydälle, mistä se ei saa muutenkaan ottaa mitään.

Uusiokäytä talouspaperirullat, maitotölkit ja pahvilaatikot

Itsetehty diy koiranlelu on helppo valmistaa kotona uusiokäytettävistä materiaaleista. Nämä lelut tosin usein ovat kertakäyttöisiä.

Tyhjästä maitotölkistä saa hyvän aktivointilelun, kun ensin huuhtelee tölkin ja antaa sen kuivua. Sen jälkeen laitetaan koiran herkku sisään ja tölkki taittelemalla kiinni.

Samoin tyhjästä talouspaperirullasta tulee nopeasti näppärä aktivointilelu. Laita koiran lempiherkku tai kuivaruokanappuloita rullan sisälle ja taita rullan päät sisäänpäin, ettei herkut pääse tippumaan pois rullasta. Tarvittaessa voit tehdä rullan päihin saksilla viillot, niin taittelu käy helpommin.

Vaikeustasoa voi nostaa piilottamalla tölkistä tai talouspaperirullasta tehty aktivointilelu ja antaa koiran ensin etsiä se piilosta. Käytetyistä pahvilaatikoista voi myös tehdä aktivointileluja laittamalla koiran herkut laatikon sisälle ja taittelemalla laatikko kiinni. Vielä lisää vaikeustasoa voi nostaa laittamalla herkun ensin maitotölkkiin ja sitten piilottaa maitotölkin pahvilaatikkoon. Herkun sijasta voi käyttää myös koiran lempilelua piilotuksessa. Itsetehtyjen aktivointilelujen teossa on vain mielikuvitus rajana ja toisaalta joskus käy niin, että nämä itsetehdyt lelut aktivoivat enemmän omistajaa kuin koiraa.

Muista turvallisuus

Muista aina miettiä turvallisuusnäkökulma itsetehtyä lelua valmistaessa. Kaikki tölkit, rullat ja laatikot tulee laittaa kiinni ainoastaan taittelemalla. Älä käytä lelun teossa teippiä, naruja tai nitojaa.

Tavalliset talouspaperi- ja wc-paperirullat ovat hyvää uusiomateriaalia lelujen tekoon. Sen sijaan huuhtoutuvaa wc-paperirullaa ei saa antaa koiralle! Niissä on suuri suolitukoksen vaara, jos koira pääsee nielemään rullan osia.

Kaikkiin pahvilaatikoihin ja tölkkeihin kannattaa tehdä saksilla tai veitsellä ilmareikiä kylkeen ja pohjaan, jotta koiran tukehtumisvaara pienenee. Älä myöskään jätä pahvilaatikkoa tai mitään tölkkiä ikinä koiran saataville ilman, että valvot koiraa. Pahvilaatikko tai maitotölkki voi jumiutua koiran kuonon tai pään ympärille ja aiheuttaa vakavan tukehtumisvaaran. Koira voi myös joutua paniikkiin tilanteesta, vaikka laatikkoon/tölkkiin olisi tehty ilmareikiä. Tällöin leikki saa karun lopun ja sitä ei kukaan halua. Muista siis miettiä kaikki turvallisuusasiat kuntoon. Valvo koiraa aina sen leikkiessä leluilla.

Kuinka paljon koira tarvitsee aktivointia

Koira tarvitsee joka päiväisen liikunnan lisäksi myös erilaista aivojumppaa, eli aktivoivaa tekemistä. Nenän käyttäminen ja erilaisten ongelmien ratkominen on yleensä parasta aivojumppaa mitä koiralle voi tarjota, koska ne ovat koiralle luontaista ja mielekästä tekemistä. Jokainen koira tarvitsee aktivointia ihan joka päivä.

Aktivoiminen tarjoaa koiralle lajityypillistä tekemistä ja luontaisten vaistojen käyttäminen lisäävät koiran terveyttä sekä tyytyväisyyttä. Tämän ansiosta erilainen aktivointi eli aivotyön tarjoaminen vähentävät myös koiran mahdollisia käytösongelmia.

Aivotyö pitää myös ikääntyneen koiran mielen virkeänä. Vanhan koiran aktivointi on helppoa erilaisten aivopähkinöiden kuten koiran älypelien avulla. Koiran tulee saada elää henkisesti rikasta elämää myös vanhuuden päivillä ja sisällä aktivointi on tähän oiva mahdollisuus lisätä vanhan koiran hyvinvointia, jos koira ei voi enää ulkoilla pitkiä matkoja esimerkiksi nivelrikon vuoksi.

Jokaiselle koiralle tulee tarjota erilaista, vaihtelevaa aktivointia päivittäin. Koiran luonteesta ja energiatasosta riippuen valitaan koiralle yksilöittäin sopivin aktivointitapa. Rauhalliset seurakoirarodut vaativat ihan erilaista aktivointia kuin esimerkiksi jotkin hyvin energiset ja älykkäät paimenkoirarodut. Tärkeintä on antaa jokaiselle koiralle mahdollisuus aktivointileikkihetkiin tai muuhun aivojumppaan vuoden jokaisena päivänä. Tarjoa aivotyötä koiralle, mutta muista myös tarvittava lepo aktivointihetkien välillä.

Millainen aktivointilelu sopii minun koiralleni?

Erilaiset aktivointilelut tarjoavat mukavaa yhteistä puuhaa mitä tehdä koiran kanssa. Aktivointiin voi käyttää joko valmiina myytäviä koiran aktivointileluja tai tehdä koiran aktivointilelut helposti itse. Osa leluista on tarkoitettu yhdessä pelattavaksi ja toiset lelut voi koira ratkoa täysin itsenäisesti tai jopa kotona yksin ollessa.

Erilaiset koiran älypelit ja aktivointilelut tarjoavat sopivan väsyttävää tekemistä jokaiselle koiralle. Älypelin vaikeusaste valitaan aina koiran mukaan. Aktiivisille aikuisille koirille ja pennuille saa tarjota enemmän tekemistä ja usein rauhoittumista ja tarkkuutta vaativat älypelit ovat paras vaihtoehto purkaa koirasta pois ylimääräistä energiaa. Rauhallisemmat koirat taas nauttivat, kun saavat innostua ja lisätä omaa energiatasoa vauhdikkaamman aktivointilelun kimpussa.

Valitse teille sopiva aktivointilelu aina koiran iän, koon, energiatason ja käyttäytymisen mukaan. Mikäli koira tykkää paljon pureskella ja repiä leluja tai on luonteeltaan kovin ahne, niin siinä tapauksessa varsinkin koiraa tulee aina valvoa sen leikkiessä leluilla tai syödessä puruluita.

Hauskoja ja turvallisia aktivointihetkiä yhdessä koirasi kanssa!

Sinua saattaa kiinnostaa myös: