flyball

Flyball – Vauhdin hurmaa pallon kanssa

Flyball on vauhdikas koiraharrastus, joka sopii kaikille koiraroduille kokoon katsomatta. Flyballissa koira hyppii itsenäisesti neljän hyppyesteen yli kohti flyball-laatikkoa, josta koira läimäyttää tassulla tennispallon suuhunsa. Tämän jälkeen koira hyppii pallo suussaan neljä hyppyestettä takaisin kohti maalia.

Flyball on joukkuelaji, jossa kaksi eri joukkuetta kilpailevat toisiaan vastaan. Nopeamman hyväksytyn suorituksen tehnyt joukkue pääsee kilpailussa jatkoon. Flyballissa yksi joukkue koostuu neljästä koirakosta, eli neljästä koiran ja ohjaajan muodostamasta kilpailuparista. Koiran ohjaajana voi toimia koiran omistaja tai joku muu koiran kanssa harjoitellut henkilö. Samassa flyball joukkueessa kilpailevat koirat voivat olla erikokoisia. Hyppyjen korkeus määräytyy aina joukkueen pienimmän koiran koon mukaisesti.

Flyball on erinomaista virikkeellistämistä ja koiran aktivointia, joka myös kehittää koiran itsenäistä työskentelykykyä ja vahvistaa koiran itsevarmuutta. Lajia voi harrastaa koiran aktivointi tarkoituksessa yksin tai osallistua ryhmätreeneihin, joita järjestetään etenkin pääkaupunkiseudun koiraharrastusseuroissa, mutta myös muualla Suomessa.

Flyball ei ole virallinen laji Suomessa, mutta suomalainen joukkue on osallistunut menestyksekkäästi flyballin Euroopan mestaruuskisoihin ulkomailla. Katso videolta suomalaisen flyball joukkueen kilpailuun valmistava treeni.

Flyball historiaa

Flyball on alunperin näytös- ja kilpailulaji, joka kehitettiin Yhdysvalloissa 1970-luvun alkupuolella. Suomen Flyball-liiton perustamiskokous pidettiin vuonna 1999, mutta liiton rekisteröinti keskeytettiin ja toiminta lakkasi jo heti seuraavana vuonna. Flyball ei ole ikinä saavuttanut suurta suosiota Suomessa. Tästä huolimatta edelleen löytyy aktiivisia suomalaisia flyball harrastajia, jotka nauttivat yhdessä koirien kanssa lajin tuomasta vauhdin hurmasta.

Flyball on ollut mukana näytöslajina Suomen suurimmilla koiramessuilla, jotka ovat osa Helsingin messukeskuksessa joulukuussa järjestettäviä Voittaja-näyttelyitä. Tämä on osaltaan lisännyt lajin tunnettuutta ja houkutellut harrastajia flyball harrastuksen pariin.

Suomalainen Flying Finns Flyball Team on HSKH:n, eli Hakunilan seudun koiraharrastajien oma flyball-joukkue, joka on osallistunut kaksi kertaa flyballin Euroopan mestaruuskilpailuihin. Ensimmäisen kerran joukkue osallistui vuonna 2018 Puolan Sopotissa järjestettyyn kilpailuun. Tämä oli samalla ensimmäinen kerta historiassa, kun suomalainen joukkue osallistui viralliseen flyball kilpailuun.

HSKH:n joukkue osallistui myös seuraavana vuonna Saksan Hungenissa järjestettyyn flyball kilpailuun. Joukkue menestyi erinomaisesti sekä vuonna 2018 Puolassa, että vuonna 2019 Saksassa järjestetyissä kilpailuissa voittaen molempina kertoina oman divisioonansa.

Flyball kilpailuun osallistuminen

Flyball on joukkuelaji, joka koostuu neljästä koirakosta ja tarvittaessa kahdesta varakoirakosta. Lisäksi joukkueeseen kuuluu flyball-laatikon lataaja, jonka tehtävä on ladata pallo koneeseen aina seuraavaa koiraa varten.

Kilpailussa ohjaaja tuo koiran lähtölinjalle ja lähettää koiran matkaan. Koira hyppii neljän hyppyesteen yli suorassa linjassa kohti flyball-laatikkoa. Perille päästyään koira painaa tassulla laatikkoa, joka laukaisee tennispallon ulos. Koira ottaa pallosta kopin ja palaa samaa reittiä hyppyesteiden kautta ohjaajansa luokse. Koiran ylittäessä maalilinjan, saa joukkueen seuraava koira luvan lähteä heti.

Flyball kilpailussa on rinnakkain kaksi rataa. Radoilla kilpailevat joukkueet kilpailevat samanaikaisesti toisiaan vastaan. Nopein hyväksytysti radat suorittanut joukkue voittaa ja etenee kilpailussa eteenpäin.

Kilparatojen etäisyys toisistaan on vähintään 3 metriä ja enintään 6 metriä. Lähtö- ja maalilinjan etäisyys ensimmäisestä esteestä on 1,8 metriä. Esteiden välit ovat 3 metriä ja viimeisen esteen etäisyys flyball-laatikosta on 4,5 metriä. Koko radan pituus on siis yhteensä 15,3 metriä. Hyppyesteiden korkeus on 15-32,5 cm. Esteiden korkeus määräytyy joukkueen pienimmän koiran mukaan.