koiran ruokinta

Koiranpennun ruokinta

Tähän artikkeliin on koottu koiranpennun ruokintaohjeet. Pentu on syönyt kasvattajan luona laadukasta ja monipuolista ruokaa, jonka avulla pentu saa parhaat mahdolliset lähtökohdat elämään. Ruokintaa ei ole syytä muuttaa pentuaikana. Laadukas ruokinta ja sopiva liikunta turvaavat parhaiten pennun kasvua ja kehitystä. Huomaa myös artikkelin lopussa koirille vaaralliset ruoka-aineet ja tilanteet.

Koiran ruokinnassa ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa ruokkia pentua. Koirasi kasvattajalla on kuitenkin kokemusta kasvattamastaan rodusta usein jo monen vuoden ajalta sekä tietoa koiran ruokinnan laadun tärkeydestä osana koiranpennun kasvua aikuiseksi. Kasvattajan neuvoja ja tietotaitoa kannattaa siis kuunnella ja hyödyntää. Koiran kasvattajalta voit aina kysyä lisätietoja, jos jokin asia askarruttaa.

Artikkelin lopusta löydät myös hyviä artikkeli ja kirjavinkkejä, jos olet kiinnostunut syvällisemmin perehtymään koiranruokinta asioihin tai haluat syöttää pentua esimerkiksi pelkällä raakaruualla. Tässä artikkelissa annetut koiranruokintaohjeet sopivat tällaisenaan suurimmalle osalle koiranomistajia ja erityisesti ensimmäisen koiran omistajille.

Kuinka usein pentu syö?

Luovutusikäiselle koiranpennulle annetaan ruokaa aluksi neljä kertaa päivässä. Pennun ollessa noin neljän kuukauden ikäinen voi ruokintakerrat vähentää kolmeen ja pennun ollessa noin puolivuotias, ruokintakerrat vähennetään kahteen.

Tässä on yksilöllisiä eroja, toiset ovat valmiita jo aiemmin siirtymään kahteen ruokintakertaan päivässä. Mikäli olet epävarma miten kannattaa tehdä, niin anna ruoka mieluummin useassa erässä. Aikuinen pieni koira syö 2-3 kertaa päivässä. Anna etenkin pienelle koiralle ruokaa tarpeeksi tihein väliajoin, liian tyhjä maha voi aiheuttaa närästystä ja pahoinvointia.

Pennun päivän ruoka-annokset voi jakaa tasaisesti pitkin päivää. Tarkkoja kellonaikoja ei tarvitse, eikä kannata noudattaa koiranpennun kanssa. Koirat oppivat muuten nopeasti kellon ja vaativat ruokaa aina samaan aikaan. Parempi on, kun vähän vaihtelee ruoka-aikoja, eikä pidä minuutilleen samaa päivärytmiä joka päivä. Pennulle annetaan ensimmäinen ruoka aamu-ulkoilun jälkeen ja sen jälkeen muut annokset sopivin väliajoin. Päivän viimeinen ruoka-annos kannattaa antaa noin 2-3 tuntia ennen nukkumaanmenoaikaa, niin pentu ehtii sopivasti käymään vielä iltaulkoilulla ennen nukkumaan käymistä.

Mitä ruokaa pentu syö?

pennut syömässä
4 viikon ikäiset mittelspitz pennut syömässä märkäruokaa

Kasvattajan luona pentu on maistellut monipuolisesti niin kuivanappuloita, märkäruokaa kuin raakaa tai kypsennettyä liharuokaa. Lisäksi pentu on maistellut erilaisia koulutusnameja ja lihaherkkuja. Ruokinnan monipuolisuutta kannattaa jatkaa myös pennun muutettua omaan kotiin.

Koirat ovat lihansyöjiä ja ravinnon tulee pääsääntöisesti koostua aina liharuuasta. Lihan voi tarjota koiralle joko kypsennettynä tai tuoreena tai molempia tapoja vaihdellen. Laadukkaassa kuivaruokanappulassa on jo yksinään korkea lihapitoisuus. Tämän lisäksi lihaa voi tarjota pennulle sekä aikuiselle koiralle makupaloissa tai ruuan lisukkeena. Monipuolinen ruokinta pentuaikana voi osaltaan auttaa siinä, ettei koiralle tule aikuisena ns. herkkää mahaa tai allergista oireilua. Monipuolisen ruokinnan lisäksi pennulle tulee antaa mahdollisuus monipuoliseen ulkoiluun, eli nurmikolla, vesialueilla, metsässä tai metsäisessä maastossa kulkemista, kaivamista ja luonnon tutkimista kaikkia aisteja käyttäen päivittäin.

Koiranpennut saavat ensimmäiset kolme-neljä viikkoa kasvaa sen ikäisille parhaalla mahdollisella ravinnolla, eli oman emän maidolla. Noin neljän viikon iässä pennut maistavat ensimmäistä kertaa myös kiinteää ruokaa, joka on esimerkiksi pienille pennuille tarkoitettua märkäruokaa tai sitten paistijauhelihaa ruokakaupan lihatiskiltä ostettuna. Huom. Uudessa kodissa voi syöttää halvemman kilohinnan lihatuotteita. Tämä on ainoastaan pennun ensimmäisiin kiinteän ruoan maisteluihin. Ennen luovutusikää pennut tottuvat syömään jauhelihan lisäksi yleensä myös muita lihatuotteita, märkäruokaa sekä yhtä tai kahta eri kuivaruokamerkin nappulaa. Kuivaruokanappulat tarjotaan pikkupennuille lämpimässä vedessä tai laktoosittomassa piimässä/kermaviilissä turvotettuna.

pala

Kuivaruokamerkit

Pennut syö usein kahta eri kuivaruoka- ja märkäruokamerkkiä kasvattajan luona, koska ruokien saatavuus vaihtelee eri puolilla Suomea. Tällä tavoin jokaisen uuden pennun omistajan läheltä löytyy jälleenmyyjä, jolta saa hankittua ennalta tuttua ja sopivaa ruokaa pennulle. Valitse näistä kahdesta kasvattajan tarjoamasta kuivaruokavaihtoehdosta se, jota saat helpoiten hankittua. Märkäruokaa sekä kypsennettyä kalaa ja kypsää tai raakaa lihaa voi antaa päivittäin tai vähintään pari kertaa viikossa kuivaruoan lisänä. Luovutusikäiselle pennulle annetaan lisänä vain pieni lusikallinen lihaa tai märkäruokaa nappuloihin sekoitettuna.

Pentu on helppo tutustuttaa syömään raakaruokaa kuivaruoan helppoudella Pala-koiranruoan avulla. Se ei vaadi pakastinta, eikä sulatusta kuten raakaruoat yleensä ja lisäksi se on hygieenisempi vaihtoehto.

Superterveellinen ja maistuva herkkuhetki ainakin kerran viikossa

Kerran viikossa voi pennulle sekä myöhemmin aikuiselle koiralle antaa pienen palan erittäin ravintorikasta raakaa tai kypsennettyä naudan tai broilerin maksaa tai lusikallisen kaupan valmista maksalaatikkoa, sekä raakaa tai kypsennettyä kanan tai naudan lihaa, sekä kalaa. Lisäksi voi tarjota pienen nokareen laktoositonta raejuustoa tai pienen lorauksen piimää, mikäli koira tykkää maitotuotteista.

Maitotuotteiden antaminen ei ole välttämätöntä. Koira on lihansyöjä ja erittäin ravintorikasta maksaa ja lihaa kannattaa tarjota koiralle vähintään kerran viikossa, koiran muuten syödessä vilja- tai hernepohjaista kuivaruokaa, joissa lihapitoisuus yhteensä on yleensä noin 30% luokkaa.

naudan maksaa
Viipaloitu naudan maksa paistuu pannulla. Voit myös tehdä uunissa käteviä maksanameja jauhetusta naudan maksasta. Pakasta ylimääräiset kätevinä annospaloina pakastimeen.

Mikäli et halua itse kokkailla maksa- tai liharuokia koiralle, niin kätevä vaihtoehto on silloin suomalais-virolainen Pala-koiranruoka, jossa yhdistyy raakaruokinnan edut ja kuivaruuan helppous. Pala-ruokaa voi tarjota pennulle makupalana tai ruoan lisukkeena päivittäin tai vähintään kerran viikossa. Näitä herkkuja tai kuivaruokaa ei tarvitse turvottaa etukäteen, vaan ne voi tarjota pennulle sellaisenaan erittäin korkean lihapitoisuuden ansiosta. Kannattaa ottaa kokeiluboksit ruokaa ja herkkuja, niin pentu pääsee maistelemaan kaikkia erilaisia makuja. »» Tutustu ja tilaa boksi täältä.

Miksi koiralle annetaan maksaa?

Koira saa naudan tai broilerin maksasta tärkeitä vitamiineja ja mineraaleja. Se sisältää paljon A-, D- ja B-vitamiinia, entsyymejä, rautaa, kuparia, sinkkiä, magnesiumia, mangaania, fosforia ja terveellisiä rasvoja. Maksa on oikeaa superruokaa.

Maksaa annetaan pennuille sekä pienille aikuisille koirille kerran viikossa noin peukalon kokoinen pala. Hyvin pieni määrä siis riittää. Ole tarkkana maksan annostuksessa. Liian iso määrä laittaa takuuvarmasti koiran mahan sekaisin sen korkean rautapitoisuuden vuoksi. Maksaa myydään myös kätevästi valmiiksi kuivattuna, jos et halua itse kokkailla maksaruokia koiralle. Esimerkiksi Pala-kokeiluboksi sisältää 100% naudan maksaa herkkupussin.

Koiranpennun ruokinta – lyhyt kertaus

Kertauksena vielä pennun ruokinta, eli kuivaruokanappuloita annetaan koiranpennulle joka päivä (alkuun veteen turvotettuna) ja lisäksi voi antaa märkäruokaa päivittäin tai pari kertaa viikossa. Maksaa annetaan kerran viikossa. Jauhelihaa, kalaa tai muuta lihaa annetaan vähintään kerran viikossa, voi antaa myös päivittäin. Liha voi olla esimerkiksi nautaa, sikaa tai kanaa. Lihan ja maksan voi antaa joko raakana tai kypsennettynä. Kalan, lihan ja maksan voi antaa myös kätevästi esimerkiksi Pala-ruokana/herkkuina sekä pennulle, että aikuiselle koiralle, jolloin ei tarvitse itse kokkailla. Raejuuston tai piimän antaminen ei ole välttämätöntä, mutta usein koirat niistä tykkäävät. Muista käyttää laktoosittomia maitotuotteita.

Kuinka paljon kuivaruokaa annetaan?

pennun ruokinta

Koiran kuivaruokapussin kyljessä on suositukset ruoan määrästä eri ikäkausina. Ruoan tarve on kuitenkin hyvin yksilöllistä ja siihen vaikuttavat muun muassa pennun aktiivisuus ja kasvun vaihe. Pidä kuivaruokapussin suositusmäärää ohjenuorana ja seuraa koiraasi, mikä on sille sopiva ruokamäärä. Kylkiluiden pitäisi tuntua kevyesti painamalla. Liikalihavuus rasittaa kehittyviä luita ja niveliä! Toisaalta myös aliravitsemus on vakava tila koiralle. Pidä pentusi ehdottomasti hyvässä kunnossa normaalipainoisena.

Kuivaruokaa kannattaa pitää pennun pääruokana, eli sitä tarjotaan joka päivä ja vähintään 80% pennun ruokinnasta koostuu laadukkaasta koiran kuivaruuasta. Koiran kuivaruoka on täysravintoa, josta koira saa kaiken ravitsemuksellisesti tarpeellisen. Se on siis turvallisin vaihtoehto etenkin ensimmäisen koiran omistajalle tai henkilölle, joka haluaa tarjota ruoan koiralle helposti ja nopeasti.

Yleensä märkäruoat ja lihat maistuvat koirien mielestä erityisen maukkailta. Pentu voi alkaa helposti nirsoilemaan kuivaruokakupin edessä ja odottaa paremman hajuista ruokaa (tai pahemman hajuista, riippuu kysytäänkö asiasta koiralta vai omistajalta). Tällaisessa tilanteessa, jos tarjottu ruoka ei kelpaa, ota ruokakuppi pois noin puolen tunnin kuluttua ja jätä se ateria väliin.

Älä sorru antamaan pennulle pientäkään herkkupalaa sen takia, ettei se syö. Koirat oppivat nopeasti nirsoilemaan ja tulemaan toimeen pelkillä herkkupaloilla, joka ei ole hyväksi pennun kasvun ja kehityksen kannalta. Kuivaruoan tulee olla pääasiallinen ravinnon lähde pennulle. Tarvittaessa turvotetun kuivaruuan joukkoon voi kuppiin sekoittaa pienen lusikallisen märkäruokaa tai jauhelihaa vaikka joka aterialla. Tällöin nappulat ovat yhä pääasiallisin ruoka, mutta pentu pääsee nauttimaan myös paremmin maistuvasta ruuasta samalla.

Kuivaruoka tarjotaan pennulle turvotettuna

Viljaa sisältävät kuivaruokanappulat kannattaa antaa koiranpennulle lämpimässä vedessä tai vaihtelun vuoksi laktoosittomassa piimässä turvotettuina noin puolen vuoden ikään asti. Nappulat turpoavat ainoastaan nopeammin lämpimässä vedessä, eli ei kuitenkaan haittaa, vaikka olisi nappulat laittanut turpoamaan kylmään veteen. Hyvin pieni määrä vettä tai piimää riittää turvottamaan nappulat. Tämä selviää parhaiten kokeilemalla. Aamuruuan voi laittaa turpoamaan jo edellisenä iltana, päiväruoka laitetaan turpoamaan aamuruuan antamisen yhteydessä jne.

Mistä saan lisää tietoa koiran ruokintaan liittyen?

Mikäli koiran ruokinta kiinnostaa syvällisemmällä tasolla, niin internetissä suositeltava sivusto koiran ruokintaan liittyvissä asioissa on koiratiedon ja koirataidon rautalanka-sivusto Katiska. Lisäksi koiran ruokinnasta on saatavilla kirjoja, joihin kannattaa myös tutustua. Kaikki koiran ruokintaan ja kouluttamiseen liittyvä tieto kannattaa aina hakea luotettavasta lähteestä, eli oman koiran kasvattajalta, koira-alan ammattilaisilta ja kirjoista.

Milloin vaihdetaan aikuisen koiran ruokaan?

Pennulle kannattaa antaa vähintään 10 kuukauden ikään asti samaa ruokaa, kuin mitä se on kasvattajan luona syönyt. Tämän jälkeen voi tarvittaessa vaihtaa aikuisen koiran ruokaan. Pienissä roduissa, kuten perhoskoira papillon, aikuiset koirat usein syövät myös ns. penturuokaa. Pienet koirat kuluttavat yleensä paljon energiaa ja koiranpennun kuivaruoka on mainiota evästä ravitsemuksellisesti myös aikuiselle koiralle. Mikäli aikuinen koirasi ei ole kovin aktiivinen tai on muuten taipuvainen lihomiseen, niin silloin tietenkin tulee ruoka vaihtaa kevyempään aikuisruokaan.

Varo näitä ruoka-aineita!

varo

Koiralle hengenvaarallisia ruoka-aineita ovat mm. xylitoli, tumma suklaa, alkoholi, kofeiini, maissintähkä ja jotkin kypsennetyt luut. Kypsentäminen voi muuttaa luun rakennetta siten, että siitä irtoaa purtaessa teräviä säikeitä, jotka voivat rikkoa koiran suolistoa. Raa’at luut ovat turvallisempia, mutta niiden kanssakin voi tulla esimerkiksi suolistotukoksia tai hampaat rikkoutua. Valvo siis aina koiraa sen syödessä luita.

Eläinlääkäriltä saatu hyvä neuvo on, että ”koiralle ei tulisi antaa kovempaa luuta, kuin millä viitsisi lyödä itseään polveen”. Nahasta valmistetut puruluut ovatkin turvallisin vaihtoehto ja niitä tulee olla tarjolla koiralle joka päivä. Puruluut ovat kuitenkin tärkeä osa koiran jokapäiväistä elämää ja niitä pitää olla tarjolla! Pureskelu rauhoittaa koiraa ja tarjoaa sille lajityypillistä tekemistä. Lisäksi puruluiden syönti voi edesauttaa hampaiden pysymistä puhtaina.

Joka kesä kuulee eläinlääkärin varoituksia maissintähkistä. Kesän grilliherkut eivät kuulu koirille, vaan niille on omat herkut. Muista pitää huolta grillauksen jälkeen, ettei koira pääse syömään grillausjätteitä. Maissintähkä voi aiheuttaa koiralle suolistotukoksen. Samoin jouluna kannattaa koiralle varata omat herkut.

Koiran mahalaukun kiertymä ja sen ennaltaehkäisy

Koiran mahalaukun kiertymä on henkeä uhkaava sairaus koirilla. Oireet alkavat yllättäen ja sairaus vaatii välittömän leikkauksen. Ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin, jos koira yrittää yökkiä tai oksentaa tuloksettomasti ja koiran on selkeästi vaikea olla. Yleisimmin mahalaukun kiertymää esiintyy suurilla ja jättirotuisilla koirilla. Varoituksen sana kuitenkin myös pienten koirien omistajille.

Koiran mahalaukun kiertymän riskitekijöitä ovat suuret ruoan kerta-annokset ja ruoan antaminen vain kerran päivässä. Mahalaukun kiertymän riskiä lisäävät myös ruoan hotkiminen sekä liikunta juuri ennen tai jälkeen ruokailun.

Kannattaa siis tämänkin vuoksi antaa koiralle ruokaa kahdesti tai useamman kerran päivässä ja välttää liikuntaa juuri ennen sekä jälkeen ruokailun. Ruoan hotkimiseen kannattaa kiinnittää huomiota pennusta lähtien. Ruokailussa on hyvä käyttää ahmimisenestoruokakuppia ja erilaisia ruualla täytettäviä aktivointileluja, jotka virikkeellistävät koiraa sekä estävät ahmimista. Katso seuraavasta artikkelista vertailu koiran aktivointileluista.